Chcú pomôcť Muránskej planine, Budaj žiada spoluprácu rezortov

TA3 TASR
16.6.2020 13:44

Regiónu Muránska planina by mohol v rámci ochrany prírody a zároveň oživenia kraja pomôcť projekt spolupráce viacerých rezortov. Ministerstvo životného prostredia sa bude snažiť získať podporu od rezortu pôdohospodárstva, ale aj ministerstva práce. O konkrétnych projektov podpory chce šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) diskutovať aj s ďalšími predstaviteľmi vlády.

Práčovne vlny a iné projekty

"Je minúta pred dvanástou na ochranu Muránskej planiny. Je to územie hlucháňa, jedinečných polí so sysľami či chovu koní, ktoré sú spojené len s týmto územím," uviedol v utorok na tlačovej konferencii Budaj. Zdôraznil pritom, že témou nie je, aby ľudia prišli o prácu alebo aby sa niečo reštriktívne zakazovalo, témou je podľa neho rozvoj tohto regiónu.

Pripraviť by sa mala napríklad sociálno-environmentálna vízia budúcnosti Muránskej planiny. Oživenie regiónu si vie minister predstaviť napríklad aj formou podpory tradičného farmárčenia a mladých farmárov, ktorí by kraju opäť priniesli hospodársku a environmentálnu hodnotu.

Spolupráci vidí s Banskobystrickým samosprávnym krajom, ktorý má pripravený projekt akejsi práčovne ovčej vlny, hodnota ktorej sa tým zvyšuje. Naviazať na to by mali ďalšie projekty, ktoré by mali do regiónu priniesť ďalšie pracovné možnosti, predovšetkým v rámci tzv. mäkkého turizmu. Finančnú podporu si vie predstaviť minister zo strany viacerých rezortov, ale tiež z envirofondu či eurofondov. Projekt plánuje Budaj predložiť na vládu po získaní podpory od ministerstiev.

Polovica ako bezzásahové územie

Súčasťou pomoci regiónu je tiež zonácia Národného parku Muránska planina. Až 50 percent národného parku má tvoriť bezzásahové územie. Z toho 93 percent tejto najprísnejšie chránenej zóny leží na štátnych pozemkoch v správe Lesov SR, sedem percent patrí neštátnym vlastníkom, s ktorými chce envirorezort pokračovať v rokovaniach. Rokovať chce Budaj aj s predstaviteľmi jednotlivých samospráv v danej lokalite. "Sú nositeľmi veľkej šance, ktorá prináša zmenu prístupu k národnému parku, ktorý nebude vnímaný len ako uzatvorené územie," poznamenal.

Na margo petície, ktorá vznikla, Budaj skonštatoval, že stále sú ľudia, ktorí vidia "budúcnosť kraja vo vyrúbaní krásneho kúta Slovenska". Možnosť spolupráce oceňuje aj minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO). Územie Muránskej planiny označuje za vzácny kút Spiša, Gemera a Horehronia, ktorého kultúrne, historické a prírodné hodnoty treba návštevníkom odhaliť. Pomoc a rozvoj kraja vidí v spolupráci rezortov, ale aj v diskusii s obyvateľmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok