USA sa snažia zastaviť nákazu, Trump dočasne zakáže imigráciu

TA3 TASR
21.4.2020 08:28

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že podpíše výkonné nariadenie na dočasný zákaz imigrácie do USA v súvislosti s pretrvávajúcou koronavírusovou krízou.

"Vo svetle útoku neviditeľného nepriateľa, ako aj nutnosti chrániť pracovné miesta našich skvelých amerických občanov podpíšem výkonné nariadenie na dočasný zákaz imigrácie do Spojených štátov," napísal Trump na Twitteri, avšak bez uvedenia ďalších detailov. Bezprostredne nebolo jasné, akých imigračných programov sa jeho avizované opatrenie dotkne.

Trump stojí aj za cestovným zákazom do Spojených štátov pre osoby prichádzajúce z Číny a ťažko zasiahnutých európskych krajín, tvrdiac, že to prispelo k spomaleniu šírenia koronavírusu v USA. Pre pandémiu bol na niekoľko týždňov pozastavený takmer celý proces schvaľovania víz ministerstvom zahraničných vecí, a to vrátane imigračných víz.

K opatreniu prichádza v čase, keď počet mŕtvych v súvislosti s koronavírusovým ochorením COVID-19 presiahol v USA 42.000, pričom infikovaných je vyše 750.000 osôb. Ekonomika krajiny sa zastavila a približne 22 miliónov ľudí počas uplynulého mesiaca požiadalo o dávky v nezamestnanosti.

Biely dom podľa stanice BBC tvrdí, že najhoršiu fázu pandémie už Spojené štáty prekonali a krajina sa môže opäť postupne vracať k normálu. USA sa už predtým dohodli s Kanadou i Mexikom na rozšírení hraničných reštrikcií o nie nevyhnutnom pohybe prinajmenšom do polovice mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok