Kuciakov dom chcú zbúrať. Je mi ľúto, čo sa mu stalo, tvrdí Kočner

TA3 TASR SITA
30.4.2020 10:07

Senát Špecializovaného trestného súdu pokračuje v hlavnom pojednávaní vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Z obžalovaných prišiel iba Marian Kočner.

Kuciakov dom chcú prerobiť na park

Pred vstupom do pojednávacej miestnosti avizoval otec Jána Kuciaka Jozef, že má záujem v budúcnosti zbúrať dom, v ktorom sa stala vražda. Bydlisko Kuciaka a Kušnírovej vo Veľkej Mači by chcel prerobiť na otvorený park. Letnú kuchyňu chce nechať na mieste a dať do nej obľúbené predmety zosnulej dvojice.

Obžalovanému Marianovi Kočnerovi v rámci prejednávania prípadu vraždy Jána Kuciaka prekáža, že nie je vopred informovaný o dôkazoch, ktoré sa na jednotlivých pojednávaniach budú vykonávať. Ako ďalej uviedol na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, tieto informácie by chcel mať rovnako, ako ich majú poškodení, aby sa mohol na pojednávania pripravovať.

Ako príklad uviedol fakt, že otec zavraždeného novinára v stredu 29. apríla médiám avizoval, že na súde sa budú oboznamovať posudky vypracované Europolom. „Mňa by zaujímalo, odkiaľ pán Kuciak túto informáciu má,“ uviedol obžalovaný podnikateľ.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová však v tejto súvislosti povedala, že dôkazy sa vykonávajú podľa toho, ako to navrhla prokuratúra a súd poškodených špeciálne neinformuje. Zároveň upozornila procesné strany, aby v záujme zabezpečenia riadneho chodu pojednávania zvážili svoje mediálne vystúpenia. Reagovala tiež na medializovavné informácie, že by sa dnes mal pred súdom čítať obsah komunikácie z aplikácie Threema. Podľa Sabovej však toto súd nemá v pláne. V stredu 29. apríla sudkyňa kritizovala medializáciu časti posudku z oblasti psychológie a psychiatrie zameraného na Mariana Kočnera. V tejto súvislosti zdôraznila, že sa o únik informácií bude zaujímať.

Čítali sa úryvky z novinárových článkov

Na Špecializovanom trestnom súde sa čítali úryvky z článkov zavraždeného novinára Kuciaka. Predsedníčka senátu Sabová čítala o kauzách Donovaly, Technopol Servis, televízne zmenky a iné. Články Jána Kuciaka sú súčasťou dôkazov a podľa obžalobnej verzie dokazujú Kočnerov motív objednať si Kuciakovu vraždu.

Tento motív dopĺňajú aj výpovede Kuciakových kolegov z portálu Aktuality.sk. Tí na súde v januári zhodne vypovedali, že Kuciak Kočnera ohrozoval a zapríčinil aj jeho opätovné trestné stíhanie, keď upozornil na chyby pri vyšetrovaní kauzy podvodov s DPH v lyžiarskom stredisku Donovaly. Po Kuciakovom článku prípad odňali bývalému vyšetrovateľovi Štefanovi Jombikovi, ktorý podľa splnomocnenca Kuciakovcov Daniela Lipšica pracoval v prospech obžalovaného. Kočnera po Kuciakovom článku v kauze obvinili. 

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Tomáš Szabó, neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Marian Kočner si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Senát ŠTS prerušil hlavné pojednávanie do 18. mája. Pojednávanie bude potom pokračovať 19. mája a 1., 17. a 19. júna.

Kočner sa vyjadril ku Kuciakovi a vyjadril aj ľútosť:

Marian Kočner povedal, že Kuciak nebol prvým novinárom, ktorý odkryl viaceré kauzy, či už Donovaly alebo kauzu televíznych zmeniek. Dodal, že v Kuciakových článkoch bolo veľa neprávd.

"Je mi úprimne ľúto, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi a čo sa stalo jeho priateľke. Nikdy snáď nikto nemôže uveriť tomu, že som nechal odpraviť týchto ľudí zo sveta len pre to, že Ján Kuciak o mne písal," uviedol obžalovaný.
Kočner tvrdí, že by nič nezískal, keby Kuciak prestal písať, a dodal, že by bolo za ním ďalších 100 novinárov. "Vražda novinára znie svetom viac ako vražda pápeža. Len úplný idiot by nemohol predpokladať, čo sa z niečoho takého stane," uzavrel.

Na súde sa prehrával aj telefonát medzi ním a Kuciakom. "Ale môžete si byť istý, že začnem sa vám osobne, pán Kuciak, špeciálne venovať," povedal mu vtedy Kočner.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok