Zoznam výnimiek sa rozrastá. Kto nemusí ísť do povinnej karantény?

TA3
16.5.2020 19:14

Výnimky z povinnej karantény pri návrate na Slovensko sa od pondelka rozšíria o ďalšie skupiny ľudí. Okrem zdravotníkov, či opatrovateľov, začnú platiť aj pre ďalších zamestnancov, ktorí pracujú na území Česka a Rakúska. Doteraz sa výnimka vzťahovala len na vybrané regióny.

Po zdravotníkoch a opatrovateľoch do povinnej izolácie nebudú musieť ísť ani pedagógovia či vedecko-výskumní pracovníci. Výnimka sa rozširuje tiež na sezónnych pracovníkov v poľnohospodárskom alebo potravinárskom odvetví. Pri návrate však musia predložiť potvrdenie od zamestnávateľa a negatívny test na COVID-19, nie starší ako 96 hodín.

Povinnú karanténu nebudú musieť absolvovať ani osoby žijúce v jednej domácnosti s pendlermi, ak hranice prekračujú v ich sprievode. Výnimku dostanú aj žiaci a študenti, ktorí sa zúčastnia na športových tréningoch v Česku, Rakúsku, Maďarsku alebo Poľsku.

Do karantény nebudú musieť ísť ani osoby, ktoré sa na území susedného štátu starajú o blízkych rodinných príslušníkov. Ak v zahraničí zostanú dlhšie ako 24 hodín, pri návrate budú musieť predložiť negatívny výsledok testu, nie starší ako 96 hodín. Ten bude potrebný aj v opačnom prípade - ak obyvateľ susedného štátu prekročí hranicu z dôvodu neodkladnej starostlivosti na území Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok