Premiér súhlasí s nevymenovaním J.Čentéša za GP

TASR TA3
27.8.2012 15:52

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) považuje postoj prezidenta Ivana Gašparoviča v otázke vymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora (GP) za legitímny. Povedal to dnes na tlačovej konferencii.

Premiér súhlasí s nevymenovaním J.Čentéša za GP
TASR

Ústavný súd SR minulý týždeň zamietol sťažnosť neúspešného kandidáta Dobroslava Trnku voči voľbe GP v Národnej rade SR 17. mája. Prezident prostredníctvom hovorcu informoval, že chce ešte počkať na ďalšie rozhodnutia Ústavného súdu.

"Čakáme na dôležitejšie rozhodnutia Ústavného súdu, ako sú individuálne ústavné sťažnosti. Najpodstatnejším rozhodnutím Ústavného súdu je konštatovanie, či prezident má právo alebo povinnosť vymenovať kandidáta, ktorého ponúka Národná rada SR," povedal Fico. Podanie so žiadosťou o výklad ústavy, či prezident musí alebo môže vymenovať kandidáta na GP, adresovala Ústavnému súdu skupina poslancov. Súd o ňom zatiaľ nerozhodol.

Fico pripomenul, že na prvej schôdzi Národnej rady SR po parlamentných voľbách mohli poslanci Smeru zrušiť rozhodnutie o zvolení Čentéša a zvoliť svojho kandidáta na generálneho prokurátora. Podľa premiéra to neurobili, lebo chceli počkať na rozhodnutie Ústavného súdu.


"Podľa pána prezidenta by mal Ústavný súd SR komplexne rozhodnúť o všetkých podnetoch týkajúcich sa voľby generálneho prokurátora, teda aj o podnetoch pána Čentéša a skupiny poslancov Národnej rady SR. Po verdiktoch Ústavného súdu SR v tejto veci pán prezident rozhodne o tom, či Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora vymenuje, alebo nevymenuje," povedal 24. augusta hovorca prezidenta Marek Trubač po tom, ako Ústavný súd zamietol Trnkovu sťažnosť. Trnka namietal, že Národná rada SR porušila jeho základné právo na prístup k voleným a iným verejným funkciám. Čentéš zase vlani v novembri na Ústavnom súde namietal svoje nevymenovanie za GP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok