Trump sa cíti ukrivdený, našiel sa v posolstve exprezidenta Busha

TA3 TASR
4.5.2020 10:29

Americký prezident Donald Trump v nedeľu slovne zaútočil na bývalého prezidenta Georgea W. Busha, ktorý vo videu vyzval na súcit a súdržnosť počas pandémie koronavírusu. Bush povedal, že je potrebné dať bokom straníckosť a rozdiely v politických názoroch.

Trump sa cíti ukrivdený, našiel sa v posolstve exprezidenta Busha
SITA/AP

Bush, ktorý je tak ako Trump členom Republikánskej strany, prirovnal vo videu krízu okolo ochorenia COVID-19 k útokom z 11. septembra 2001. Klip zverejnilo v sobotu Prezidentské centrum Georgea W. Busha. Teroristické útoky siete al-Káida na pôde USA sa odohrali len niekoľko mesiacov po nástupe Busha do prezidentského úradu v Bielom dome. "Po útokoch z 11. septembra som bol svedkom, ako tomu veľký národ jednotne vzdoroval, ctil si odvážnych, trúchlil s trúchliacimi a chopil sa nevyhnutých nových povinností," povedal Bush a v pozadí sa odvíjali archívne zábery.

 

Bush (73) uviedol, že je presvedčený, že "duch obetovania sa" nevymizol, a vyzval na prejavenie súcitu, keď Spojené štáty zápasia so šíriacim sa novým koronavírusom. "Pamätajme na to, aké malé sú naše názorové rozdiely tvárou v tvár tejto spoločnej hrozbe," vyhlásil Bush a dodal: "V konečnom dôsledku nie sme stranícki bojovníci, sme ľudské bytosti." Exprezident doplnil, že Američania by mali "pamätať na to, že vcítenie sa do druhého, pochopenie a prostá láskavosť sú základným, mocným nástrojom pri celonárodnom zotavovaní".

Trump ako človek, ktorého pravidelne kritizujú za nedostatok pochopenia a súcitu, sa zrejme cítil byť terčom exprezidentovho posolstva. V nedeľu ráno potom Trump na Twitteri zareagoval: "Mimochodom, oceňujem odkaz bývalého prezidenta Busha, ale kde bol so svojou výzvou na odloženie straníckeho boja počas impeachmentu voči mne? Nikde sa neobjavil a nevystúpil proti najväčšiemu hoaxu v dejinách Ameriky!"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok