Zlomový Deň D oslávili v komornom duchu, prišiel jediný veterán

TA3 ČTK
6.6.2020 21:22

Oslavy 76. výročia vylodenia v Normandii počas druhej svetovej vojny sa tento rok niesli v komornom a skôr formálnom duchu. Pre pandémiu koronavírusu sa zúčastnil jediný veterán. V mestečku Vierville-sur-Mer, kde sa nachádza známa pláž Omaha, sa zišla necelá stovka ľudí.

Zlomový Deň D oslávili v komornom duchu, prišiel jediný veterán
SITA/AP

Pietnej akcie sa zúčastnili veľvyslanci z USA, Kanady, Dánska, Británie, Poľska, Belgicka, Nórska, Holandska i Nemecka. Francúzsko zastupovala štátna tajomníčka z ministerstva obrany Geneviève Darrieussecqová, ktorá ocenila, že sa oslavy konali aj napriek pandémii. Prezident Emmanuel Macron si výročie pripomenul prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Napísal, že Francúzsko nikdy nezabudne na hrdinov, ktorí ho oslobodili.

Na miesto podľa agentúry AP dorazil jediný americký veterán, 95-ročný Charles Shay. "Som veľmi smutný," povedal muž, ktorý sa v roku 1944 vylodil ako 19-ročný armádny medik. "Pre koronavírus tu nikto nemôže byť. Rád by som nás tu videl viac," dodal veterán, ktorý žije neďaleko pláže Omaha. V Normandii sa konalo niekoľko menších pietnych akcií, nedajú sa však porovnať s minuloročnými oslavami.

Najväčšia vyloďovacia operácia vo vojenských dejinách zo 6. júna 1944 znamenala začiatok oslobodzovania západnej Európy od nacizmu. Počas jediného dňa sa vylodilo 156.000 spojeneckých vojakov. V Deň D podľa odhadov zahynulo najmenej 10.000 vojakov protihitlerovskej koalície a 4000 až 9000 vojakov nemeckého wehrmachtu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok