Platia výstrahy pred búrkami. U susedov hrozia prívalové zrážky

TA3 TASR
7.6.2020 18:30

Línia búrok v nedeľu popoludní prechádzala podľa informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu od severu na juh nad územím západného a stredného Slovenska. Najväčšie riziko ich výskytu je v regiónoch hornej Nitry a Tekova, pre ktoré meteorológovia vyhlásili zvýšený druhý stupeň výstrahy pred búrkami.

Platia výstrahy pred búrkami. U susedov hrozia prívalové zrážky
SITA/AP

Do 16.30 h upozorňovali na možnosť výskytu silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. "S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 - 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 70 - 110 km/h," dodávajú. Varujú pred rizikom škôd spôsobených danými javmi a takisto na možnosť lokálnych povodní. Od nedeľňajšieho popoludnia platí výstraha pred búrkami prvého stupňa pre celé Slovensko, búrková činnosť môže trvať až do pondelkového večera, na juhozápade platí výstraha do pondelkového rána.

snmka_0a14036f-13f0-36bd.png

Český hydrometeorologický ústav v nedeľu rozšíril výstrahu pred búrkami a zvýšil stupeň varovania pred ich nebezpečnosťou. V niektorých krajoch vo východnej polovici Českej republiky budú búrky veľmi silné a môže počas nich napršať až 55 milimetrov zrážok. Hrozia tiež prívalové zrážky a krupobitie. "Miestami sa vyskytnú veľmi silné búrky najmä s intenzívnymi zrážkami s celkovým úhrnom okolo 55 milimetrov a krúpami," varovali meteorológovia.

Výstraha pred búrkami platí od nedele 13.00 h do pondelka 02.00 h. Platí pre časť Juhočeského, Královohradeckého aj väčšinu Pardubického kraja. Taktiež pre všetky kraje na Morave a v Sliezsku. Veľmi silné búrky meteorológovia predpovedajú v časti Vysočiny, Juhomoravského, Olomouckého, Moravskosliezskeho a Pardubického kraja. Možný vzostup hladín až na stupne povodňovej aktivity hrozí v páse tiahnucom sa od Vysočiny cez Pardubický a Olomoucký kraj. Búrky s výdatnými zrážkami sa časťou Česka prehnali už v sobotu. Väčšie škody nespôsobili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok