Zastrelili Afroameričana, ktorý unikal polícii. Zverejnili zábery

TA3 TASR
14.6.2020 07:28

Z americkej Atlanty opäť hlásia násilie a nepokoje. Protestujúci zablokovali diaľnicu a zapálili reštauráciu s rýchlym občerstvením potom, ako tam polícia zastrelila pri zatýkaní ďalšieho Afroameričana.

Odstúpila šéfka polície

Po smrti Afroameričana pri policajnom zásahu v Atlante v štáte Georgia odstúpila z funkcie šéfka polície v tomto meste. Starostka Atlanty Keisha Lanceová Bottomsová rezignáciu Eriky Shieldsovej v sobotu prijala a požadovala tiež, aby policajta, ktorý vypálil smrteľnú strelu, prepustili.

Zábery zo zásahu zverejnené štátnym vyšetrovacím úradom GBI ukazujú, ako Afroameričan uteká pred políciou a potom ho jeden policajt zastrelí. Šéf GBI Vic Reynolds však varoval pred predčasnými závermi. Podľa GBI políciu privolali v piatok večer miestneho času do reštaurácie rýchleho občerstvenia po sťažnosti, že v príjazde k výdaju jedla spí v aute muž. Dvadsaťsedemročný Rayshard Brooks následne neprešiel skúškou triezvosti a mali ho zadržať. Došlo však k potýčke, pri ktorej muž vzal policajtovi jeho elektrošokovú pištoľ taser.

Mieril na policajta

Reynolds uviedol, že videozábery incidentu ukazujú, že muž utekal pred políciu, náhle sa otočil a taserom zjavne mieril na policajta. Ten siahol po svojej služobnej zbrani, na čo sa unikajúci muž znova obrátil a potom padol výstrel. Muž podľa GBI zomrel po prevoze do nemocnice.

V USA v súčasnosti pretrvávajú protesty proti rasizmu a policajnému násiliu po smrti Afroameričana Georgea Floyda koncom mája v meste Minneapolis v štáte Minnesota. Floyd pri zásahu policajtov ležal spútaný na zemi a jeden z nich mu niekoľko minút kľačal na krku, aj keď sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať. Tohto policajta a troch jeho kolegov, ktorí sa podieľali na zásahu, prepustili zo zboru, zadržali a obvinili z vraždy druhého stupňa a napomáhania k vražde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok