Nepribudli nové prípady ani obete, zvýšil sa počet vyliečených

TA3 TASR SITA ČTK
7.6.2020 07:03

Slovensko si aj naďalej drží len nízky prírastok nových nakazených, s tým súvisí postupné uvoľňovanie. Život sa pomaly vracia do normálu, kontroly na hraniciach končia a do viacerých krajín sa už dostaneme bez obmedzení. Čo to však znamená pre cestovný ruch? Ten bude zrejme bojovať o každého turistu. Udalosti sme s vami opäť sledovali online.

Nepribudli nové prípady ani obete, zvýšil sa počet vyliečených
SITA/Martin Havran (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:00 Časť zamestnávateľov nesúhlasí so zákonom, na základe ktorého štát prispeje podnikateľom na nájomné. Urobí tak totiž len v prípade, ak časť sumy odpustí aj prenajímateľ. Finančnú pomoc tak nedostane každý. Novelou zákona sa už zaoberajú poslanci parlamentu, ktorí ju posunuli do druhého čítania.

22:30 Nárast nezamestnanosti by mal byť za máj nižší ako v apríli. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak v sobotu na tlačovej konferencii. Presné čísla však k dispozícii ešte nemá.

21:30 Vo Francúzsku zomrelo ďalších 13 pacientov s ochorením Covid-19, čo je podľa denníka Le Figaro najmenej od 14. marca. Celkovo si pandémia v krajine vyžiadala už 29.155 mŕtvych, čo je piaty najvyšší počet na svete po USA, Británii, Brazílii a Taliansku.

21:07 Všetky testy na koronavírus u hráčov jednotlivých klubov futbalovej Fortuna ligy boli negatívne. V priebehu uplynulého štvrtka a piatka prebiehalo testovanie na vo všetkých 12-tich klubov súťaže. Z každého klubu sa testom podrobilo minimálne 30 členov.

20:34 Pandémia nového druhu koronavírusu si od konca minulého roka, keď v Číne došlo k jej vypuknutiu, vyžiadala už viac než 400.000 mŕtvych. Vyplýva to z najnovšej bilancie, ktorú na základe oficiálnych zdravotníckych údajov v nedeľu poobede zverejnila tlačová agentúra AFP.

Celkovo podľahlo chorobe COVID-19, ktorú nový druh koronavírusu vyvoláva, 400.052 ľudí. Zatiaľ čo takmer polovicu úmrtí eviduje Európa (183.428), najviac postihnutou krajinou zostávajú Spojené štáty - úrady tu zaznamenali vyše 1,9 milióna prípadov nákazy a 109.802 súvisiacich úmrtí. Na druhom mieste je Británia (40.542 úmrtí) nasledovaná Brazíliou (35.930 úmrtí), Talianskom (33.846 úmrtí) a Francúzskom (29.142 úmrtí).

19:55 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

19:29 Taliansku aplikáciu, ktorá má pomôcť úradom vystopovať a upozorniť ľudí, ktorí sa dostali do blízkeho kontaktu s osobami testovanými pozitívne na koronavírus, si nestiahol dostatočný počet obyvateľov. V nedeľu to pre štátnu televíziu povedal splnomocnenec talianskej vlády pre boj s koronavírusom Domenico Arcuri.

18:55 Riaditeľka DSS Domu Sv. Martina Eva Hromková nám porozprávala, ako prežívala situáciu počas pandémie a karantény zariadenia.

18:32 Pozrite si spravodajský blok, ktorý sme venovali informáciám o pandémii v Hlavných správach o 18.30 h.

18:30 Majstrovstvá sveta v letnom biatlone v nemeckom Ruhpoldingu zrušili pre pandémiu koronavírusu. Oznámili to predstavitelia Medzinárodnej biatlonovej únie. O medaily sa v bavorskom stredisku malo bojovať od 20.-23. augusta. V Nemecku sa až do 31. augusta nemôžu organizovať žiadne veľké podujatia. Šampionát nebolo možné preložiť na iný termín.

18:17 Mnohí rodičia z rómskych osád na Spiši svoje deti neposlali späť do školy pre obavy z pandémie koronavírusu. Opačná situácia však nastala v Ostrovanoch v okrese Sabinov. Do školy tam opäť chodí približne 80 percent žiakov.

17:38 Pápež František vyzval veriacich, aby sa predčasne netešili z víťazstva nad pandémiou nového koronavírusu. Apeloval na nich, aby boli aj naďalej opatrní a dodržiavali všetky zavedené opatrenia.

17:03 Poľsko tento rok nebude mať dvojcifernú mieru nezamestnanosti. Aj jeho ekonomika by mohla klesnúť menej, ako predpovedajú analytici. Vyhlásil to v sobotu poľský premiér Mateusz Morawiecki v súkromnej rozhlasovej stanici RMF FM. Dodal, že svoju predpoveď založil na mikroekonomických a makroekonomických základoch.

16:30 Služby mestskej plavárne v Prievidzi bude môcť opäť využiť i široká verejnosť. V súvislosti s uvoľňovaním opatrení pre pandémiu nového koronavírusu ju samospráva sprístupní záujemcom v pondelok 8. júna.

16:15 Výrazný pokles využívania služby zdieľaných automobilov, a to zhruba na 20 percent z obdobia pred koronakrízou, zaznamenala v čase vládnych opatrení spojených s novým koronavírusom košická spoločnosť Carsharing. Situácia sa postupne dostáva do normálnu, zároveň rozširuje svoju flotilu. Prepad využívania elektrického carsharingu v Košiciach podľa spoločnosti nastal takmer okamžite po vyhlásení výnimočného stavu.

16:05 Čína sa podľa amerického republikánskeho senátora Ricka Scotta snaží spomaliť, alebo úmyselne narušiť vývoj vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Spojené štáty údajne majú dôkaz. Podrobnosti ale politik neuviedol.

16.00 Pozrite si spravodajský blok, ktorý sme venovali pandémii v Žurnále o 16.00 h.

15:55 Brazílska vláda prestala zverejňovať celkový počet obetí a infikovaných v súvislosti s novým koronavírusom. Kritici označili tento krok za neobvyklý pokus zakryť skutočný dopad pandémie na juhoamerickú krajinu. Podľa posledných údajov Brazília zaznamenala viac než 34-tisíc obetí nového vírusu, čo ju v celosvetovom meradle posunulo na tretiu priečku za Spojené štáty a Veľkú Britániu.

15:45 Izraelské úrady nariadili z dôvodu šírenia nového koronavírusu uzatvoriť vyše 100 školských zariadení iba tri týždne potom, ako sa v krajine po uvoľnení karanténnych opatrení znovu otvorili všetky školy.

15:37 Národná zoologická záhrada v Bojniciach sprístupnila v týchto dňoch svoje vnútorné expozície. Verejnosť tak môže navštíviť pavilón opíc či vivárium. Pri prehliadke primátov, rýb či plazov však musia návštevníci dodržiavať opatrenia.

Vnútorné priestory zoo dezinfikovala, takisto ako aj sociálne zariadenia či povrchy a plochy, s ktorými návštevníci v zoologickej záhrade najčastejšie prichádzajú do kontaktu. "Pred vstupom do pavilónov platia i opatrenia. Musí sa tam vstupovať s rúškom, dodržiavať povinné rozstupy, taktiež si pred vstupom dezinfikovať ruky," ozrejmil hovorca zoo Jaroslav Slašťan.

15:20 Rekonštrukcia lanovky z Dediniek na Geravy v Slovenskom raji mešká, spôsobila to aj situácia okolo nového koronavírusu Prevádzka lanovky bola pre technickú nespôsobilosť ukončená v roku 2012. V roku 2018 predpokladali, že lanovka na Geravy bude fungovať v letnej turistickej sezóne 2019, neskôr avizovali termín rekonštrukcie do 30. apríla tohto roka. K prvotnému omeškaniu prispeli náročné administratívno-technické procesy a prekážky. Aktuálne omeškanie spôsobila vyššia moc, keď sa na prácach nemohlo pokračovať pre okolnosti súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19.

15:00 V koalícii nie je dohoda na zákaze predaja počas nedele. Ak opozícia predloží do parlamentu takýto návrh, koalícia za to nezahlasuje. Uviedol to koaličný poslanec Michal Šipoš (OĽANO) v našej diskusnej relácii V politike.

14:30 Čínsky futbalový zväz suspendoval do 30. novembra šiestich hráčov národného tímu do 19 rokov, ktorí porušili opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Trest dostali za to, že v nočných hodinách opustili tréningový kemp reprezentácie a išli sa zabávať do centra Šanghaja.

14:00 Sulík zopakoval, že je proti zákazu nedeľného predaja a avizoval 19 nových opatrení. Hovorilo sa aj o zmrazení minimálnej mzdy či 13. dôchodkoch.

13:30 Nezamestnanosť za máj bude nižšia ako za apríl. Uviedol to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v sobotu na tlačovej konferencii. Presné čísla však k dispozícii ešte nemá. Krajniak tvrdí, že za nižšie čísla nezamestnanosti za máj môže pomoc, ktorú dal štát zamestnávateľom, a tiež vytváranie nových pracovných miest.

"Ak by sa kríza týkala iba odvetví, ktoré sú na Slovensku a ktoré museli byť zavreté pre epidemiologickú situáciu, s istotou vám viem povedať, že toto by sme zvládli. Na to sme pripravení, máme na to zdroje," uviedol.

13:00 Sulík zopakoval, že je proti zákazu nedeľného predaja a avizoval 19 nových opatrení. Hovorilo sa aj o zmrazení minimálnej mzdy či 13. dôchodkoch. Druhej časti relácie dominovali témy núdzového stavu a voľby generálneho prokurátora. Pozrite si V politike.

12:30 Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu COVID-19 134 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 5859. Denný nárast počtu obetí je najnižší od 25. mája. Za posledný deň v Rusku pribudlo aj 8984 nových prípadov nákazy, čím ich celkový počet stúpol na 467.673. Rusko je podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa momentálne krajinou s tretím najvyšším počtom nakazených.

12:00 V dôsledku pandémie koronavírusu a súvisiacimi opatreniami bola vlaková doprava medzi oboma štátmi prerušená ešte v prvej polovici marca.

11:30 Srbskému tenistovi Novakovi Djokovičovi sa nepozdávajú plánované hygienické opatrenia na grandslamovom US Open. Hoci ešte nie je isté, či sa pre pandémiu turnaj v New Yorku uskutoční, organizátori avizovali prísny bezpečnostný protokol.

"Nemôžem ísť do detailov, ale napríklad, nebudeme môcť ísť ani do mesta, z letiska nás pošlú priamo do hotelov. Dva či trikrát týždenne absolvujeme testy a do areálu si budeme smieť priviesť iba jednu osobu, zdá sa mi to nereálne," povedal Djokovič.

11:00 Má už viac nakazených ako Taliansko či Španielsko.

10:30 Slovenské kúpele sú zahraničnými klientmi vyhľadávané. Ročne ich prichádza na Slovensko takmer 36.000. V kúpeľoch strávia priemerne 12,8 dňa. O týchto klientov slovenské kúpele v súčasnej situácii pravdepodobne prídu. Uviedla to predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov Jana Zálešáková. Aj zo štatistiky z Národného centra zdravotníckych informácií podľa nej vyplýva, že kúpele budú mať výpadok zahraničných klientov.

10:00 Ako informoval permanentný krízový štáb na korona.gov.sk, kĺzavý medián je stále na nule. Počet hospitalizovaných pacientov je aktuálne 38. Z toho majú ochorenie Covid-19 potvrdené traja ľudia. Na jednotke intenzívnej starostlivosti ani umelej pľúcnej ventilácii stále nie je žiadny pacient.

9:30 Na Slovensku nepribudli žiadne nové prípady koronavírusu, celkovo tak evidujeme 1528 infikovaných. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1180 testov. Nepribudlo ani žiadne úmrtie, počet obetí na Slovensku tak stále zostáva na čísle 28. Ochorenie prekonalo ďalších desať osôb, spolu sa vyliečilo už 1 389 ľudí.

9:15 Čína po dvoch týždňoch oznámila prvý prípad ochorenia COVID-19, ktorý do krajiny nebol zavlečený zo zahraničia. Tento prípad úrady hlásia z ostrovnej provincie Chaj-nan na juhovýchode od pevninskej Číny. Okrem toho Čínska Národná zdravotnícka komisia oznámila aj päť nových prípadov, ktoré boli do krajiny dovezené zo zahraničia.

Čína doposiaľ eviduje 83.036 prípadov a 4634 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19.

8:45 Zástupcovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu OPEC a ich spojencov vrátane Ruska sa dohodli na predĺžení rekordného zníženia ťažby ropy o ďalší mesiac, teda do konca júla. Cieľom opatrenia je zvýšenie cien ropy.

8:15 Malta súhlasila, že prijme približne 400 migrantov, ktorých v dôsledku reakcie na pandémiu koronavírusu zadržiavala na rekreačných lodiach v blízkosti svojich teritoriálnych vôd. Malta zadržiavala týchto migrantov vo svojich teritoriálnych vodách niekoľko týždňov. Predtým ich zachránili v Stredozemnom mori.

7:45 Šieste kolo plošných testov na prítomnosť koronavírusu neprinieslo medzi hráčmi anglickej futbalovej Premier League žiadny pozitívny nález. Vedenie Premier League oznámilo, že 4. a 5. júna absolvovalo odbery 1195 hráčov a členov realizačných tímov. Premier League odštartuje 17. júna zápasmi bez diváckej účasti.

7:15 Žilinská župa začína konkurovať železničným dopravcom. V Pribyline spustila tretiu lesnú železnicu. Atrakcia ožíva v dôležitom období. Cestovný ruch na Liptove bojuje po uvoľnení mimoriadnych opatrení o každého turistu.

7:00 Do susedného Rakúska i Maďarska sa už dá cestovať bez obmedzení. Osobné autá prechádzajú plynulo a bez zdržania. Na hraničnom priechode Čunovo-Rajka však hliadkujú policajti. Kontroly sú iba náhodné a zamerané na kamióny či dodávky.

6:30 Cestovný ruch na Slovensku sa pravdepodobne do normálu nedostane skôr ako v roku 2022. Uviedol to prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák v súvislosti s aktuálnou situáciou spôsobenou novým koronavírusom.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok