Najvyšší súd má nového predsedu, vymenovala ho prezidentka

TA3 TASR
20.5.2020 10:10

Najvyšší súd má po mesiacoch konečne nového šéfa. Prezidentka Zuzana Čaputová slávnostne vymenovala nového predsedu tejto inštitúcie, Jána Šikutu.

Justíciu treba ozdraviť zhora

Ozdravenie justície musí byť vedené zhora. Myslí si to prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá vymenovala Jána Šikutu za predsedu najvyššieho súdu. Vo svojom prejave prezidentka očakáva, že Šikuta sa stane silným hlasom sudcov, ktorým na dôveryhodnosti justície a vážnosti sudcovského stavu v spoločnosti naozaj záleží.

„Svedomité riadenie najdôležitejšieho všeobecného súdu na Slovensku je nevyhnutné na to, aby naši občania mohli nadobudnúť dôveru v spravodlivosť všetkých súdov,“ myslí si prezidentka. Čaputová neočakáva, že budú dôveru verejnosti požívať súdy nižšieho stupňa, ak nebude existovať silné puto dôvery verejnosti v odbornosť, integritu a kvalitu Najvyššieho súdu SR.


Okrem želania, aby na Najvyšší súd prišli za éry Šikutu najlepší slovenskí sudcovia a právnici, praje prezidentka Šikutovi, aby sa stal silným hlasom sudcov, ktorým na dôveryhodnosti justície a vážnosti sudcovského stavu naozaj záleží.

„Predchádzajúce dva mesiace som ľudí na Slovensku vyzývala na solidaritu, ktorá nám pomohla tak dobre zvládnuť pandemickú krízu. Z prostredia justície však poznáme skôr inú solidaritu, ktorá je viac než o pomoci v kríze o prižmurovaní očí nad prehreškami kolegov,“ uviedla si prezidentka. Takú solidaritu od Šikutu neočakáva a žiada ho, aby aj on osobne urobil čo najviac, aby sa falošná solidarita niektorých sudcov stala minulosťou.

Za súpera nehlasoval nikto

Súdna rada zvolila Šikutu minulý týždeň. Vo verejnej voľbe získal 12 hlasov, na úspešné zvolenie potreboval 10. V prípade jeho protikandidáta Ivana Rumanu všetci členovia rady buď hlasovali proti, alebo sa zdržali. Na ťahu bola Čaputová, ktorá sa ho tiež rozhodla vymenovať.

Šikuta v minulosti pôsobil ako sudca na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. Od roku 2015 pôsobí na Najvyššom súde SR. O post predsedu súdu sa uchádzal aj vlani v novembri. V rámci vypočutia kandidátov sa Šikuta prihlásil k myšlienke očisty justície. Hovoril napríklad o potrebe zmien v oblasti majetkových priznaní sudcov.

Najvyšší súd mal naposledy riadneho šéfa na jeseň minulého roka, keď ho viedla Daniela Švecová. Následne Súdna rada SR trikrát volila jej nástupcu, všetky pokusy však boli neúspešné.

"Ujímate sa funkcie v čase, keď viac ako inokedy potrebujeme vidieť verejné ozdravenie justície," prihovorila sa mu po vymenovaní Čaputová. Želá mu, aby počas jeho pôsobenia prišli na najvyšší súd tí najlepší. Šikuta má byť podľa nej silný a čitateľný a má sa vyhýbať falošnej solidarite voči sudcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok