Pribudli nové prípady nákazy, spravili menej ako 500 testov

TA3 TASR SITA ČTK
14.6.2020 09:34

Núdzový stav sa o polnoci skončil, Slovensko sa tak momentálne pre koronavírus nachádza v mimoriadnej situácii. Podarí sa nám aj počas nej udržať nízky prírastok nových nakazených? Situáciu sme s vami opäť sledovali online.

Pribudli nové prípady nákazy, spravili menej ako 500 testov
TASR/Roman Hanc

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:30 V Taliansku pribudlo 44 nových úmrtí na koronavírus, je to najmenej za posledné tri mesiace. Nižšie denné počty naposledy registrovali na začiatku marca.

21:57 V niektorých štátoch USA sa situácia s koronavírusom zhoršuje, v posledných dňoch hlásia rekordné počty nových nakazených. Ide najmä o juh USA či západné pobrežie vrátane štátov ako Texas a Florida.

20:19 Saudská Arábia zaznamenala prvýkrát viac ako 4000 prípadov nákazy koronavírusom za jeden deň. V krajine pribúdajú prípady rýchlejším tempom od uvoľnenia epidemiologických opatrení.

19:33 Európu čaká od zajtra zatiaľ najväčšie uvoľňovanie opatrení na hraniciach od vypuknutia pandémie. Pripravujú sa na to viaceré štáty. Situácia v ďalších častiach sveta je ale stále zložitá. Celkový počet infikovaných po celom svete sa blíži k ôsmim miliónom. Viac ako polovica z týchto ľudí sa už ale z ochorenia COVID-19 vyliečila.

19:10 Slovensku hrozí tento rok historicky najväčšie prepúšťanie. Národná banka predpokladá, že o prácu môžu prísť desaťtisíce ľudí. Vláda preto prisľúbila firmám, že finančnú pomoc v lete neukončí. Pripravuje zároveň ďalšie opatrenia, aj keď podľa podnikateľov je zatiaľ otázne, či to bude na ich záchranu stačiť.

18:52 Pozreli sme sa na príbeh Jozefa Valkyho, prednostu Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Opísal nám ako pandémia postihla chod jeho oddelenia.

18:11 Nemecká polícia súvislosti s pandémiou nového koronavírusu eviduje 196.000 prípadov zamietnutia vstupu do krajiny. Išlo o cestujúcich, u ktorých existovalo podozrenie na nákazu. Pre nedeľník Bild am Sonntag to uviedol nemecký minister vnútra Horst Seehofer. Uvedený počet prípadov polícia zaevidovala do 11. júna.

17:43 V najľudnatejšej krajine Južnej Ameriky pribúdajú denne stovky pozitívnych prípadov nového koronavírusu. Po spojených štátoch je tak Brazília dlhodobo na druhom mieste v rebríčku najviac zasiahnutých krajín na svete. Má to však ešte jeden rozmer a tým sú domorodé kmene pre ktoré môže byť súčasná pandémia ďalším existenčným problémom. Viac o tejto téme sme sa rozprávali s Ondřejom Bahníkom, ktorý je sprievodcom v Latinskej Amerike.

17:19 Španielsko otvorí svoje hranice skôr, ako plánovalo. Namiesto prvého júla posunulo tento termín už na 21. júna. V prípade Portugalska ale stále platí pôvodný termín.

16:38 Gruzínsko sa pripravuje na návrat turistov. Svoje brány pre nich otvára od prvého júla. Ako jedna z krajín s najnižším počtom prípadov ochorenia Covid-19 tvrdí, že je veľmi bezpečnou dovolenkou destináciou.

16:23 Krajiny Európskej únie chcú na základe poučenia z koronakrízy zvýšiť nezávislosť svojich priemyselných odvetví od zvyšku sveta. Aby EÚ v budúcnosti predišla podobným šokom, je nevyhnutné podporiť "odolnosť a nezávislosť našich strategických reťazcov tvorby hodnôt", povedal chorvátsky minister hospodárstva Darko Horvat po rokovaní s ministrami priemyslu členských štátov EÚ.

16:03 Päťsto železničných vozňov sa v indickom hlavnom meste Naí Dillí premení na mobilné nemocnice pre ľudí nakazených novým koronavírusom. Bude v nich miesto pre okolo 8000 pacientov. Vláda tiež plánuje robiť v Naí Dillí trikrát viac testov ako doteraz, a to najmä v uzavretých zónach, preveriť zdravotný stav obyvateľov a zabezpečiť dostatočné zásoby kyslíkových fliaš a ventilátorov.

15:46 Finančný balík obnovy Európskej únie po odoznení pandémie koronavírusu je pre Slovensko príležitosť, ako sa stať modernou digitálnou a zelenou krajinou. V relácii V politike sa na tom zhodli prezidentka a predseda a podpredseda parlamentu. V prípade, že sa na systéme prerozdeľovania peňazí zhodnú na júnovom summite aj európski lídri, na Slovensko by do roku 2024 malo pritiecť približne 8 milárd eur.

15:12 Španielsko otvorí svoje hranice s krajinami schengenského priestoru s výnimkou Portugalska už 21. júna a nie až 1. júla, ako bolo pôvodne plánované. Na poslednej víkendovej videokonferencii so šéfmi regionálnych vlád to v nedeľu uviedol španielsky premiér Pedro Sánchez.

14:55 Bangladéš v nedeľu oznámil ďalších 3141 infikovaných novým koronavírusom. V krajine takisto zomrelo ďalších 32 ľudí. Od vypuknutia pandémie tam zaregistrovali 87 520 infikovaných a 1171 mŕtvych. V hlavnom meste Dháka v sobotu zomreli na následky ochorenia COVID-19 jeden súčasný a jeden bývalý minister. Všetky štátne nemocnice sú preplnené. Pre množstvo pacientov v kritickom stave nemajú už pľúcnu ventiláciu či miesto na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

14:30 Neprehliadnite ani našu reláciu V politike, v ktorej sme sa venovali aj dôsledkom koronakrízy či finančnej injekcii od EÚ. Zhodnotili sme tiež rok v úrade od inaugurácie prezidentky Čaputovej, a venovali sme sa aj odchodu Petra Pellegriniho zo Smeru-SD.

14:15 Grécko posiela viac lekárov a ďalšieho personálu do zdravotníckych zariadení na Egejských a Iónskych ostrovoch pred turistickou sezónou. Cieľom je upokojenie návštevníkov, že tu môžu bezpečne stráviť dovolenku. Cestovný ruch je jedným z najdôležitejších sektorov gréckej ekonomiky a Grécko dúfa, že turisti pricestujú do krajiny po uvoľnení reštrikcií. Grécko oficiálne spustí turistickú sezónu v pondelok 15. júna.

13:55 Podľa automobilového experta Ferdinanda Dudenhöffera čaká nemecký automobilový priemysel prepúšťanie.
Od januára do mája sa v Nemecku vyrobilo len okolo 1,2 milióna áut, čo bolo o 44 % menej ako v rovnakom období vlani. A keďže dopyt v Európe, Afrike a Južnej Amerike zostane slabý, Dudenhöffer počíta v tomto roku s poklesom produkcie v Nemecku o 26 % na 3,4 milióna áut, čo by bolo najmenej od roku 1974. Preto podľa neho automobilky smerujú od "kurzarbeitu k vlne prepúšťania".

13:47 Britsko-švédsky farmaceutický koncern AstraZeneca podpísal kontrakt s európskou alianciou Inclusive Vaccines Alliance na dodávku 400 miliónov dávok potenciálnej vakcíny proti novému koronavírusu. Túto vakcínu vyvinula AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Britsko-švédska firma uviedla, že chce zvýšiť výrobu vakcíny, ktorú bude počas aktuálnej pandémie poskytovať bez zisku. Dodávky by sa mali začať koncom tohto roka.

13:25 V Iráne zaznamenali v priebehu uplynulých 24 hodín prvýkrát po dvoch mesiacoch viac ako 100 úmrtí na ochorenie COVID-19. Hovorkyňa iránskeho ministerstva zdravotníctva uviedla, že za deň zomrelo v krajine 107 ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil na 8837. Podľa ministerstva v Iráne od začiatku pandémie vykonali viac ako milión testov.

Iránske štatistiky týkajúce sa počtu nakazených a úmrtí však vyvolávajú doma aj v zahraničí pochybnosti. Predpokladá sa, že skutočné počty sú oveľa vyššie.

12:05 Brazílsky futbalista Neymar sa po takmer troch mesiacoch vrátil zo svojej rodnej krajiny do Francúzska, aby sa mohol zapojiť do prípravy Paríža St. Germain na plánované vyvrcholenie Ligy majstrov. Spoločný tréning hráčov úradujúceho francúzskeho majstra má odštartovať 22. júna, informoval portál goal.com. Dvadsaťosemročný Neymar odcestoval po vypuknutí pandémie koronavírusu do Brazílie. Francúzsku najvyššiu súťaž napokon nedohrali, predčasne ju ukončili 28. apríla a PSG vyhlásili za šampióna.

11:45 Samosprávy počas pandémie preferovali mailovú a telefonickú komunikáciu. Osobný spôsob komunikácie občanov s pracovníkmi mestských a obecných úradov nepreferovalo 77,9 percenta samospráv. Až 98,3 percenta z nich preferovalo komunikáciu prostredníctvom emailov a 97,7 percenta by pred osobnou a emailovou komunikáciou uprednostnilo telefonickú. Vyplýva to z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska v čase od 16. apríla 2020 do 29. mája 2020 na vzorke 499 respondentov.

11:25 Počet obetí nákazy stúpol v Rusku za posledných 24 hodín o 119. Krajina tak doposiaľ eviduje 6948 úmrtí. Infikovaných je 528.964. Celkovo 280.050 ľudí sa z nákazy COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, vyliečilo.

11:10 Na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave sa po opatreniach z dôvodu koronakrízy postupne vracajú k štandardnému režimu. Z interného predpisu, ktorý vydal rektor STU Miroslav Fikar, vyplýva, že od 15. júna sa povoľujú vzdelávacie aktivity prezenčnou metódou vrátane skúšania či zasadnutí akademických orgánov. Podmienkou ostáva dodržiavanie hygienických a epidemiologických pravidiel.

10:55 Egyptské ministerstvo zdravotníctva v sobotu ohlásilo 1677 nových prípadov, pričom od vypuknutia pandémie zaregistrovalo celkovo 42 980 nakazených a 1484 mŕtvych.

10:40 Južná Kórea zaznamenala 34 nových prípadov, z toho 30 z okolia hlavného mesta. Spájajú ich najmä s nočným životom, kostolmi či podomovým predajom. Doteraz krajina oznámila 12 085 infikovaných a 277 ľudí ochoreniu COVID-19 podľahlo.

10:25 Pozrite si spravodajský blok, v ktorom sme informovali o nových nakazených.

10:14 Slovákom počas pandémie koronavírusu najviac chýbala socializácia a pestrosť výberu jedál, ukázal to prieskum.

9:54 Nové prípady zachytili mimo karanténnych zariadení. Dva prípady pochádzajú z okresu Revúca a jeden z okresu Malacky.

9:41 Vyliečení pacienti nepribudli, celkovo sa z ochorenia Covid-19 u nás vyliečilo 1410 ľudí.

9:32 Počas uplynulého dňa urobili spolu 479 testov.

9:30 Na Slovensku pribudli tri nové prípady nákazy. Celkovo tak evidujeme 1548 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

8:18 Zdravotnícke úrady v Nemecku hlásili 247 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Od začiatku krízy tým počet potvrdených prípadov v krajine zvýšil na 186.269, oznámil v nedeľu ráno Inštitút Roberta Kocha.

8:07 Spojené štáty zaznamenali ďalších 734 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, čím počet obetí v krajine stúpol na 115.347. Vyplýva to z údajov, ktoré v sobotu zverejnila Univerzita Johnsa Hopkinsa.

7:33 Čína oznámila v nedeľu 57 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac za jeden deň od apríla. Údaje prišli v čase, keď rastú obavy z opätovného rozšírenia koronavírusovej choroby.

7:15 Nemocnice po skončení núdzového stavu pracujú už v štandardnom režime, uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí počas tlačovej besedy v popradskej nemocnici.

7:05 Čilský minister zdravotníctva Jaime Maňalich odstúpil v sobotu z funkcie. Jeho rezignáciu oznámil prezident Sebastián Piňera. Piňera na adresu odstupujúceho Maňalicha uviedol, že pre ochranu zdravia Čiľanov vynaložil všetko možné úsilie. Dodal, že novým ministrom bude lekár a akademik Oscar Enrique Paris. K nečakanej výmene na poste dochádza v čase, keď Čile v rámci pandémie koronavírusu zažíva svoj vôbec najhorší mesiac a počty nakazených i úmrtí stále narastajú.

7:00 Núdzový stav sa skončil o polnoci zo soboty na nedeľu. Návrh na jeho zrušenie schválila vláda na rokovaní počas uplynulého týždňa. Mimoriadna situácia trvá naďalej aj po ukončení núdzového stavu. Tú vyhlásila vláda uznesením z 11. marca 2020. "Mimoriadna situácia nemá zákonom určené časové ohraničenie," uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru rezortu vnútra. Dodala, že ak to bude potrebné, ďalšie opatrenia budú prijímané prostredníctvom ustanovení zákona o civilnej ochrane obyvateľstva.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok