Nakazení nepribudli, vírus sa podarilo takmer úplne eliminovať

TA3 SITA TASR ČTK
9.5.2020 09:39

Premiér Igor Matovič nevylúčil, že nedeľný zákaz predaja by mohol platiť aj po skončení mimoriadnej situácie. Doplatili by na to zamestnanci, ktorí by prišli o príplatky. V USA zas majú najvyššiu nezamestnanosť od svetovej hospodárskej krízy. Čo nás ešte čaká? Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Nakazení nepribudli, vírus sa podarilo takmer úplne eliminovať
SITA/Branislav Bibel (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:20 Požiar zasiahol prízemie šesťpodlažného bloku, ktorý bol vyčlenený pre pacientov s ochorením COVID-19.

0:00 Výročie ukončenia druhej svetovej vojny si spomienkovou akciou pripomenuli aj pri Pamätníku československej armády na Dukle. Podobné udalosti sa konali aj na dalších miestach po celom Slovensku.

23:40 O vrchol sezóny prišli viaceré športy, vrátane florbalu.

23:20 V hlavnom meste sa zvýšila ponuka bytov na prenájom o 20 percent.

23:00 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

22:40 Európa si musí priznať, že nebola na pandémiu koronavírusu "dobre pripravená". Povedal to pri príležitosti Dňa Európy nemecký minister zahraničia Heiko Maas.

Spočiatku sa podľa neho väčšina krajín vrátane Nemecka sústreďovala hlavne na zvládnutie krízy doma. Hoci šéf nemeckej diplomacie takéto reakcie označil za "nevyhnutné" s cieľom stabilizovať domácu situáciu a "potom pomôcť aj druhým", kríza podľa neho tiež pomohla Európskej únii "rásť".

22:20 WHO varuje, že Afrika sa môže stať ďalším epicentrom koronavírusovej pandémie.

22:00 Nemecko je v rámci Európy piatou najviac zasiahnutou krajinou, v porovnaní s inými západoeurópskymi štátmi však majú nízku úmrtnosť.

21:40 Preteky sa zaobišli bez porušenia akýchkoľvek opatrení.

21:20 Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca oznámil, že počet nových prípadov ochorenia COVID-19 stúpol v krajine za posledných 24 hodín o 1545 na celkových 137.115. "Za posledný deň bolo na ochorenie COVID-19 otestovaných 35.605 ľudí. Za rovnaký čas podľahlo chorobe 50 pacientov. Ochorenie si tak vyžiadalo celkovo 3739 obetí," uviedol minister zdravotníctva na svojom twitterovom účte.

21:00 Pandémia si doteraz vyžiadala takmer 280 tisíc obetí.

20:40 Futbalisti Dynama Drážďany nebudú môcť na budúci víkend pokračovať v druhej nemeckej bundeslige, ktorú opäť obnovia po pauze spôsobenej pandémiou koronavírusu. Po ďalších dvoch pozitívnych prípadoch na ochorenie COVID-19 poslalo vedenie klubu celý tím do dvojtýždňovej domácej karantény.

20:20 Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 80 úmrtí na nový koronavírus, informovala agentúra AFP. Podľa nej ide o najnižší denný počet obetí od začiatku apríla. Celkovo už vo Francúzsku podľahlo ochoreniu 26.310 ľudí. Krajina začne od 11. mája uvoľňovať karanténne opatrenia prijaté v dôsledku pandémie.

20:00 Ostatných obyvateľov osady budú testovať, aby ich izolácia nemusela trvať neprimerane dlho.

19:40 Počet potvrdených prípadov infekcie na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 515 na 14.710. Podľa ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 15 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 376. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 2909 ľudí.

19:20 Zachraňujú životy, predávajú v obchodoch, starajú sa o našu bezpečnosť. Prinášame vám príbeh Márie Polákovej, pracovníčky pošty na Námestí SNP v Bratislave.

19:00 Taliansko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 194 úmrtí na ochorenie COVID-19. V krajine tak podľahlo nákaze už celkovo 30.395 ľudí. V súčasnosti je infikovaných 84.842 ľudí. Z ochorenia sa vyliečilo 103.031 osôb.

Taliansko začalo v pondelok opatrne uvoľňovať niektoré z prísnych obmedzení pohybu. Niektorí odborníci sa však obávajú, že by uvoľňovanie reštrikcií mohlo viesť opätovnému rozšíreniu nákazy, ak Taliani nebudú dodržiavať bezpečný spoločenský odstup.

18:40 Podľa manuálu musia postupovať.

18:10 Od pondelka 11. mája bude vďaka uvoľneniu opatrení súvisiacich so zabránením šírenia nového koronavírusu sprístupnený verejnosti areál stropkovského Parku zvierat. Fungovať bude za sprísnených hygienických podmienok. Sezóna tak začne s miernym oneskorením, keďže každoročne ju otvárajú zhruba v polovici apríla.

17:40 Čínsky prezident Si Ťin-pching adresoval severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi list, v ktorom Kimovmu režimu ponúka pomoc v boji proti novému koronavírusu. V liste prezident Si vyjadril "obavy z prevencie a kontroly epidemickej situácie a zdravia občanov v Severnej Kórei".

Severokórejské úrady doteraz neoznámili Svetovej zdravotníckej organizácii ani jeden prípad ochorenia COVID-19. Vzhľadom na politickú situáciu v krajine však existujú obavy, že informácie severokórejských úradov o priebehu pandémie sú zavádzajúce.

17:10 V protiepidemiologických opatreniach sa bude musieť na Slovensku pokračovať až do vyvinutia vakcíny proti novému koronavírusu, tvrdí minister.

16:40 Irán hlási ďalších 48 úmrtí na COVID-19, čím sa celkový počet obetí v krajine zvýšil na 6589. Za posledných 24 hodín zaznamenali ďalších 1529 nových prípadov infekcie. Koronavírusom sa tak v Iráne celkovo nakazilo už 106.220 ľudí; 85.064 pacientov sa z ochorenia vyliečilo. Miera infekcie zostáva kritická iba v hlavnom meste Teherán a juhozápadnej provincii Chúzestán.

16:20 Aj keď na letných terasách platia prísne obmedzenia, podľa zamestnancov sú ľudia disciplinovaní.

16:00 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu uistila verejnosť, že vláda podporí sektor kultúry, ktorý utrpel obrovské straty v dôsledku obmedzení zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Merkelová uviedla, že sa vyvíjajú stratégie, ako postupovať pri zabezpečení hygienických a bezpečnostných opatrení v divadlách, koncertných sálach i na iných miestach, hneď ako budú mať povolenie na opätovné otvorenie.

15:35 Šéfka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgieva je pesimistická pokiaľ ide o vyhliadky globálnej ekonomiky a varovala pred protekcionizmom. Georgieva signalizovala, že MMF by mohol zhoršiť svoju prognózu expanzie svetovej ekonomiky. Takisto varovala USA a Čínu pred tým, aby sa vrátili k obchodnej vojne, ktorá by oslabila zotavovanie z pandémie nového koronavírusu.

15:15rámci uvoľňovania protiepidemiologických opatrení v súvislosti s koronavírusom sú plne prístupné vonkajšie turistické atrakcie aj na severovýchode Slovenska. Oblastná organizácia cestovného ruchu Šariš – Bardejov odporúča všetkým turistom aby to využili na jarnú prechádzku po obnovenom náučnom turistickom chodníku Čierna mláka-Bardejovské Kúpele.

14:47 Tisíce ľudí sa zhromaždili v sobotu v bieloruskom hlavnom meste Minsk pri príležitosti 75. výročia skončenia druhej svetovej vojny v Európe. V Minsku sa konala vojenská prehliadka aj napriek nárastu počtu prípadov koronavírusu SARS-CoV-2.

14:15 Pozrite si aj tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho po návšteve Univerzitnej nemocnice v Martine.

13:50 Kvalitnými epidemiologickými opatreniami sa podarilo nový koronavírus takmer úplne eliminovať. Vojna s COVID-19 však nie je vyhratá, ale pokiaľ budú ľudia zodpovední, môžeme byť úspešní. Univerzitná nemocnica v Martine je v prípade potreby pripravená dynamicky rozširovať kapacity na liečenie pacientov s ochorením COVID-19. Po sobotnej návšteve Univerzitnej nemocnice v Martine to povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

13:10 Na Slovensku v piatok nepribudol ani jeden pozitívny prípad nákazy. So svojou radosťou sa premiér podelil na sociálnej sieti.

12:42 V Nemocnici Handlová začnú opäť operovať pacientov, pri ktorých v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 odložili zákroky. Prvého pacienta budú operovať 25. mája.

Pozitívne výsledky tzv. PCR testov malo doteraz 223.578 ľudí, z ktorých sa 134.000 zotavilo.

12:28 Za uplynulých 24 hodín zaznamenali v Španielsku 179 ďalších úmrtí v súvislosti s novým koronavírusom, čo v porovnaní s údajmi z piatka (229) znamená pokles. Celkovo tak v Španielsku v sobotu evidovali 26.478 obetí.

11:50 Viac ako 5000 ľudí protestovalo v piatok v slovinskom hlavnom meste Ľubľana proti obmedzujúcim opatreniam, ktoré vláda zaviedla s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2.

Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine už 1827 ľudí a približne 31.916 sa uzdravilo.

11:05 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu v Rusku sa za posledných 24 hodín zvýšil o 10.817 na celkových 198.676, informovala v sobotu agentúra TASS.

10:50 Košické letisko v súvislosti s koronakrízou neplánuje prepúšťať zamestnancov, doposiaľ k tomu ani nedošlo. Uviedla to hovorkyňa letiska Karolína Linhartová s tým, že zamestnávajú 147 ľudí na plný pracovný úväzok.

10:24 V Maďarsku po miernom postupnom poklese denného počtu nakazených koronavírusom na piatkových 20 v sobotu potvrdili infekciu v 35 prípadoch. Počet obetí pri 12 úmrtiach za uplynulý deň dosiahol 405, vyplýva z údajov krízového štábu.

10:13 Hovorkyňa amerického viceprezidenta Mikea Pencea sa nakazila novým koronavírusom. Informoval o tom Biely dom. Ide pritom už o druhú osobu pracujúcu pre Biely dom, ktorú tento týždeň pozitívne otestovali na ochorenie COVID-19.

9:45 Chorobe nepodľahla žiadna ďalšia osoba, Slovensko tak stále eviduje 26 úmrtí pacientov s pozitívnym testom na Covid-19. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 14 osôb, uzdravilo sa spolu už 919 ľudí.

9:40 Počet ľudí pozitívnych na toto ochorenie je tak na Slovensku stále 1455. Celkovo tak otestovali už vyše 118 tisíc vzoriek.

9:35 Na Slovensku v piatok otestovali 3910 vzoriek na koronavírus. Ani jedna nebola pozitívna.

9:20 Takmer 500 tisíc eur investoval Žilinský samosprávny kraj do rekonštrukcie hygienických zariadení v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová. Kompletne boli zrekonštruované hygienické priestory pravého krídla interného pavilónu na všetkých siedmich podlažiach.

8:30 Španielska vláda začne od 11. mája s uvoľňovaním prísnych opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 v 28 provinciách, ktoré spĺňajú príslušné kritéria.

8:15 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom celosvetovo presiahol hranicu štyroch miliónov. Na chorobu COVID-19 zomrelo už najmenej 275 tisíc pacientov. Viac ako štvrtinu všetkých nakazených registrujú Spojené štáty.

7:45 Britský premiér Boris Johnson má v nedeľu oznámiť povinnú dvojtýždňovú karanténu pre každého, kto pricestuje do Veľkej Británie. Nariadenie sa bude týkať domácich i cudzincov s výnimkou cestujúcich z Írska, ostrovov v Lamanšskom prielive a ostrova Man.

7:20 Americký štát Kalifornia sa stal prvým štátom USA, ktorý povolil poštové hlasovanie pre novembrové prezidentské voľby. Volebné urny budú doručené všetkým registrovaným voličom pre novembrové hlasovanie ako dôsledok koronavírusovej pandémie.

7:10 Premiér Igor Matovič nevylúčil, že nedeľný zákaz predaja by mohol platiť aj po skončení mimoriadnej situácie.

7:05 Rast počtu pracovných miest, ktorý sa podarilo dosiahnuť za 11 rokov od finančnej krízy, sa takmer úplne vymazal v priebehu jedného mesiaca.

7:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v piatok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok