Rozvášnení protestujúci strhli a hodili do vody sochu otrokára

TA3 TASR
7.6.2020 19:26

Víkend v európskych metropolách sa niesol v znamení protirasistických protestov. Tisícky ľudí vyšli do ulíc vo Veľkej Británii, Francúzsku či Španielsku. Odborníci upozorňujú, že počas demonštrácií sa môže medzi účastníkmi šíriť koronavírus.

Pred americkou ambasádou

Tisíce ľudí vyšli v nedeľu do ulíc viacerých európskych miest, aby protestovali proti rasizmu a uctili si pamiatku Afroameričana Georgea Floyda. Protesty pod mottom Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží), ktoré odkazovali na rovnomenné celoamerické hnutie bojujúce za práva Afroameričanov, sa konali v Ríme, Madride, Londýne i Budapešti.

Priebeh protestu na námestí Piazza del Popolo v centre Ríma bol pokojný, pričom väčšina demonštrantov mala na tvárach rúška v rámci ochrany pred novým druhom koronavírusu. V Madride sa niekoľko tisíc demonštrantov zhromaždilo pred americkou ambasádou. Na mieste boli prítomní aj policajti, ale atmosféra protestu bola pokojná. Vzhľadom na značný počet účastníkov bolo zložité dodržiavať požadované odstupy. Tisíce ľudí zaplnili aj námestie v Barcelone. Podobné protesty v Španielsku sa konali aj v ďalších menších mestách.

V Londýne už druhý deň po sebe protestovali tisícky ľudí pred veľvyslanectvom USA. V súvislosti so sobotňajšou demonštráciou v centre Londýna, počas ktorej utrpelo zranenia 14 policajtov, existovali obavy z násilností aj počas nedeľnej demonštrácie. Starosta Londýna Sadiq Khan v nedeľu vyzval demonštrantov, aby sa správali v súlade so zákonom a dodržiavali povinné odstupy. Podľa AP väčšina demonštrantov však túto výzvu nerešpektovala.

Na osem minút pokľakli na koleno

Vyše tisíc ľudí sa zišlo aj na proteste neďaleko americkej ambasády v Budapešti. Demonštranti podľa agentúry AFP držali transparenty s nápisom "Polícia všade - spravodlivosť nikde", pričom mnohí z nich si na osem minút pokľakli na koleno.

V rámci prejavu solidarity s demonštráciami v Spojených štátoch, ktoré vyvolalo zabitie Afroameričana Georgea Floyda, protestovali v sobotu v mnohých mestách po celom svete desaťtisíce ľudí. Floyd zomrel 25. mája v americkom meste Minneapolise pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku. Zatknutý sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho smrť vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré prerástli do násilností.

Sochu hodili do vôd kanála

Účastníci demonštrácie proti rasizmu v britskom meste Bristol v nedeľu pomocou lán strhli bronzovú sochu obchodníka s otrokmi Edwarda Colstona a následne ju hodili do vôd prístavného kanálu. Britská ministerka vnútra Priti Patelová tento čin označila sa "absolútne nehanebný" a miestna polícia prisľúbila, že strhnutie sochy bude vyšetrovať. "Ide o porušenie verejného poriadku a odklon od pôvodných cieľov demonštrantov. Takéto konanie je neprijateľné a predstavuje vandalizmus, aký sme videli už včera v Londýne," uviedla Patelová pre spravodajskú stanicu Sky News.

Šéf miestnej polície Andy Bennett uviedol, že na nedeľňajšej demonštrácii v Bristole, ktorá bola súčasťou globálnej iniciatívy s názvom "Black Lives Matter", sa zúčastnilo zhruba 10.000 osôb. Edward Colston (1636–1721) pochádzal zo zámožnej anglickej obchodníckej rodiny a v roku 1680 začal pracovať pre spoločnosť Royal African Company, ktorá mala v tom čase monopol na obchodovanie so západoafrickými otrokmi.

Spoločnosť RAC podľa historikov predala v rokoch 1672 až 1689 do karibskej oblasti, ako aj do Severnej a Južnej Ameriky približne 100.000 otrokov zo západnej Afriky. Colston si neskôr napravil reputáciu ako filantrop, ktorý finančne podporoval školy a nemocnice v Bristole i Londýne. Jeho 5,5 metra vysoká bronzová socha stála v centre Bristolu od roku 1895. Mesto má po Colstonovi pomenovanú aj školu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok