Nemáme nové prípady, testovali 1832 ľudí. Otvorili ďalšie hranice

TA3 TASR SITA ČTK
5.6.2020 09:33

Otvorili sa hranice s Českom, Maďarskom a Rakúskom a tak sme opäť o čosi slobodnejší. Za uplynulý deň u nás nepribudol žiadny nový prípad nákazy a hospitalizovaných je už len minimum pacientov. Ak situácia ostane priaznivá, núdzový stav sa predlžovať nebude. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Nemáme nové prípady, testovali 1832 ľudí. Otvorili ďalšie hranice
SITA/AP (ilustračné foto)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:46 Britská vláda sa rozhodla zaviesť povinné nosenie rúšok v nemocniciach, odmietla však výzvy lekárov, aby táto povinnosť platila aj v obchodoch a ďalších verejných priestoroch. Od 15. júna budú musieť nosiť ochranné rúška na tvári všetci zamestnanci, pacienti aj návštevníci nemocníc na území Anglicka. Personál bude musieť mať chirurgické masky, zatiaľ čo pacientom a návštevníkom budú stačiť látkové rúška, šatky alebo iné formy prekrytia nosa a úst.

21:44 Pandémia nám v nedeľu zatvorila obchody. Mnohí však chcú, aby to tak ostalo aj po jej skončení. Niektorí obchodníci s tým nesúhlasia a svoj postoj sme v prieskume vyjadrili aj my - zákazníci. Čo je pre nás dôležitejšie? Podpora ekonomiky alebo hodnotový systém? Pozreli sme sa na to s našimi hosťami.

21:15 Pozrite si príbeh Dušana Calla, vedúceho prevádzky práčovne v Martine. Prezradil nám, ako sa zmenila ich práca počas koronakrízy a porozprával aj o tom, ako na začiatku pandémie pomáhali so šitím rúšok.

20:35 Británia zastavila testovanie hydroxychlorochínu ako prípadného lieku na ochorenie COVID-19 po tom, čo sa ukázalo, že pre hospitalizovaných pacientov nakazených novým koronavírusom nemá "žiaden prínos". Oznámili to britskí výskumníci. "Zhrnuli sme, že hydroxychlorochín nemá žiaden pozitívny efekt na pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19," uvádza sa vo vyhlásení autorov štúdie z Oxfordskej univerzity, kde testujú viacero možných liečebných postupov na nový koronavírus.

19:56 Americký prezident Donald Trump uviedol že v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu majú Spojené štáty už to najhoršie za sebou. Štatistika zamestnanosti totiž ukázala, že sa v USA zvýšil počet nových pracovných miest.

19:19 Pozrite si aj spravodajský blok z Hlavných správ, ktorý sa venuje pandémii koronavírusu.

18:50 Svetová zdravotnícka organizácia aktualizovala svoje odporúčania týkajúce sa nosenia ochranných rúšok počas pandémie ochorenia COVID-19. WHO odporúča masky nosiť na miestach s väčším počtom ľudí, kde je zvýšené riziko šírenia nákazy, napríklad v obchodoch či prostriedkoch hromadnej dopravy.

18:42 Írsko v nasledujúcich dňoch urýchli zmierňovanie obmedzení spojených s pandémiou nového koronavírusu SARS-CoV-2. Oznámil to írsky premiér Leo Varadkar. "Dnes môžem potvrdiť, že je bezpečné prejsť do druhej fázy plánu znovuotvorenia našej krajiny, ktorá sa začne v pondelok," povedal Varadkar.

17:54 Na hraničných priechodoch s Českom, Rakúskom a Maďarskom takmer po troch mesiacoch demontovali krízové stany a kontajnery na administratívne účely. Tie boli pôvodne vytvorené pre pandémiu nového koronavírusu. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

"Stalo sa tak po otvorení hraníc so spomínanými krajinami, pričom vecné prostriedky tam už nebudú potrebné," uviedla. Celkovo hasiči demontovali 14 stanov a osem kontajnerov, musia ich vyčistiť a vydezinfikovať.

17:37 Počet obetí pandémie nového koronavírusu prekročil v Británii hranicu 40.000, keď ochoreniu COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, podľahlo za 24 hodín ďalších 357 ľudí. So 40.261 úmrtiami sa Spojené kráľovstvo stalo druhou krajinou, kde je počet obetí pandémie vyšší ako 40.000. Celosvetovo najviac úmrtí zaznamenali v USA, kde ich evidujú takmer 110.000.

17:26 Švajčiarska vláda oznámila, že urýchli kroky k otvoreniu hraníc pre občanov EÚ a Británie plánovanému na 15. júna. Vstup na územie Švajčiarska budú mať okrem občanov EÚ a Británie umožnení aj občania Islandu, Lichtenštajnska a Nórska, ktoré tiež nie sú členmi EÚ, no spoločne so Švajčiarskom tvoria Európske združenie voľného obchodu.

17:00 O tom, že štát bude prispievať na nájomné, sme sa rozprávali s Jánom Palenčárom, prezidentom Národnej asociácie realitných kancelárii, ktorý zastupuje obidve strany, aj nájomcov aj prenajímateľov. Aj realitné kancelárie totiž platia nájomné za priestory, ktoré využívajú.

16:58 V trnavskej automobilke Groupe PSA Slovakia pribudne po rozbehu troch pracovných zmien od soboty 6. júna aj štvrtá pracovná zmena. Fungovanie automobilky sa tak vracia do normálu.

16:42 Od polovice júna by sa mali skončiť kontroly na hraniciach Nemecka s okolitými štátmi. Po skončení videokonferencie so svojimi kolegami z krajín EÚ to v piatok v Berlíne povedal nemecký minister vnútra Horst Seehofer.

16:37 Štát prispeje firmám na nájomné. Vláda rozhodla, že nájomcom preplatí toľko, koľko im odpustí prenajímateľ. Žiadosti o príspevok by mali podnikatelia podávať cez aplikáciu. Na pomoc plánuje minister hospodárstva vyčleniť takmer 200 miliónov eur. Novinku však musia ešte schváliť poslanci.

16:18 Nevracajme sa do spoločnosti pred koronou. To je odkaz prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorý adresovala vo svojej správe o stave krajiny celému národu. Jej prvú správu sme si podrobnejšie rozobrali s politologičkou FiF UK Anetou Világi.

16:13 Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. po otvorení hraníc spúšťa medzinárodnú vlakovú dopravu do Českej republiky. Niektoré vlaky k západným susedom vypraví cez Kúty a Čadcu už v pondelok 8. júna, väčšinu medzištátnych diaľkových a regionálnych spojov začne prevádzkovať od utorka 9. júna.

16:05 Miera nezamestnanosti v Poľsku sa v máji zvýšila medzimesačne o 0,2 percentuálneho bodu na 6 %. Vyplýva to z predbežného odhadu poľského ministerstva práce. Počet nezamestnaných v najväčšej postkomunistickej ekonomike v Európskej únii v máji oproti aprílu vzrástol o 46.000 na 1,012 milióna osôb.

15:50 Dopravný podnik Bratislava v nadväznosti na rozhodnutie o otvorení hraníc s Maďarskom od pondelka obnoví premávku linky 801 spájajúcej bratislavské Rusovce s maďarskou Rajkou. Linka bude premávať v režime ako pred pozastavením jej premávky spôsobené pandémiou nového koronavírusu.

15:45 Španielsko od 1. júla otvorí svoje hranice pre zahraničných turistov. Oznámila to hovorkyňa vlády María Jesús Monterová. Hovorkyňa zdôraznila, že Európska únia by mala trvať na tom, aby sa pri znovuotváraní hraníc jednotlivých krajín dodržiavali rovnaké postupy a kritériá.

15:33 Obmedzenia súvisiace s pandémiou negatívne ovplyvnili stravovanie, spánok a fyzickú aktivitu obéznych detí. Tvrdia to odborníci vo výskume University at Buffalo. V štúdii pozorovali v marci a aprílideti z talianskeho mesta Verona. V porovnaní s výsledkami minuloročného pozorovania deti jedli počas dňa o jedno jedlo navyše, spali o 30 minút dlhšie a pred televíziou, počítačom či so smartfónom strávili každý deň o päť hodín viac.

15:18 Spoločnosti U.S. Steel Košice klesol dopyt o 40 percent. Z dôvodu plánovaných opráv, obmedzili výrobu na jednej z dvoch funkčných pecí.

15:01 Brazília už v počte obetí predbehla aj pandémiou ťažko skúšané Taliansko. Za posledných 24 hodín pribudlo v krajine podľa oficiálnych údajov 1 473 mŕtvych, čo je doteraz najviac od vypuknutia ochorenia. Tento rapídny nárast počtu obetí posunul Brazíliu v celosvetovom meradle už na tretiu priečku za Veľkú Britániu a Spojené štáty.

brazil_0a14036f-439f-76e3.jpg

14:41 Nový koronavírus zabil po celom svete od vlaňajšieho decembra, keď sa prvýkrát objavil v Číne, najmenej 390.868 ľudí. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú zostavila tlačová agentúra AFP s platnosťou k 13.00 h SELČ.

14:33 Druhé kolo náhodného testovania Španielov na protilátky proti novému koronavírusu preukázalo, že tretina infikovaných nemala žiadne symptómy. "Je to budíček pre verejné zdravotníctvo - nie je možné kontrolovať šírenie len tak, že budeme brať do úvahy iba pacientov so symptómami," povedala riaditeľka Národného epidemiologického centra Marina Pollán. "S týmto počtom asymptomatických prípadov musíme dodržiavať odporúčania" na osobnú hygienu a sociálne odstupy," dodala.

14:09 Britská farmaceutická spoločnosť AstraZeneca začína vyrábať potenciálnu vakcínu proti koronavírusu. Pre spravodajskú stanicu BBC to uviedol jej šéf Pascal Soriot. Testovanie vakcíny je ešte v plnom prúde, Soriot však povedal, že firma musí začať s výrobou teraz, aby mohla uspokojiť dopyt, pokiaľ sa ukáže byť efektívna. "Začíname vyrábať vakcínu práve teraz - musíme ju mať pripravenú na použitie, keď budeme mať výsledky," priblížil.

14:06 O otváraní spoločných hraníc medzi Slovenskom a Poľskom sa rozhodne budúci týždeň. Povedal to poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz po stretnutí so slovenským šéfom diplomacie Ivanom Korčokom.

13:50 Letecká doprava sa postupne začína zotavovať. Aerolínie od USA po Austráliu v júni a júli zvyšujú počty letov, aj keď globálna doprava zostáva slabá. American Airlines rovnako ako United Airlines oznámili viac letov do kľúčových destinácií v USA.

13:45 Štatistický úrad mierne vylepšil hodnotu medziročného prepadu slovenskej ekonomiky v 1. štvrťroku o 0,2 percentuálneho bodu na -3,7 %. Výkon ekonomiky ťahal dole najmä slabý zahraničný dopyt, menej už domáce opatrenia proti šíreniu pandémie. Tie sa naplno prejavia v 2. štvrťroku, keď medziročný prepad HDP môže atakovať hranicu až 18 %, upozornili analytici.

13:40 Keď sa ekonomike nedarí, firmy prepúšťajú. Toto pravidlo potvrdzujú aj aktuálne čísla Štatistického úradu. Ukázali, že v prvom štvrťroku prišli o prácu tisícky ľudí. Ekonómovia odhadujú, že išlo najmä o študentov a pracujúcich dôchodcov.

13:35 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 po 13. hodine.

13:26 V Slovinsku urobili vo štvrtok celkovo 828 testov na nový koronavírus a výsledkom boli dva nové potvrdené prípady nákazy. Na ochorenie Covid-19 nikto ďalší nezomrel, preto počet úmrtí zostáva 109. Celkový počet prípadov nákazy je v krajine 1479.

13:15 Schválili ďalšie dotácie pre ľudí, ktorí zostali v čase pandémie koronavírusu bez príjmu. Informácie zverejnilo ministerstvo práce na svojom Facebooku a webe.

13:03 Nemecký výrobca svietidiel pre automobilový priemysel Hella Slovakia signal - lighting, s. r. o., plánuje prepustiť takmer 340 svojich zamestnancov. O prácu má k júlu tohto roka prísť necelých 250 ľudí v Bánovciach nad Bebravou a približne 90 v Trenčíne. Potvrdil to predseda Základnej organizácie odborovej organizácie KOVO Hella Slovakia Michal Nirka i konateľ spoločnosti Thomas Weier. O prepúšťaní budú odbory s firmou ešte rokovať.

12:43 Spoločnosť RegioJet ako prvý dopravca obnoví vlakové spoje medzi Českou republikou a Slovenskom od nedele 7. júna. Vlaky na trati Bratislava - Brno - Praha a späť budú jazdiť trikrát denne v každom smere a na trase Košice - Žilina - Ostrava - Praha a späť dvakrát za deň.

Ako informovala spoločnosť, z dôvodu návozu súprav v nedeľu ešte nepôjde plný rozsah spojov, predaj cestovných lístkov začne už v piatok. "Je logické, že ako najväčší železničný dopravca na trase Praha - Košice obnoví RegioJet medzinárodné vlakové spoje medzi Českom a Slovenskom. Je našou povinnosťou zaistiť dopravu pre cestujúcich z oboch krajín v čo najkratšom termíne," povedala riaditeľka vlakovej a autobusovej dopravy RegioJet Ivana Kašická.

12:37 Dva milióny ľudí s respiračnými ochoreniami zaregistrovali vo Veľkej Británii počas pandémie zmiernenie príznakov. Tvrdí to Britská pľúcna nadácia na základe prieskumu so 14-tisíc osobami s pľúcnymi chorobami. Každý šiesty človek ohlásil zlepšenie stavu. Medzi deťmi boli výsledky ešte lepšie. Jeden z piatich rodičov potvrdil zlepšenie zdravotného stavu svojho potomka. Zmiernenie príznakov ohlásili najmä u pacientov s astmou, a to u každého štvrtého.

12:25 Trinásť sprístupnených jaskýň sa otvorí 16. júna. Jaskyne boli zatvorené niekoľko mesiacov z dôvodu šírenia pandémie. Správa slovenských jaskýň pripravila plán a podmienky znovuotvorenia jaskýň. Budú otvorené v štandardných časoch ako počas sezóny, uvádza ŠOP.

12:05 Epidemiologická situácia, ale tiež snaha zachrániť blížiacu sa letnú turistickú sezónu. O týchto otázkach diskutujú prostredníctvom videokonferencie aj ministri vnútra Európskej Únie. Viac sme sa o tejto téme rozprávali s Vladimírom Bartovicom, riaditeľom inštitútu Europeum.

11:58 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov hnutia Sme rodina a ministra financií Eduarda Hegera. Vyjadrili sa na nej k projektu, vďaka ktorému vznikne 5 000 pracovných miest, k problémom pôdohospodárstva a nedostatku sezónnych pracovníkov.

11:55 Na Slovensku vznikla nová platforma exportných firiem Exportéri.sk, do ktorej sa od marca zapojila viac ako stovka malých a stredných podnikov. Firmám podporujúcim iniciatívu sa nepáči údajná slabá podpora štátu v čase koronakrízy, a tiež komplikované podmienky pomoci. Spoločnosti by preto uvítali jedinečnú komunikačnú platformu.

11:40 "Naozaj som úprimne rád, že súčasná situácia je veľmi priaznivá a dnes majú všetky druhy dopravy otvorené hranice s našimi susedmi - s Českom, Maďarskom a Rakúskom," povedal minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina). "Určite je to pozitívny signál aj pre všetkých dopravcov, ktorí tak budú môcť opäť naštartovať svoje služby pre ľudí, ktorí potrebujú cestovať za prácou či rodinami," dodal minister.

11:25 Počet prípadov nákazy v Rusku vzrástol za uplynulých 24 hodín o 8726 a dosiahol 449.834. Celkový počet obetí stúpol o 144 na 5528. Denný nárast počtu nakazených koronavírusom, v Rusku predstavuje 1,98 percenta. Vôbec po prvý raz od vypuknutia pandémie nárast klesol pod dve percentá.

11:21 Podľa Krajniaka je podstatou projektu, ktorý sa spustí od júna 2020 až do decembra 2021, aby zeleninári a ovocinári mohli zamestnávať občanov SR pri zbere úrody, a pri ďalších prácach. "Chceme nahradiť to, že v čase zatvorených hraníc hrozilo, že nám v tejto sezóne ostane úroda na poliach a v sadoch," povedal minister.

Na projekt vyčlenili 12 miliónov eur, vďaka ktorým bude štát dotovať odvody pre takto zamestnaných ľudí. Pre zeleninárov a ovocinárov sa tak znížia náklady na pracovnú silu.

11:13 Minister Milan Krajniak na tlačovej besede oznámil, že prináša veľmi dobré správy pre ľudí na Slovensku. "Dnes vám chceme predstaviť projekt, v ktorom vznikne na Slovensku nových 5 000 pracovných miest, čo je veľmi významné číslo. V čase, keď sa snažíme mnohé pracovné miesta uchovať, prichádzame k druhej fáze, a to tvoreniu pracovných miest," vysvetlil Krajniak.

11:02 Počet úmrtí na ochorenie Covid-19 v Maďarsku stúpol o tri prípady na celkových 542. Nakazilo sa 16 ďalších ľudí a bilancia tejto infekcie dosiahla 3970 prípadov. Počet aktuálne nakazených klesol za uplynulých 24 hodín z 1210 na 1183. V nemocničnej starostlivosti je v súčasnosti 397 pacientov.

10:50 Vplyvnú štúdiu, ktorá upozornila na možné zvýšené riziko úmrtia pacientov nakazených koronavírusom pri užívaní hydroxychlorochínu, stiahli pre obavy o spoľahlivosť využitých dát.

10:37 Pozrite si aktualizovaný súhrn informácií o otváraní hraníc, ktorý uverejnila polícia na svojom Facebooku.

10:30 V skrátenom konaní sa budú poslanci zaoberať pandemickým ošetrovným, pomocou štátu pri platení nájomného či odložením úhrady odvodov pre prevádzkovateľov hazardných hier.

10:23 Koronavírusová pandémia je vo Francúzsku pod kontrolou, vyhlásil v piatok šéf vládnej vedeckej rady Jean-Francois Delfraissy. "Vírus aj naďalej cirkuluje, najmä v určitých oblastiach, ale cirkuluje pomaly," povedal Delfraissy v rozhlasovom vysielaní.

10:10 Južná Kórea aj v piatok hlásila nové prípady nákazy koronavírusom, súvisiace s náboženskými zhromaždeniami v širšej oblasti hlavného mesta Soul. Krajinu pritom na budúci týždeň čaká znovuotvorenie škôl už pre všetkých študentov. Zdravotnícke úrady vyzvali občanov, aby cez víkend nešli na zhromaždenia.

10:05 Pozrite si správy o pandémii z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:50 Máme už len dvoch hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Naďalej nie je nikto na JIS a nikto na pľúcnej ventilácii.

9:48 Pozrite si prejav prezidentky v Národnej rade SR, kde vystúpila so správu o stave Slovenskej republiky. Veľkú časť prejavu venovala koronakríze a jej zvládnutiu na Slovensku.

9:40 Máme troch nových vyliečených pacientov, spolu ich je už 1 379.

9:30 Na Slovensku nepribudol žiadny nový prípad ochorenia Covid-19. Celkovo tak evidujeme stále 1 526 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 832 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:24 Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v národnej rade so správou o stave Slovenskej republiky. "Nevracajme sa do stavu spoločnosti pred koronou," požiadala prezidentka. Vyzdvihla, že pri boji s epidémiou sme dosiahli výborné výsledky a to na svetovej úrovni. "Slovenská republika patrí medzi najúspešnejšie krajiny, čo si všimli aj v zahraničí," uviedla Čaputová.

9:16 Japonská vláda plánuje začať s očkovaním proti novému koronavírusu SARS-CoV-2 v prvej polovici roku 2021, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie japonského ministra zdravotníctva Kacunobua Katóa.
"Usilujeme sa o čo najskoršie zavedenie (vakcíny); naším cieľom je prvá polovica roku 2021," povedal pre japonskú štátnu televíziu.

8:58 Štátne hranice medzi Českom, Maďarskom, Rakúskom a Slovenskom sú od 8.00 h pre občanov týchto krajín otvorené bez obmedzení.

8:50 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča a ministra vnútra Romana Mikulca, ktorí informovali o otvorení hraníc s Rakúskom.

8:31 Ceny ropy vo štvrtok posilnili. Júlové dodávky ľahkej americkej ropy si pripísali 12 centov a uzavreli na úrovni 37,41 USD za barel. Augustové dodávky severomorskej ropy Brent zdraželi o 20 centov na 39,99 USD za barel. Veľkoobchodná cena benzínu na americkom trhu sa zvýšila o tri centy na 1,15 USD za galón.

8:15 Počet úmrtí v Brazílii presiahol 34.000 a je tretím najvyšším na svete - prekonal Taliansko. Ukazujú to údaje zverejnené vo štvrtok. Juhoamerická krajina hlásila nový rekord 1473 mŕtvych za posledných 24 hodín, takže celkový počet obetí stúpol na 34.021 a zaradil sa tak za Spojené štáty a Britániu.

8:08 India zaznamenala v piatok 9851 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast od vypuknutia pandémie. Celkový počet infekcií dosiahol 226.770, z toho 6348 úmrtí. V dôsledku choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, pribudlo v krajine za posledných 24 hodín 273 nových úmrtí.

7:51 Slováci môžu od 8.00 hod. cestovať do a z Maďarska bez akýchkoľvek obmedzení. Oznámili to premiér Igor Matovič s podpredsedom maďarskej vlády Zsoltom Semjénom. Zároveň informovali, že otvorené budú všetky hraničné priechody.

7:42 Pozrite si celú tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča a podpredsedu maďarskej vlády Zsolta Semjéna o otváraní hraníc s Maďarskom.

7:23 Ministerka školstva na Madagaskare bola odvolaná z funkcie po tom, ako oznámila plán nakúpiť z rozpočtových prostriedkov sladkosti, ktoré mali žiakom a študentom zmierniť horkú chuť bylinného čaju odporúčaného na tomto ostrove ako účinný liek na chorobu COVID-19.

7:05 Prinajmenšom 1000 ľudí porušilo vo štvrtok obmedzenia zavedené v dôsledku pandémie koronavírusu a vyšlo protestovať proti rasizmu do ulíc prístavného mesta Malmö na juhu Švédska. Demonštráciu vyvolala nedávna smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel v americkom štáte Minnesota počas policajného zásahu.

6:40 Odborný časopis The Lancet vo štvrtok informoval, že traja zo štyroch autorov kontroverznej štúdie o použití hydroxychlorochínu proti chorobe COVID-19 požiadali o stiahnutie svojho článku.

6:30 Od piatka bude možné bez obmedzení cestovať do Rakúska, Česka a na Slovensko, oznámil vo štvrtok večer na sociálnej sieti Facebook maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

6:15 Francúzsko vo štvrtok oznámilo 44 nových úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19. Celkový počet obetí v krajine tak dosiahol 29.065. Údaje ministerstva zdravotníctva nezahŕňajú úmrtia v domovoch sociálnych služieb a ďalších inštitúciách.

6:10 Vláda pripravuje na zníženie dopadov koronakrízy okrem prijatia ďalších ekonomických opatrení aj balíček na odbúravanie byrokracie či daňový mix. Nie je vylúčené aj zvyšovanie nepriamych daní a znižovanie priamych daní. Zároveň chce vládny kabinet pokračovať v boji proti korupcii a nevýhodným zmluvám. Povedal to minister financií Eduard Heger.

6:05 Spojené štáty zaznamenali ďalších 1021 úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom, čím sa celkový počet úmrtí v krajine zvýšil na 108.120. Podľa univerzity Johnsa Hopkinsa v Baltimore evidujú v USA aj viac ako 1,87 milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, z ktorej sa medzičasom zostavilo asi 485.000 ľudí.

Celkový počet obetí nákazy v USA stúpol na 108.120.

6:02 Skôr ako po 90 dňoch sa núdzový stav rušiť nebude. Po rokovaní ústredného krízového štábu to uviedol predseda vlády Igor Matovič, ktorý dodal, že ak bude prevládať priaznivá epidemiologická situácia, núdzový stav sa predlžovať nebude.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj vo štvrtok. Pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok