Pribudli nové prípady, očakáva sa nárast nezamestnanosti

TA3 SITA TASR ČTK
10.5.2020 09:34

Reštaurácie, bary a kaviarne v stredu opäť otvorili. Aj keď zákazníci sú disciplinovaní, prevádzkovatelia by uvítali isté úpravy, hlavne ohľadom otváracích hodín a miest. V posledných dňoch pribudlo minimum nakazených, no minister varuje pred podcenením situácie. Udalosti okolo pandémie koronavírusu sme s vami sledovali online.

Pribudli nové prípady, očakáva sa nárast nezamestnanosti
TASR/Milan Kapusta (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:54 Novému koronavírusu podľahlo vo svete najmenej 280.693 ľudí. Informovala o tom v nedeľu večer agentúra AFP, ktorá sa pri svojom výpočte opierala o oficiálne údaje zverejnené jednotlivými štátmi, ako aj o údaje od Svetovej zdravotníckej organizácie platné k 21.00 SELČ.

23:17 Pre osoby cestujúce z Francúzska na územie Británie by v súčasnosti nemali platiť nijaké karanténne opatrenia. Dohodli sa na tom v nedeľu britský premiér Boris Johnson a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

21:20 Karanténne opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu v Británii zostanú v platnosti najmenej do 1. júna, oznámil v nedeľu tamojší premiér Boris Johnson.

"Nie je jednoducho správny čas na to, aby sme tento týždeň zrušili opatrenia," uviedol podľa Johnson v televíznom prejave. Poznamenal však, že od 1. júna sa budú môcť niektoré deti vrátiť do základných škôl a obchody sa znovu otvoriť.

20:23 Pozrite si aj naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

20:08 Na Slovensko sa za posledné mesiace vrátili tisícky ľudí, ktorí žili alebo pracovali v zahraničí. Každý z nich sa, podľa zákona, musí prihlásiť do zdravotnej poisťovne. Mnohí to však nestihli alebo nemajú potrebné doklady. Poisťovne preto uvoľnili pravidlá tejto povinnosti.

Podľa neho nákaze podľahlo za posledných 24 hodín 15 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 391. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 3060 ľudí.

19:53 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 522 na 15.232. Informovala o tom v nedeľu televízia 112 Ukrajina s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva.

19:43 Pred takmer mesiacom sa vyskytlo v zariadení sociálnych služieb v Pezinku ochorenie COVID-19. V súčasnosti však hlásia pozitívne testy viaceré zariadenia pre seniorov. O tom, aká je v nich aktuálna situácia sme sa porozprávali s prezidentkou Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb SR Annou Ghanamovou

19:30 Zachraňujú životy, predávajú v obchodoch, starajú sa o našu bezpečnosť. Povolanie ich postavilo zoči-voči koronavírusu a na strach im nezostal čas. Kto sú skutoční hrdinovia našich dní? Prinášame vám príbeh medičky Magdalény Drličkovej, ktorá pôsobí ako dobrovoľníčka pri odberoch.

19:03 Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 70 úmrtí na nový koronavírus. Podľa nej ide o najnižší denný počet obetí od 17. marca.

Celkovo tak vo Francúzsku - v nemocniciach a opatrovateľských domovoch - podľahlo ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, 26.380 ľudí, uviedla AFP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

18:17 Čínske úrady v nedeľu oznámili po vyše mesiaci prvý prípad ochorenia COVID-19 v meste Wu-chan, ktoré sa koncom minulého roka stalo epicentrom celosvetovej pandémie.

18:08 V Trnavskom kraji je aktuálne vyčlenených a sfunkčnených deväť ubytovacích zariadení pre karanténu repatriantov. Po dve v okrese Senica a Dunajská Streda, jedno v okrese Trnava a štyri v okrese Piešťany. Vhodné ubytovacie kapacity podľa informácií z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR vyhľadávajú ministerstvá, vyššie územné celky, samosprávy, okresné úrady a organizácie v ich pôsobnosti.

17:58 Pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené finančné straty nútia české firmy šetriť, kde sa dá. Mimoriadny režim mnohým spoločnostiam zároveň ukázal, že nemusia míňať až státisícové sumy za obchodné cesty. Nahradzujú ich schôdzkami on-line, ktoré sa vzhľadom na núdzový stav stali štandardom. Navyše, ľuďom to ušetrí čas strávený cestovaním. Experti teraz očakávajú, že nepôjde o prechodný efekt, ale súčasný stav sa stane dlhodobým javom.

17:18 Vo Francúzsku je posledný deň celoštátnej karantény. Krajina od zajtra začne uvoľňovať opatrenia. Reštrikcie zmierňujú aj v Turecku, kde sa pre staršiu generáciu končí úplný zákaz vychádzania.

16:35 Talianska vláda sprísnila podmienky, ktoré pre hrozbu šírenia nového koronavírusu umožňujú prepustiť z väzenia členov mafie.

Nariadenie prijaté v noci na nedeľu vyžaduje, aby sa po prepustení jednotlivca každé dva týždne opätovne preskúmalo jeho opodstatnenie. To má príslušné orgány uistiť, že podmienky, za akých sa odsúdenec dostal na slobodu, sú stále aktuálne.

15:49 Traja členovia krízového tímu Bieleho domu sú v domácej karanténe. Všetci mali v utorok rokovať v Senáte o uvoľňovaní opatrení v niektorých štátoch USA.

15:40 Rúška by mohli byť v Českej republike povinné už iba v uzavretých priestoroch, ako sú prostriedky hromadnej dopravy alebo nákupné centrá a úrady. Vonku by ich nosenie mohlo byť iba odporučené. V nedeľu to vo vysielaní televízie CNN Prima News potvrdili český premiér Andrej Babiš a minister vnútra Jan Hamáček. Vláda sa bude uvoľňovaním zaoberať v pondelok.

14:48 Česká vláda nepožiada o predĺženie núdzového stavu, mohol by tak skončiť už 17. mája, povedal premiér Andrej Babiš. V pondelok by mala vláda rokovať o rúškach. Podľa ministra vnútra Jana Hamáčka zvažuje, že budú povinné len vo vnútorných priestoroch. Minister tiež zdôraznil, že Česko nepatrí ku krajinám, ktoré málo testujú. Použilo milión rýchlotestov na protilátky aj klasické testy. Celkový počet testovaných sa blíži k 1,5 miliónu.

14:24 Počty nakazených koronavírusom sú nízke aj v okolitých krajinách, aj preto je nevyhnutné hovoriť o otváraní hraníc. V diskusnej relácii RTVS sa na tom zhodli štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus, predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Tomáš Valášek a podpredseda eurovýboru Peter Kmec. V hre je vytvorenie „minischengenu“ medzi Slovenskom Rakúskom a Českom. Martin Klus tiež pripúšťa možnosť rušenia povinnej karantény v štátnych zariadeniach a jej náhradu modernejším riešením.

14:15 Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. od nedele vypravuje svoje vlaky vo vnútroštátnej preprave na objednávku štátu opäť podľa riadneho cestovného poriadku. Umožnila to priaznivá situácia s vývojom pandémie koronavírusu a postupné uvoľňovanie opatrení na oživenie ekonomiky.

13:50 Sedemnásť prípadov nedodržania povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest na verejnosti odhalili počas troch dní policajti z Obvodného oddelenia Policajného zboru v Trenčíne. Ako informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne na sociálnej sieti, policajti riešili aj prečin nebezpečného vyhrážania. Dopustiť sa ho mal muž v Trenčíne, ktorý sa vyhrážal lekárke. Tá ho odmietla ošetriť, keďže na sebe nemal ochranné rúško. Policajti mu udelili 200-eurovú pokutu.

13:44 O tom, kedy a za akých podmienok sa otvoria školy sa stále diskutuje. Minister Branislav Gröhling ale chce, aby zriaďovatelia otvorili aspoň letné školy. Tie by boli dobrovoľné a žiaci by v nich mohli čiastočne dobehnúť zameškané učivo.

13:34 Taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil obyvateľom, že sa môžu tešiť na letnú dovolenku na pláži, keďže krajina postupne zmierňuje opatrenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou. "Leto nestrávime na balkónoch, krásu Talianska neponecháme v karanténe. Môžme si vychutnať pobrežie, hory a naše krásne mestá," uviedol Conte pre nedeľňajšie vydanie novín Corriere della Sera.

13:14 Pozrite si celú reláciu V politike, v ktorej sme sa dnes s premiérom Igorom Matovičom rozprávali aj o tom, dokedy by sme mohli nosiť rúška či ako to vyzerá s otváraním škôl. V druhej časti relácie diskutovali Marián Viskupič a Ladislav Kamenický o súčasnej kríze v ekonomike.

12:30 Slovensko sa musí pripraviť na to, že v najbližšom období zaznamená nárast nezamestnanosti. Minister práce Milan Krajniak očakáva, že k najväčšiemu zvýšeniu počtu ľudí bez práce dôjde v máji tohto roka.

12:12 Vo Veľkej Británii podľahlo chorobe COVID-19 najmenej 31 a pol tisíca ľudí. Ostrovná krajina má tak najhoršiu bilanciu obetí koronakrízy v Európe. Oficiálne štatistiky však už od polovice týždňa informovali o poklese počtu obetí za jeden deň. Britská vláda chystá opatrné uvoľňovanie niektorých obmedzení.

11:37 Premiér Igor Matovič v relácii V politike tiež uviedol, že pracujú na tom, aby bola ľuďom umožnená domáca karanténa namiesto štátnej. Tú štátnu zatiaľ považuje za efektívny nástroj ochrany ľudí.

11:19 O uvoľňovaní vo 4. fáze rozhodnú najmä dobré výsledky v počte nakazených, podľa premiéra by nemali byť všetky prevádzky otvorené naraz. "Predpokladám, že vo 4. fáze sa budú otvárať najprv prevádzky s najmenším rizikom," uviedol v TA3.

11:05 Premiér Igor Matovič uviedol v našej relácii V politike, že rúška sú efektívnym nástrojom v boji proti pandémii. Súčasťou nášho života by mali byť dovtedy, kým túto vojnu nevyhráme.

10:40 Permanentný krízový štáb informoval, že počet hospitalizovaných pacientov na Slovensku klesol na 110. U 23 ľudí bolo ochorenie potvrdené. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je päť osôb, na umelú pľúcnu ventiláciu je napojený jeden pacient. Kĺzavý medián v sobotu stále zostáva na hodnote štyri. Obidva nové potvrdené prípady evidujú v Trenčianskom kraji.

10:35 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu v Rusku sa zvýšil o 11.012 na celkových 209.688. Ochoreniu COVID-19 podľahlo za ostatných 24 hodín v krajine ďalších 88 ľudí.

9:47 V Centre sociálnych služieb Domov pod Tatrami v Batizovciach zrušili karanténu. Ako na sociálnej sieti informoval predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, stalo sa tak po 18 dňoch v piatok podvečer.

9:39 Počas soboty otestovali 1488 ľudí, pribudlo tiež 22 vyliečených pacientov.

9:33 Na Slovensku pribudli dva nové prípady nákazy koronavírusom, úmrtie nepribudlo žiadne.

9:00 Americký expert na infekčné choroby Anthony Fauci je jedným z troch členov vládnej operačnej skupiny dohliadajúcej na riešenie koronavírusej krízy, ktorý absolvuje dobrovoľnú izoláciu po tom, ako sa potenciálne vystavil tomuto patogénu.

V piatok sa objavili správy, že hovorkyňa amerického viceprezidenta Mikea Pencea bola pozitívne testovaná na koronavírus, čo vyvolalo obavy z toho, aby sa toto infekčné ochorenie nerozšírilo medzi vysokopostavenými členmi administratívy v Bielom dome.

8:31 Austrália podporuje návrh Európskej únie na nezávislé vyšetrovanie pôvodu koronavírusovej choroby COVID-19 v Číne. Pre televíznu stanicu Sky News to vyhlásil austrálsky minister zdravotníctva Hunt. Krajina hlási takmer 7-tisíc nakazených a 100 obetí koronavírusu.

8:00 Bývalý americký prezident Barack Obama ostro kritizoval postup svojho nástupcu Donalda Trumpa proti koronavírusovej pandémii ako "absolútne chaotickú pohromu". Nahrávku z Obamovho rozhovoru s niekdajšími zamestnancami jeho vlády získal server Yahoo News.

7:40 Prevádzkovatelia by uvítali, ak by mohli mať otvorené dlhšie a mali by viac miest na sedenie.

7:29 Brazílsky parlament oznámil trojdňový národný smútok za obeťami pandémie nového druhu koronavírusu. V hlavnom meste stiahli v sobotu národnú vlajku pred parlamentom na pol žrde.

7:20 Uvoľňovaním opatrení a nezodpovednosťou ľudí by podľa ministra mohla nastať nekontrolovateľná fáza reprodukcie vírusu medzi obyvateľmi.

7:00 Udalosti okolo nákazy sme sledovali aj v sobotu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok