Pribudli nakazení i obeť. Taliani plánujú zrušiť povinnú karanténu

TA3 TASR SITA ČTK
16.5.2020 09:39

Výnimky z povinnej karantény sa rozšíria o ďalšie skupiny obyvateľov. Na Slovensku po troch dňoch pribudla jedna nová obeť. Podarí sa nám boj s nákazou vyhrať? Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Pribudli nakazení i obeť. Taliani plánujú zrušiť povinnú karanténu
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:40 Pozrite si príbeh Štefana Bražinu, ktorý pracuje ako vodič SAD Žilina. Prezradil nám, ako prijali cestujúci prijaté opatrenia a ako sa jazda v autobuse v čase pandémie zmenila.

0:20 Bez incidentov a najmä pod vplyvom pandémie koronavírusu, sa v Sarajeve uskutočnila tohtoročná spomienka na masaker tisícok Chorvátov, predovšetkým ustašovských milícií, na konci druhej svetovej vojny.

0:00 Srbská vláda poslala do mesta Šid v blízkosti hranice s chorvátskom vojakov.

23:40 V nezvyčajne kriticky ladenom úvodníku označuje jeden z najuznávanejších lekárskych časopisov reakciu administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa na pandémiu koronavírusu za "nedôslednú a roztrieštenú".

23:20 Vo viacerých nemeckých mestách sa konali protesty proti opatreniam, ktoré spolková vláda zaviedla v boji s koronavírusom.

23:00 V Španielsku zomrelo za uplynulý deň 102 ľudí s ochorením COVID-19, čo je najmenej za uplynulé dva mesiace. Znížil sa aj denný prírastok nakazených.

22:40 O organizáciu turnaja, na ktorom sa prvýkrát v histórii zúčastní 32 tímov, sa uchádza päť krajín v štyroch kandidatúrach.

22:20 Reagoval tak na to, že Rakúsko od polnoci zo soboty na nedeľu ruší kontroly na vybraných hraničných priechodoch vrátane Slovenska. ÚV pripomína tiež opatrenia, ktoré platia pri cestovaní do Rakúska.

22:00 Veľké obchody už niekoľko týždňov musia zabezpečovať, aby na 25 metrov štvorcových predajnej plochy pripadal jeden zákazník. V praxi to ale mnohé prevádzky nedodržiavajú.

21:50 Tenisti boli medzi prvými slovenskými športovcami, ktorí sa mohli vrátiť k tréningom počas pandémie koronavírusu.

21:40 Má im pomôcť prekonať pokles z príjmov na daniach, ktorý spôsobila pandémia koronavírusu.

21:30 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

21:20 Lekári v novej štúdii upozorňujú, že podobné epidémie tejto zriedkavej, no vážnej choroby možno očakávať aj v ďalších krajinách.

21:10 Najpopulárnejší šport v Amerike, automobilové preteky Nascar, obnoví rozbehnutú sezónu už počas tohto víkendu.

21:00 Američania nemajú radi obmedzovanie a milujú slobodu. Koronakríza ich však o to dočasne obrala. Spojené štáty sú najviac zasiahnutou krajinou na svete.

20:50 Hasiči vykonávali odbery vo viacerých karanténnych zariadeniach na Slovensku. "Sobotné odbery vzoriek vykonávali hasiči v karanténnych zariadeniach v Oravskej Polhore, Pezinku, Gabčíkove, Bratislave, Košiciach, Bardejove a vo Veľkom Mederi," uviedla Zuzana Farkasová z HaZZ s tým, že v testovaní budú pokračovať aj v nedeľu.

20:40 Taliansko hlásilo najnižší denný prírastok počtu úmrtí na nový koronavírus od 9. marca. Za posledných 24 hodín v krajine pribudlo 153 úmrtí súvisiacich s koronavírusom, čím sa tam ich celkový počet od začiatku pandémie vyšplhal na 32.763.

Naposledy bol takýto relatívne nízky prírastok obetí zaznamenaný v Taliansku 9. marca, teda deň po tom, ako boli v krajine zavedené celoplošné obmedzenia slobody pohybu a karanténne reštrikcie.

20:30 Mesto Nitra sa pripravuje na opätovné otvorenie materských a základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. „Presné podmienky, ktoré bude musieť samospráva splniť a zabezpečiť, budú jasné po vydaní rozhodnutia hlavného hygienika 18. mája. Už teraz však robíme viaceré opatrenia,“ informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

20:20 Výnimky z povinnej karantény pri návrate na Slovensko sa od pondelka rozšíria o ďalšie skupiny ľudí.

20:00 Britskí vedci začali sériu testov, cieľom ktorých je zistiť, či dokážu psy čuchom detegovať osoby infikované koronavírusom ešte predtým, ako sa u nich prejavia príznaky nákazy. Ak áno, mohli by byť podľa britského rezortu zdravotníctva využívané ako "neinvazívna metóda skorého varovania".

19:40 Práve otvorenie pláží je vnímané ako kľúčová záchrana pre turizmus počas leta. Krajina zrejme bude mať pre COVID-19 v rámci Európskej únie najväčšiu recesiu.

19:20 Podľa generálneho riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa po aktuálnej pandémii koronavírusu nebude jednoduchá zaistiť úplnú bezpečnosť všetkým účastníkom budúcoročných OH v japonskom Tokiu. Vyzval tiež na národnú jednotu a globálnu solidaritu pri boji proti ochoreniu COVID-19. Olympijské hry v Tokiu sa mali konať v lete 2020, no odložili ich o jeden rok.

19:00 Pre pandémiu nového koronavírusu boli zatvorené niekoľko týždňov, až mesiacov.

18:40 Projekt regionálnych pultov, ktorý v Banskobystrickom kraji od decembra 2019 podporuje lokálnych producentov a remeselníkov, koronakríza nezastavila. Aj keď sú aktuálne ubytovacie zariadenia, v ktorých sú produkty umiestnené, dočasne zatvorené, výrobky si záujemcovia môžu kúpiť online, cez obchod, zriadený na sociálnej sieti.

18:00 Opatrenia v súvislosti s koronavírusom sa postupne uvoľňujú, no čoraz intenzívnejšie sa hovorí o dôsledkoch koronakrízy na ekonomiku a o jej oživovaní.

18:00 Za dôležitý znak toho, že cestovanie v Európe sa pomaly vracia do normálu, označil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas opätovné otvorenie nemecko-luxemburských hraníc. Mass sa s luxemburským šéfom diplomacie Jeanom Asselbornom zišiel na moste nad riekou Mosela, ktorý spája obe krajiny. Obaja politici prišli na most s ochrannými rúškami na tvárach.

17:40 Fanúšikovia tenisu si na zápasy na kurtoch ešte nejaký ten čas budú musieť počkať.

17:20 SNG otvorila svoje brány verejnosti. Po dvoch mesiacoch tak môžete navštíviť prebiehajúce výstavy a v pláne sú tiež mnohé zaujímavé projekty.

17:00 Nemecká kancelárka Angela Merkelová poukázala na kľúčový význam slobodných médií pre demokraciu. Aj súčasná pandémia nového koronavírusu podľa nej ukázala, aké dôležité sú dobre overené informácie, informovala stanica Deutsche Welle. Šéfka spolkovej vlády vo svojom pravidelnom týždennom podcaste zdôraznila, že autoritárske režimy vždy najskôr potláčajú slobodu tlače a nedovolia novinárom slobodne písať a nastavovať vláde kritické zrkadlo.

16:40 Orbán to oznámil vo videu na svojom konte.

16:20 Španielska vláda chce predĺžiť platnosť stavu núdze v krajine "o približne mesiac", kým nedôjde k dokončeniu uvoľňovania opatrení zavedených v marci s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu. "Malo by to byť posledné predĺženie stavu núdze, ktorý by mal trvať do ukončenia procesu uvoľňovania opatrení. Preto bude namiesto 15 dní predĺžený o približne mesiac," uviedol v tejto súvislosti španielsky premiér Sánchez.

16:00 Najkomplikovanejšia časť operácie proti nákaze v spišských osadách sa v Žehre skončila v piatok.

15:40 Pandémia koronavírusu zatlačila iné ochorenia do úzadia. Najnižší počet chorých na akútne respiračné ochorenia a chrípku a jej podobné ochorenia za uplynulých desať rokov zaznamenal v aktuálnom 20. týždni banskobystrický regionálny úrad verejného zdravotníctva.

15:20 Mestské elektrobicykle sa do ulíc Trnavy vrátia pravdepodobne od 1. júna. Radnica cyklistom podľa hovorkyne Veroniky Majtánovej odporučí používať gumené rukavice. V tomto roku boli zdieľané bicykle k dispozícii v prvom marcovom týždni, o pár dní neskôr ich mestský úrad v rámci prevencie pred šírením koronavírusu z ulíc stiahol.

15:00 Ratingová agentúra Fitch hodnotí bonitu Rakúska druhou najlepšou známkou AA+, ratingový výhľad však znížila z pozitívneho na stabilný. Revízia výhľadu odzrkadľuje výrazné dôsledky globálnej pandémie nového koronavírusu na rakúsku ekonomiku a verejné financie.

Fitch odhaduje, že rakúsky hrubý domáci produkt tento rok reálne klesne o 8,3 %. Ide nielen o dôsledok vírusovej krízy pre svetové hospodárstvo a turistický ruch, ale aj vládnych podporných opatrení, v rámci ktorých výdavky firiem aj domácností klesli na minimum.

14:38 Ústne maturity na opravenie priemeru si zvolilo menej ako jedno percento študentov. Maturanti sa teda v drvivej väčšine stotožnili s priemernými známkami, ktoré získali za svoje celé štúdium. Vyplýva to z údajov, ktoré ministerstvo školstva získalo z 599 stredných škôl na Slovensku.

14:07 Cestujúcich vo verejnej doprave pribúda, ale stále je ich výrazne menej ako pred vypuknutím koronakrízy. Dopravcovia ale postupne pridávajú spoje a vnútroštátne vlaky už napríklad jazdia podľa štandardného grafikonu. V mestách sa ale k pôvodným frekvenciám spojov asi tak skoro nevrátia.

13:55 Rakúsko otvorí o polnoci zo soboty na nedeľu svoje hranice so Slovenskom, Českom a Maďarskom. Kontroly na hraniciach budú ďalej už len náhodné, pričom k ich úplnému otvoreniu by mohlo dôjsť už 15. júna. V sobotu o tom informovalo rakúske ministerstvo vnútra.

13:20 Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín len 102 nových úmrtí a ochodenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Ide o vôbec najnižší denný nárast za posledných osem týždňov, respektíve od polovice marca.

Pandémia si tak v Španielsku celkovo vyžiadala už 27.563 obetí. Za posledných 24 hodín pribudlo taktiež 516 nových prípadov nákazy.

12:33 Trenčianske vodárne chcú vybudovať monitorovacie centrum na zisťovanie prítomnosti koronavírusu v kanalizácii. V pláne majú kontrolovať vzorky pre celé Považie. Malo by ísť o jedno zo štyroch plánovaných centier na Slovensku. Prítomnosť vírusu v kanalizácii chcú pravidelne testovať v laboratóriách aj v budúcnosti.

11:45 Primátori južných prihraničných regiónov žiadajú vládu, aby v prípade vytvorenia takzvaného mini Schengenu bolo súčasťou otvorenia hraníc aj Maďarsko. Z iniciatívy primátora Komárna Bélu Keszegha sa 11 primátorov od západu až po východ Slovenska obrátilo spoločným listom na predsedu vlády Igora Matoviča, informovala komárňanská radnica.

11:03 Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Rusku za uplynulých 24 hodín zvýšil o 9200 a dosiahol 272.043. Ide o najnižší denný prírastok nových prípadov od 1. mája, keď ich bolo 9623.

V Rusku zaznamenali aj 119 ďalších úmrtí. Nákaze tam celkovo podľahlo 2537 osôb.

10:58 Nákaza koronavírusom sa rýchlo šíri v Brazílii. Za 24 hodín tam zaznamenali rekordný počet nových prípadov, a to viac ako 15 tisíc. V krajine zároveň končí už druhý minister zdravotníctva v krátkom čase.

10:50 Talianska vláda schválila v piatok neskoro večer nariadenie, ktoré od 3. júna umožňuje slobodné cestovanie v rámci celého Talianska a z ostatných krajín Európskej únie.

Taliansky kabinet schválil dekrét, navrhnutý premiérom Giuseppem Contem a ministrom zdravotníctva Robertom Speranzom, na základe ktorého sa od 3. júna otvoria hranice pre občanov z členských štátov EÚ, ako aj z nezávislých štátov San Maríno a Vatikán.

10:11 Permanentný krízový štáb informoval na korona.gov.sk, že počet hospitalizovaných pacientov stúpol na 118. U 21 ľudí bolo ochorenie potvrdené. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sú tri osoby, umelú pľúcnu ventiláciu už druhý deň nepotrebuje žiadny pacient. Kĺzavý medián stúpol na hodnotu štyri.

Desať nových prípadov v piatok potvrdili v okrese Spišská Nová Ves. Po jednom pozitívnom teste zaznamenali v okresoch Dunajská Streda, Nitra a Prievidza.

10:02 Na sociálnej sieti o nových prípadoch informoval aj premiér Igor Matovič.

9:51 Výsledky testovania zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja nepotvrdili prítomnosť koronavírusu ani u jednej z testovaných osôb. Informovala o tom Lenka Kukučková z tlačového oddelenia Úradu TSK. V priebehu niekoľkých dní otestovali takmer 3 tisíc ľudí.

9:39 Celkovo je tak na Slovensku 1 493 pozitívne testovaných ľudí. Laboratóriá doteraz otestovali takmer 140-tisíc vzoriek. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na Covid-19 sa tak zvýšil na 28. Z ochorenia sa zotavilo ďalších 20 ľudí, spolu je už 1 151 vyliečených pacientov. Na Slovensku tak zostáva 314 aktívnych prípadov.

9:34 V piatok potvrdili na Slovensku 13 nových prípadov nákazy, otestovali 4 084 ľudí. Jeden pacient ochoreniu podľahol.

9:30 Pandémia prinútila viaceré spoločnosti, aby zmenili svoje výrobné programy. Napríklad španielsky SEAT sa rozhodol presedlať z automobilov na pľúcne ventilátory. Zaujímavé je, že pri nich dokázal využiť elektro motorčeky stieračov čelného skla.

8:45 Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok vyhlásil, že sa čoskoro vzdá mimoriadnych právomocí, ktoré mu umožňujú vládnuť pomocou dekrétov a riešiť tak záležitosti súvisiace s pandémiou nového koronavírusu.

8:34 Svetová zdravotnícka organizácia v piatok oznámila, že skúma možnú súvislosť medzi ochorením COVID-19 a zriedkavým zápalovým ochorením u detí, ktoré má podobné príznaky ako Kawasakiho choroba. Toto zápalové ochorenie postihlo a zabilo deti v Európe a v Spojených štátoch.

8:01 Malta skúma možnosť vytvoriť takzvané "bezpečné koridory" s deviatimi krajinami - so Slovenskom, Českom, Luxemburskom, Nórskom, Srbskom, Rakúskom, Lotyšskom, Litvou a Izraelom. V piatok to potvrdila maltská vláda, ktorú citoval denník Times of Malta.

Zoznam krajín je prvým zbežným pohľadom, ako by mohlo vyzerať cestovanie na Maltu po pandémii ochorenia COVID-19.

7:50 Americká snemovňa reprezentantov schválila rekordný balíček na podporu ekonomiky vo výške troch biliónov dolárov. Zákon z dielne demokratov poputuje do Senátu. Ak opatrenie schváli aj horná komora, pôjde o najvyššiu podobnú formu pomoci v histórii Spojených štátov.

7:10 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 1680 úmrtí na nový koronavírus. V sobotu krátko po 02.30 h SELČ to oznámila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa.

7:05 Výnimky z povinnej karantény sa rozšíria o ďalšie skupiny obyvateľov. Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva, ktoré zmierňuje podmienky, vstúpi do účinnosti v pondelok 18. mája o 7.00 h.

7:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali online aj vo piatok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok