Prezidentka hodnotila stav SR: Nevráťme sa do stavu pred krízou

TA3 SITA TASR
5.6.2020 09:08

Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v národnej rade so správou o stave SR. Hlava štátu predniesla prejav pred poslancami prvýkrát od svojho nástupu do funkcie. Hovorila o našom boji s koronakrízou, jedinečnej príležitosti posunúť krajinu vpred a ocenila aj armádu či vedcov, ktorí pomohli v najťažších chvíľach.

Pandemická hrozba podľa prezidentky ukázala, že v krízovej situácii sú ľudia na Slovensku schopní prejaviť podporu a spolupatričnosť. Najväčšou snahou by v súčasnosti malo byť zachovanie súdržnosti. „S ľútosťou však dnes musím povedať, že pozorujem aj opačnú tendenciu,“ uviedla a poukázala na hlasy volajúce po zmene právnej úpravy v rôznych kultúrno-etických témach. Chýba jej poctivá spoločenská a odborná debata. Upozornila na deliace čiary, ktoré takto vznikajú. Pripomenula predstaviteľom koalície ich sľub, že bude vládou aj pre národnostné menšiny.

Poďakovala armáde, ocenila vedcov

Čaputová uviedla, že pkríza odhalila, čo je v krajine životaschopné a čo treba zachraňovať. Len málokto pred pár mesiacmi tušil, že budeme čeliť skutočnej hrozbe, zdôraznila prezidentka.

"Nevracajme sa do stavu spoločnosti pred koronou," požiadala prezidentka. Vyzdvihla, že pri boji s epidémiou sme dosiahli výborné výsledky a to na svetovej úrovni. "Slovenská republika patrí medzi najúspešnejšie krajiny, čo si všimli aj v zahraničí," uviedla Čaputová a uviedla, že správne rozhodnutia v správnom čase urobila aj končiaca vláda Petra Pellegriniho aj začínajúci kabinet Igora Matoviča. SR má najmenej obetí na počet obyvateľov v Európe.

Okrem vedenia Národnej rady SR a poslancov si prišiel správu vypočuť aj predseda vlády Igor Matovič a viacerí členovia kabinetu. Prezidentka prišla so správou o stave republiky pred poslancov pár dní pred prvým výročím svojej inaugurácie, ktorá bola 15. júna 2019.

https://www.scribd.com/embeds/464449900/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-QhljifJmODnNrl9ErVJK

Prezidentka poďakovala aj armáde, ktorá počas najťažších dní "napriek finančnej poddimenzovanosti" výrazne pomohla.

Čaputová ocenila aj prácu vedcov, ktorí boli často zaznávaní, ale v kríze sa ukázalo, že "keď spoja sily, sú schopní svetových výkonov". Dokazuje to, že máme potenciál, aby sme neboli len prijímateľmi špičkových technológií. ”Všetkých nás môže mrzieť, že potenciál, ktorým slovenská veda a výskum disponujú, dlhodobo nedostával podporu, akú si zaslúži. Stačí si spomenúť, ako v nedávnej minulosti prišli veda a výskum o stovky miliónov eur, lebo prednosť dostali iné záujmy, ktoré mali zabezpečiť profit pre subjekty, ktoré sa na vede iba priživujú,“ uviedla. Slovensku by podľa nej velmi prospelo, keby a odborná expertíza začala využívať aj v iných oblastiach. Okrem pandémie sa totiž vo svete šíri aj "infodémia", šírenie neprávd.

Využijeme príležitosť, ktorá sa nezopakuje?

Prezidentka hovorila aj o budúcnosti krajiny. Musíme sa posunúť zo stavu, keď sme len dieľňou svetových automobiliek a dobre si rozmyslieť, aký koncept si do budúcnosti vyberieme. Hospodársky model, ktorý bol založený na nízkych mzdách a na lákaní priamych zahraničných investícií, sa už podľa všetkého vyčerpal. Slovensko by malo podporovať domáce podnikateľské prostredie.

Čaputová hovorila aj o obrovskom balíku pomoci, ktorý sa chystá z EÚ. Nesmie sa podľa nej stať, že túto historickú príležitosť, ktorá sa nebude opakovať, nevyužijeme. Miliardy z Bruselu musíme využiť efektívne a na správne oblasti, ktoré krajinu posunú dopredu. Prezidentka pripomenula slabé čerpanie eurofondov v minulosti, čo sa podľa nej nemá opakovať. „Nesmie sa zopakovať história, že sa prostriedky použijú na investície do oblastí, ktoré nie sú strategicky významné, a preto nemajú multiplikačný efekt. A už vôbec sa nesmie stať, že čerpanie zdrojov bude poznačené prešľapmi, ktoré povedú k tomu, že ich budeme musieť Únii vrátiť,“ varovala prezidentka.

Školské osnovy sa musia prehodnotiť

Hlava štátu zdôraznila potrebu prehodnotiť školské osnovy. „Dôkladné prehodnotenie školských osnov bude nevyhnutným dôsledkom skúsenosti z vyučovacieho procesu počas krízy,“ povedala. Vyzdvihla šikovných učiteľov a učiteľky, ktorí napriek prekážkam našli spôsob výučby. Poukázala na rozdielne šance pre deti, ktoré závisia od ekonomickej situácie rodín. Treba to podľa nej riešiť.

Zdravotníctvo je podľa prezidentky roky podfinancované, upozornila na chýbajúci personál a potrebu lepšieho ohodnotenia v oblasti sociálnych a zdravotných služieb. Doplnila, že politici by mali myslieť na zdravotníctvo, keď budú diskutovať o prioritách štátu a štátneho rozpočtu. Hlava štátu volá tiež po ochrane najzraniteľnejších a najchudobnejších - seniorov v domovoch sociálnych služieb, ľudí žijúcich bez pitnej vody a kanalizácie, ľudí bez domova a ľudí odkázaných na pomoc iných. Chrániť treba podľa Čaputovej aj prírodu. Podporu si ale podľa jej slov zaslúži aj umenie a kultúra a ľudia, ktorí v tejto oblasti pracujú.

Procesy s vplyvnými ľuďmi

Prezidentka vyzdvihla kroky na očistu justície. “Sme svedkami procesov s ekonomicky vplyvnými ľuďmi, ktorí mali svojich spriaznených v justícii aj v politike. Sme svedkami stíhania viacerých sudcov, prípady ktorých naznačujú dávno tušený problém korupcie v justícii,“ zdôraznila s tým, že vývoj v týchto a ďalších prípadoch bude lakmusovým papierikom vývoja od postkomunistickej éry do éry silného právneho štátu. „Avšak len v prípade, ak sa tento vývoj bude uberať smerom k nezávislej, a najmä zodpovednej justícii, ktorá slúži iba zákonu a spravodlivosti,“ povedala.

Prostredie v justícii je podľa nej nateraz nastavené tak, že sa v ňom vírusu korupcie môže dariť. „Ak si to niektorí zo sudcov a prokurátorov neuvedomujú, mali by zvážiť svoje zotrvanie vo funkciách,“ vyhlásila Čaputová. Zásadné zmeny potrebuje podľa nej aj systém disciplinárnej zodpovednosti sudcov a prokurátorov. Potrebné sú aj zmeny v systéme prokuratúry. „Súčasný model prokuratúry je potrebné vylepšiť, zbaviť ho politických vplyvov posilnením verejnej kontroly a procesnej nezávislosti prokurátorov. Tieto zmeny musia byť dôkladné, premyslené a ich súčasťou musí byť riadny legislatívny proces s odbornou a verejnou diskusiou,“ povedala.


Zdôraznila boj proti korupcii, pripomenula sľuby koalície v tejto oblasti. „Je preto veľkou politickou i morálnou úlohou nového vládneho kabinetu, aby svoj hlavný predvolebný sľub do dôsledkov napĺňal. V napĺňaní tohto sľubu budem vláde nápomocná, lebo sa kryje so sľubom, ktorý som pred rokom, počas inauguračného dňa, dala verejnosti aj ja,“ vyhlásila.


Vládnu koalíciu vyzvala, aby prijímala len také zákony, aké by chcela, aby platili aj za vlády jej oponentov. „A prijímajte ich takým spôsobom, akým by ste chceli, aby ich prijímali aj oni,“ doplnila. Prezidentka avizovala, že budú pre ňu ťažko akceptovateľné zákony v zrýchlenom legislatívnom procese, ak na ne nebude zákonný dôvod, a tiež zákony prijaté v podobe takzvaného prílepku. „Teda zákony prijaté v rozpore s pravidlami legislatívneho procesu,“ podotkla.

Prvá a netradičná správa

Čaputová už na sociálnej sieti avizovala, že jej správa o stave republiky bude iná ako tie, na ktoré boli občania doteraz zvyknutí. Hlava štátu vystúpila v parlamente prvýkrát. „Máme totiž za sebou náročné mesiace v boji s koronou a doteraz nepoznanú a novú skúsenosť. Výzvu sme zatiaľ zvládli dobre, no počiatočné úspechy sa rýchlo pominú, ak si z toho, čo nám kríza ukázala, nevezmeme dobré ponaučenia. Hľadajme v nej, čo nám pomôže byť lepšími a pripravenejšími na všetky výzvy, ktoré nás ešte v budúcnosti čakajú,“ uviedla prezidentka.

Okrem vedenia Národnej rady SR a poslancov si prišiel správu vypočuť aj predseda vlády Igor Matovič a viacerí členovia kabinetu. Prezidentka prišla so správou o stave republiky pred poslancov pár dní pred prvým výročím svojej inaugurácie, ktorá bola 15. júna 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok