V uliciach sa zišlo doteraz najviac ľudí, protesty sa upokojili

TA3 TASR
7.6.2020 09:42

Americkú metropolu Washington, ako aj iné mestá v Spojených štátoch v sobotu zaplavili tisícové davy ľudí, ktoré protestovali proti policajnej brutalite a rasovej nerovnosti. Desiatky demonštrácii v celej krajine zavŕšili týždeň plný protestov, ktoré vyvolala smrť Afroameričana George Floyda. V sobotu sa pravdepodobne zmobilizovalo vôbec najviac protestujúcich za uplynulé dva týždne.

Po tom, čo na predchádzajúcich protestoch dochádzalo často k násiliu, sa protesty v USA niesli v pokojnejšej atmosfére. Úrady v mnohých mestách dokonca zrušili zákaz vychádzania, pretože za posledné hodiny zaznamenali málo nepokojov a žiadne zatknutia. Miestne orgány sa počas protestov na niektorých miestach stiahli do úzadia, čo dalo protestom festivalovú atmosféru.

Vo Washingtone sa počas protestu predávalo občerstvenie v stánkoch a niektoré križovatky sa dokonca zmenili na tanečné parkety. Protesty sa konali aj v mestách ako New York, San Francisco, Philadelphia či Chicago. V Readforde, v rodnom mestečku Floyda, sa zišli stovky smútiacich pred miestnym kostolom, kde sa konal spomienkový obrad.

V Minneapolise sa mestský predstavitelia medzičasom dohodli, že polícii zakážu používať škrtiace chvaty a od policajtov budú vyžadovať, aby zasiahli v prípade, ak budú svedkami použitia neprimeranej sily kolegami. Podobné protesty sa v sobotu konali v metropolách a väčších mestách po celom svete. Zúčastnili sa ich desiatky tisíc ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok