Označili ma za objednávateľa vraždy, namietal na súde Kočner

TA3 SITA
15.4.2020 10:06

V špeciálnom režime a napriek pandémii pokračuje súd v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Obžalovaní sú Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó. Kočner, ktorý je považovaný za objednávateľa vraždy, na pojednávanie prišiel a podal námietku zaujatosti.

Pre hrozbu šírenia koronavírusu sa pojednávanie uskutočnilo v špeciálnom režime, pričom do pojednávacej miestnosti vpustili len zástupcov troch vybraných médií. Povolili zvukový prenos z pojednávania.

Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav Marček, ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu aj podnikateľa Petra Molnára v roku 2016. Tento obžalovaný bol 6. apríla neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Účasť na vražde priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste s prokurátorom mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana Kočnera.

Kočner podal v rámci pojednávanie námietku zaujatosti. Tvrdí, že keď ŠTS vyhlasoval rozsudok nad Miroslavom Marčekom, označil ho za objednávateľa vraždy Jána Kuciaka. Je to vraj porušenie prezumpcie neviny. Súd o námietke nekonal a uviedol, že postupoval podľa trestného poriadku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok