Máme nové prípady. Pravidlá uvoľňujú i štáty, kde sa stav zhoršuje

TA3 SITA TASR ČTK
8.6.2020 09:32

Najnovšie máme dva nové prípady nákazy, oba z karantény. Slovensko si naďalej udržiava dobrú bilanciu, no začínajú sa objavovať ekonomické následky koronakrízy. Vo svete pribúdajú krajiny, ktoré uvoľňujú opatrenia aj napriek nárastu nakazených. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Máme nové prípady. Pravidlá uvoľňujú i štáty, kde sa stav zhoršuje
SITA/Branislav Bibel (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:30 Jeden z najpopulárnejších talianskych politikov, bývalý minister vnútra Matteo Salvini, tvrdo kritizuje vládu. Tá podľa neho nezvláda naštartovanie ekonomiky, ktorá sa prepadla pre pandémiu koronavírusu. Exminister preto žiada predčasné voľby.

00:20 Talianska futbalová federácia schválila plán reštartu Serie A, ktorá má odštartovať 20. júna, no zverejnila aj záložné plány. Pokiaľ pre pandémiu koronavírusu nebude možné plnohodnotne dohrať sezónu, súťaž vyvrcholí formou play-off a play-out. O formáte a počte účastníkov však zatiaľ definitívne nerozhodli.

00:13 Španielsko vstúpilo do poslednej fázy uvoľňovania opatrení. Tie ale nezačali platiť v každej provincii rovnako. Z najväčšieho uvoľnenia reštrikcií sa môže tešiť len približne polovica krajiny. Najdlhšie si na štandardný spôsob života počkajú obyvatelia Madridu a Barcelony.

00:00 Moskva ruší prísne obmedzenia pohybu, ktoré zaviedla pred viac ako dvomi mesiacmi v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu. Starosta ruskej metropoly Sergej Sobjanin oznámil, že od utorka jej obyvatelia nebudú musieť používať elektronické povolenia na cestovanie a budú môcť bez obmedzení chodiť po vonku, používať verejnú dopravu či jazdiť. V utorok tiež v meste znovu otvoria kaderníctva a salóny krásy. Od 16. júna zase budú môcť fungovať reštaurácie a kaviarne s vonkajšími terasami.

23:35 Počet úmrtí vo Francúzsku bol v pondelok štyrikrát vyšší než v predchádzajúci deň, ale nárast nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 bol na celotýždňovom minime. Francúzske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že počet mŕtvych v krajine stúpol o 54, teda o 0,2 percenta, na celkovo 29.209, čo je piaty najvyšší celkový počet úmrtí na svete. V nedeľu hlásili vo Francúzsku 13 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom.

23:15 Hasiči aj dnes odoberali vzorky. "Vzorky boli odobraté osobám v karanténnych zariadeniach v Banskej Bystrici, Liptovskom Jáne, Gabčíkove, Piešťanoch, Trnave a Bratislave. Drive-in odberové miesto bolo zriadené na hasičskej stanici v Nitre, jeden odber bol realizovaný aj v reedukačnom centre v Sološnici," uviedli na Facebooku.

22:50 Chorvátsko už otvorilo letnú turistickú sezónu. Pláže sú však na rozdiel od minulého roka zatiaľ prázdne. Podľa informácií chorvátskych novín na ostrove Hvar, ktorý patrí k prestížnym turistickým destináciám majú zatiaľ registrovaných len 1 % hostí v porovnaní s minulým rokom.

22:35 V Taliansku pribudlo 280 nových prípadov nákazy koronavírusom, z toho vyše tretinu zaznamenali v Lombardsku, najviac postihnutom talianskom regióne. Celkový počet nakazených v krajine tak dosiahol 235.278. S počtom infikovaných patrí Taliansku v tejto štatistike siedme miesto za USA, Brazíliou, Ruskom, Britániou, Indiou a Španielskom.

Celkový počet nakazených dosiahol v Taliansku 235.278.

22:10 Niektoré brazílske médiá spolupracujú na vytvorení vlastnej centralizovanej databázy s údajmi o ochorení COVID-19 v krajine. Reagujú tak na zaobchádzanie s dátami o novom koronavíruse zo strany brazílskej vlády, ktoré považujú za nesprávne. Bezprecedentná iniciatíva novín a spravodajských portálov O Estado de S. Paulo, Folha de S. Paulo, O Globo, G1 a UOL im umožní zdieľať a potvrdzovať oficiálne informácie o prípadoch, úmrtiach a iných kľúčových štatistikách.

21:50 Prísne obmedzenia pohybu (lockdown) zabránili približne 3,1 milióna úmrtiam v 11 európskych krajinách, uviedla v pondelok nová modelová štúdia. Väčšina štátov však takéto prísne opatrenia na zastavenie šírenia nového koronavírusu nezaviedla.

21:45 Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok upozornil, že aj keď sa v Európe situácia týkajúca sa koronavírusovej pandémie zlepšuje, globálne sa zhoršuje. Zároveň vyzval krajiny, aby pokračovali v úsilí o zabránenie šírenia nákazy.

21:14 Pandémia koronavírusu nepriniesla len prípady nákazy, ale aj prípady obetí domáceho násilia. O tom, prečo počas pandémie vzrástlo domáce násilie a čo prežívajú jeho obete sme sa s Téme dňa rozprávali s riaditeľkou poradenského centra Nádej Adrianou Havašovou. O tom, či sa tento školský rok vrátia medzi rovesníkov aj žiaci na 2. stupni ZŠ a stredoškoláci sme sa zase rozprávali s riaditeľom Gymnázia Ladislava Sáru v Bratislave Pavlom Sadloňom a psychologičkou Evou Smikovou.

20:45 Kanada mierne uvoľnila obmedzenia na hraniciach, zavedené z dôvodu pandémie nového koronavírusu, a umožní najbližším príbuzným kanadských občanov alebo ľudí s trvalým pobytom prísť do krajiny. V pondelok to oznámil premiér Justin Trudeau. Trudeau zdôraznil, že každý človek vstupujúci do krajiny musí ísť na 14 dní do karantény, inak mu hrozia závažné pokuty.

20:37 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

20:00 Pozreli sme sa na príbeh riaditeľa Technickej akadémie Spišská Nová Ves Ladislava Ruttkaya a jej študenta v maturitnom ročníku Patrika Mlynára, ktorí tlačili ochranné štíty pre zdravotníkov na 3D tlačiarni.

19:53 Šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová v pondelok pred výborom Európskeho parlamentu pre hospodárske a menové záležitosti obhajovala agresívne monetárne stimuly, ktoré banka prijala v reakcii na pandémiu nového koronavírusu. Označila ich za primerané riziku, ktorému čelí eurozóna.

19:35 Aká je situácia na trhu práce, sme sa rozprávali s Radovanom Maxinom z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, ktorý zastupuje personalistov a agentúry zamestnávania.

18:30 Pozrite si spravodajský blok, ktorý sme venovali pandémii v Hlavných správach o 18.30 h.

18:18 V meste Levoča sú pre návštevníkov otvorené všetky múzeá a turistické atrakcie za priebežne aktualizovaných hygienických zásad. Informuje o tom Oblastná organizácia cestovného ruchu Tatry-Spiš-Pieniny na svojej oficiálnej stránke.

17:37 Svetová banka prognózuje, že globálna ekonomika zaznamená v tomto roku najhlbšiu recesiu za 80 rokov. SB vo svojom základnom scenári počíta s jej poklesom o 5,2 %. Dôvodom je pandémia ochorenia COVID-19. Hrubý domáci produkt rozvinutých ekonomík sa podľa SB zníži o 7 %, pričom HDP eurozóny padne o 9,1 %, USA o 6,1 % a Japonska takisto o 6,1 %. SB dodala, že globálna recesia bude ešte hlbšia, ak bude zvládnutie pandémie trvať dlhšie, než sa očakáva.

17:35 Počet obetí pandémie stúpol v Británii na 40.597, keď ochoreniu COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, podľahlo ďalších 55 ľudí. Ide o vôbec najnižší denný nárast v počte obetí od 23. marca, keď Spojené kráľovstvo pristúpilo ku karanténnym opatreniam.

17:25 Postupným uvoľňovaním opatrení v súvislosti s novým koronavírusom sa môžu zmeniť pravidlá aj pri poskytovaní sociálnych služieb. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády. Materiál ale zatiaľ nie je zaradený na rokovanie kabinetu.

17:16 O tom, prečo slovenská ekonomika skončila začiatkom roka v mínuse, sme si povedali viac s Jurajom Valachym, analytikom Tatra Banky, s ktorým sme sa spojili telefonicky.

16:51 Prichádzajúce štatistické údaje z vyspelých ekonomík sú najhoršie za uplynulé desaťročia. Ani to ale nebráni akciovým burzám rásť až na historické maximá. Dôvodom sú masívne stimuly vlád a centrálnych bánk, či pozitívny výhľad. Podľa expertov je dno hospodárskej recesie už za nami.

16:38 V Poľsku zatvorili na tri týždne 12 uhoľných baní, v ktorých mali robotníci pozitívne testy na Covid-19. Nariadenie začne platiť od utorka. Zverejnili ho po tom, ako bane v Sliezsku označili za ohniská šírenia nového koronavírusu.

16:32 Organizátorovi sobotňajšieho protestu pred Úradom vlády SR v Bratislave hrozí pokuta. Usporiadateľ je podľa bratislavskej polície podozrivý z nerešpektovania opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR. Podozrenie z priestupku polícia úradu posunula. Ako uviedol hovorca bratislavského Starého Mesta Matej Števove, organizátor splnil oznamovaciu povinnosť a zhromaždenie nahlásil. Zdôraznil, že miestny úrad ho o obmedzenom limite osôb informoval.

16:12 Minister hospodárstva Richard Sulík spolu s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou pripravili zákon o kompenzácii nájmov za zatvorené prevádzky. Sulík o tom informoval na Facebooku. "Ide o jedno z najefektívnejších riešení na pomoc podnikateľom," napísal.

16:15 Pozrite si aj spravodajský blok, ktorý sme venovali pandémii v Žurnále o 16.00 h.

15:48 V Juhoafrickej republike je podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa momentálne viac ako 48.000 infikovaných. Viac než polovica potvrdených prípadov pribudla za posledné dva týždne, píše BBC. Vláda napriek tomu postupne uvoľňuje protipandemické opatrenia, dnes sa začínajú otvárať školy.

15:28 Francúzsko pripravuje záchranný balík v objeme niekoľkých miliárd eur pre letecký priemysel. Cieľom balíka je pomoc odvetviu, ktoré tvrdo zasiahla koronakríza, ochrana kľúčových dodávateľov pred záujmom zo strany Číny a zrejme tiež urýchlenie niektorých armádnych objednávok, uviedol francúzsky minister dopravy Jean-Baptiste Djebbari.

15:16 Prevažná väčšina Slovákov chce stráviť nadchádzajúcu letnú dovolenku na Slovensku, v Košickom kraji ich najviac láka Zemplín a Spiš. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry Median SK pre Košický samosprávny kraj a krajskú organizáciu cestovného ruchu.

Pred vypuknutím pandémie malo dovolenku naplánovanú 51 percent opýtaných, z nich sa 29 percent chystalo byť na území Slovenska. Situácia sa zmenila, v súčasnosti bude napokon 61 percent ľudí tráviť dovolenku na Slovensku a k moru sa chystá osem percent. Päť percent nebude pre obavy z nákazy cestovať vôbec.

14:54 Starosta Moskvy Sergej Sobianin oznámil, že od utorka sa v ruskom hlavnom meste skončia prísne karanténne opatrenia vrátane obmedzení pohybu občanov. Sobianin informoval, že od utorka 9. júna sa upúšťa od nariadení o samoizolácii, cestovných povoleniach i obmedzeniach pohybu.

14:44 Vitamín K by mohol pomôcť v boji proti koronavírusu. Tvrdia to holandskí vedci. Podľa nich pacienti, ktorí zomreli alebo sa ocitli na jednotke intenzívnej starostlivosti, mali nedostatok vitamínu, ktorý sa nachádza napríklad v špenáte, vajciach či v tvrdých a modrých syroch. Domnievajú sa, že zmena jedálnička by mohla prispieť v boji proti ochoreniu.

14:16 Všeobecná povinnosť nosiť ochranné rúška zakrývajúce nos a ústa napríklad pri nakupovaní či v prostriedkoch verejnej dopravy značne prispieva k zastaveniu šírenia vírusu. Vyplýva to z výsledkov štúdie vedcov z nemeckej Univerzity Johanna Gutenberga v Mainzi. Výskumníci štyroch univerzít skúmali počet nakazených v meste Jena v spolkovej krajine Durínsko, ktoré bolo prvým väčším mestom v Nemecku, kde začala platiť povinnosť nosiť ochranné rúško.

14:11 V Maďarsku sa pomaly končí prvá vlna epidémie nového druhu koronavírusu, povedala v pondelok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová.

Müllerová zdôraznila, že v nedeľu zaregistrovali už iba šesť nových prípadov nákazy. Počet infikovaných výrazne klesol a počet tých, čo sa vyliečili, je dvojnásobne vyšší než počet aktuálne nakazených. Z ochorenia sa zotavilo už 2248, pričom aktuálne nakazených je iba 1182.

13:52 Európska komisia v pondelok oznámila, že prostredníctvom pilotného nástroja Európskej rady pre inováciu s názvom Akcelerátor poskytla takmer 166 miliónov eur 36 podnikom, ktoré sa podieľajú na boji proti pandémii.

13:44 Medzinárodnú železničnú osobnú dopravu medzi Českom a Slovenskom obnovujú aj České dráhy, a. s. a Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. Prvých šesť vlakov medzi oboma krajinami pôjde v pondelok 8. júna popoludní a večer, päť vyrazí z Česka na Slovensko a jeden opačne. Ako informovali obaja národní dopravcovia, vzájomnú medzinárodnú prevádzku plne obnovia v utorok 9. júna.

13:28 Rusko ohlásilo prvé kroky na ceste k zmierňovaniu reštriktívnych opatrení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu vrátane čiastočného otvorenia hraníc. Informovali o tom agentúry AFP a AP s tým, že nie je jasné, kedy avizované uvoľnenia vstúpia do platnosti.

13:06 Autobusový dopravca FlixBus obnovuje prevádzku niektorých medzinárodných liniek zo Slovenska. Od pondelka opäť zabezpečuje denné spojenie z Bratislavy do Viedne. Spoločnosť o tom informovala s tým, že to umožnilo uvoľnenie opatrení na hraniciach a zrušenie zákazu medzinárodnej autobusovej dopravy.

12:55 Časť zamestnávateľov nesúhlasí so zákonom, na základe ktorého štát prispeje podnikateľom na nájomné. Urobí tak totiž len v prípade, ak časť sumy odpustí aj prenajímateľ. Finančnú pomoc tak nedostane každý. Novelou zákona sa už zaoberajú poslanci parlamentu.

12:53 Belgicko vstúpilo v pondelok do tretej fázy päťdielnej stratégie postupného uvoľňovania opatrení, ktoré prijali v polovici marca. Znamená to opätovné otvorenie barov, kaviarní a reštaurácií, ale aj športových stredísk a ďalších tried na školách. Tretia fáza prebieha za dodržiavania prísnych hygienických podmienok a s dôrazom na zachovanie 1,5-metrového odstupu medzi ľuďmi.

12:34 Štát očakáva, že pre nájomné dostane 70.000 až 100.000 žiadostí o pomoc, termín vyplácania závisí od schválenia štátnej pomoci v Bruseli. Zhodli sa na tom na stretnutí s novinármi minister hospodárstva Richard Sulík, jeho poradkyňa Jana Kiššová, za účasti ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Novela zákona o poskytovaní dotácií, ktorú vo štvrtok schválila vláda, smeruje v parlamente podľa Kiššovej do 2. čítania.

12:22 Asociácia akvaparkov, kúpalísk a plavární očakáva v tomto roku menej návštevníkov ako v minulom roku. Tieto zariadenia už môžu postupne obnovovať svoju prevádzku za sprísnených hygienických podmienok po viac ako dva a pol mesiaca trvajúcom nútenom zatvorení pre pandémiu. "Uvidíme, ako tomu bude tento rok. Veríme, že sa sezóna vydarí, avšak minuloročné čísla určite nedosiahneme," predpokladá prezident asociácie Gabriel Somogyi z Thermalparku Dunajská Streda.

12:16 Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou prešetruje ošetrovateľskú starostlivosť poskytovanú piatim klientom zariadenia Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov v Pezinku. Uviedla to hovorkyňa úradu Radoslava Muchová. Úrad vykonáva päť samostatných dohľadov, pričom jeden dohľad predstavuje jedného klienta. "Z toho štyri dohľady sú ex offo, jeden dohľad je na základe podnetu príbuznej," povedala.

12:01 Výkon talianskeho hospodárstva, ktoré pandémia zrazila na kolená, tento rok klesne o približne 8,3 %. Uviedol to štatistický úrad ISTAT vo svojej prognóze, ktorú aktualizuje dvakrát ročne. ISTAT tak výrazne zhoršil predpoveď z decembra 2019, pred vypuknutím pandémie, keď ešte očakával rast tretieho najväčšieho hospodárstva eurozóny o 0,6 %.

11:54 Španielsko vstúpilo do poslednej fázy uvoľňovania epidemiologických opatrení. Tie ale nezačnú platiť hneď v celej krajine. Najpomalší návrat k bežnému životu bude v najväčších mestách.

11:42 Británia spustila v pondelok povinnú dvojtýždňovú karanténu pre osoby prichádzajúce zo zahraničia. Tento krok však viaceré letecké spoločnosti ostro kritizujú. Opatrenie, ktoré sa až na niekoľko výnimiek vzťahuje rovnako na britských občanov, ako aj na návštevníkov krajiny, má za cieľ zamedziť druhej vlne nákazy.

11:26 V Grécku sa v pondelok mohli opätovne otvoriť bary, nočné kluby aj internetové kaviarne. V rámci postupného uvoľňovania sa už zrušili takmer všetky obmedzenia zavedené v dôsledku pandémie. Do platnosti však vstúpili nariadenia stanovujúce znovuotvoreným prevádzkam dodržiavať maximálny povolený počet zákazníkov a zachovávať medzi nimi bezpečnostné vzdialenosti.

11:18 Nový Zéland zrejme eliminovall koronavírus, aspoň pre túto chvíľu. Vyjadrili sa tak v pondelok tamojšie úrady po tom, ako potvrdili vyliečenie poslednej známej nakazenej osoby. Zároveň to znamená, že päťmiliónová krajina bude medzi prvými, ktoré budú môcť privítať davy fanúšikov na športových štadiónoch a koncertoch a tiež zrušiť obmedzenia zasadacieho poriadku v lietadlách.

11:01 V štátnom rozpočte bude zrejme chýbať viac peňazí ako vláda očakávala. Podľa rozpočtovej rady deficit verejných financií môže dosiahnuť sedem a pol miliardy eur. Analytici zároveň upozorňujú na možný dvojciferný prepad ekonomiky.

10:47 Počet osôb nakazených novým koronavírusom na celom svete presiahol sedem miliónov. Dve tretiny z celkového počtu 7.003.851 infikovaných evidujú v Európe a Spojených štátoch. Ochoreniu COVID-19 doposiaľ vo svete podľahlo 402.867 osôb.

10:36 Vo väčšine indických štátov sa v pondelok znovu otvorili reštaurácie, nákupné strediská i modlitebné miesta, a to aj napriek stále narastajúcemu počtu nakazených aj obetí. India v pondelok hlásila 9983 nových prípadov infekcie. Celkovo tak zaznamenali už vyše 256.000 prípadov. V pondelok tiež hlásili 206 nových úmrtí, čo je zatiaľ najvyšší denný prírastok. V krajine už celkovo zaznamenali 7135 úmrtí.

India v pondelok znovu otvorila štátne hranice a umožnila medzištátny pohyb tovarov i osôb.

mombaj_0a140370-fa36-4650.jpg

10:24 Podpredsedníčka poľskej vlády Jadwiga Emilewiczová vyhlásila, že nevidí nijaký dôvod na zavedenie nových obmedzení v boji proti šíreniu koronavírusu či na obnovenie tých predchádzajúcich. Počas uplynulého víkendu došlo v Poľsku k výraznému nárastu počtu nakazených.

10:15 Pozrite si správy o nových nakazených z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:10 Nemecké firmy očakávajú, že úroveň ich produkcie bude klesať aj v nasledujúcich troch mesiacoch. Tempo poklesu by sa však malo výrazne zmierniť. Uviedol to v pondelok nemecký ekonomický inštitút Ifo.

10:03 Nitriansky samosprávny kraj sa začal pripravovať na prípadnú druhú vlnu pandémie. Predseda NSK Milan Belica už určil pracovnú skupinu, ktorá má zabezpečiť prípravu na možné krízové situácie. Jednou z úloh skupiny bude vytváranie zásob osobných ochranných pracovných pomôcok a dezinfekcie. „K ďalšími úlohám patrí vytvorenie plánu činností pre rôzne inštitúcie v kraji," informoval Úrad NSK.

9:50 Indonézske hlavné mesto Jakarta uvoľnilo niektoré obmedzenia zavedené z dôvodu pandémie. V 11-miliónovej Jakarte platili rozsiahle reštrikcie obmedzujúce spoločenský kontakt od 10. apríla. V pondelok sa v meste otvorili reštaurácie, obchody s potravinami či úrady. Do práce však nastúpila len polovica zamestnancov a vstup má povolený len 50 percent zákazníkov v porovnaní s bežnou kapacitou.

9:38 Máme troch hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Naďalej nie je nikto na JIS a nikto na pľúcnej ventilácii.

9:36 Za uplynulý deň pribudlo sedem nových vyliečených pacientov, spolu ich je už 1 396.

9:33 Nové prípady pribudli v okresoch Michalovce a Rožňava. Oba sú však hlásené v karanténnom centre.

9:30 Na Slovensku pribudli dva nové prípady nákazy. Celkovo tak evidujeme 1530 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 160 testov, čo je najmenej za posledné obdobie. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:25 Americkej ekonomike hrozí prepad, akému naposledy čelila pred vyše sedemdesiatimi rokmi. Vyplýva to z analýzy, ktorú zverejnila Národná asociácia podnikových ekonómov. Recesia vyvolaná opatreniami proti šíreniu koronavírusu pravdepodobne spôsobí, že HDP sa v roku 2020 zmenší o 5,9 %. To by bol najhorší výsledok od roku 1946, kedy sa americká ekonomika prepadla o 11,6 %.

9:22 Počet nakazených v Maďarsku stúpol o šesť prípadov na 4014. Zomreli ďalší dvaja starší pacienti, čím počet obetí ochorenia Covid-19 stúpol za uplynulých 24 hodín na 548. Počet aktívnych nakazených je 1128, z ktorých 41 percent pochádza z Budapešti. V nemocniciach je 385 infikovaných pacientov, 21 z nich je napojených na pľúcnu ventiláciu.

9:03 Počet nakazených presiahol v Pakistane v pondelok 100.000. Pakistanské úrady bojujú s rozsiahlejším šírením vírusu po tom, ako v krajine došlo k uvoľneniu reštriktívnych opatrení. Počet infikovaných stúpol na 103.670, pričom ochoreniu Covid-19 podľahlo už 2065 pacientov. Za posledných 24 hodín hlásili z Pakistanu najmenej 4728 nových prípadov a 65 ďalších úmrtí.

pakistan_0a140370-e549-bc8c.jpg

8:40 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Taliansku 197 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, z toho 60 percent bolo zaznamenaných v Lombardsku. Lombardsko tak zostáva najviac postihnutým regiónom Talianska. Celkový počet nakazených v krajine sa vyšplhal takmer na 235.000.

Denný prírastok úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 dosiahol 53. Na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 zomrelo v Taliansku od prepuknutia nákazy už 33.899 ľudí, čo radí krajinu na štvrté miesto na svete.

8:20 Vedenie španielskej futbalovej La Ligy pripustilo možnosť, že sa fanúšikovia vrátia na štadióny ešte v tejto sezóne. Prezident ligy Javier Tebas uviedol, že je naklonený návratu divákov na tribúny v tom momente, ako regionálne vlády uvoľnia bezpečnostné opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

7:50 Slovinská vláda prijala nové pravidlá, ktoré umožnia občanom 17 krajín členských i nečlenských krajín EÚ vstupovať na územie krajiny od pondelka bez obmedzení.

7:30 V Spojených štátoch zomrelo za posledných 24 hodín ďalších 691 ľudí v dôsledku nákazy novým koronavírusom, čo je najnižšie číslo zaznamenané za posledný týždeň. Podľa priebežnej bilancie a celkový počet úmrtí v krajine zvýšil na 110.482. USA zaznamenali už takmer 1,94 milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

USA sú pandémiou najviac postihnutou krajinou, a to tak v celkovom počte prípadov nákazy, ako aj v počte úmrtí.

7:00 Mnohí rodičia z rómskych osád na Spiši svoje deti neposlali späť do školy pre obavy z pandémie koronavírusu. Opačná situácia však nastala v Ostrovanoch v okrese Sabinov. Do školy tam opäť chodí približne 80 percent žiakov.

6:30 Nárast nezamestnanosti by mal byť za máj nižší ako v apríli. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Presné čísla však k dispozícii ešte nemá.

6:00 Udalosti okolo nákazy sme sledovali aj v nedeľu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok