Policajt, ktorý v USA zastrelil Afroameričana, dostal výpoveď

TA3 SITA
14.6.2020 20:53

Z policajného oddelenia v americkej Atlante prepustili policajta, ktorý zastrelil Afroameričana, ktorý kládol odpor pri zatýkaní po tom, ako mal pozitívny test na alkohol. Zábery z kamery, ktorú majú policajti pripevnenú na tele, ukazujú, ako 27-ročný Rayshard Brooks spolupracoval s dvoma bielymi policajtmi, ktorí ho našli spať v aute, ktorým blokoval cestu pri reštaurácii Wendy's. Neskôr sa mu snažili nasadiť putá, no muž sa pokúsil utiecť.

Policajt, ktorý v USA zastrelil Afroameričana, dostal výpoveď
SITA/AP

Úrad pre vyšetrovanie štátu Georgia objasnil, že Brooks vzal jednému policajtovi taser a bežal preč. Zábery z bezpečnostnej kamery reštaurácie ukazujú, ako bežiaci Brooks namieril na policajta nejaký predmet, pričom muž zákona vytiahol zbraň a vystrelil. Brooks však bežal ďalej a následne na parkovisku spadol na zem. Starostka mesta Keisha Lance Bottoms vyhlásila, že podľa nej "to nebolo oprávnené použite smrtiacej sily". Garrett Rolfe dostal výpoveď a jeho kolega Devin Brosnan pracuje v "obmedzenom režime".

Šéfka polície Erika Shields po incidente odstúpila. V sobotu ráno sa konala pred reštauráciou pokojná demonštrácia, no protestujúci si to po zotmení namierili k neďalekej Interstate 75, zablokovali dopravu a podpálili reštauráciu. Miestna polícia vyhlásila, že v súvislosti s protestom zatkla 36 ľudí, no bližšie informácie neposkytla.

Právny zástupca rodiny zosnulého L. Chris Stewart vyhlásil, že policajta by mali obviniť z "neoprávneného použitia smrtiacej sily, čo sa rovná vražde". Dodal, že muž bol otcom štyroch detí a v piatok oslavoval narodeniny jednej z jeho dcér. Nový prípad opäť rozohnil emócie ľudí po tom, ako rukou polície zomrel 25. mája v Minneapolise Afroameričan George Floyd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok