Turecko ohlásilo zákaz vychádzania, bude platiť počas ramadánu

TA3 TASR
20.4.2020 23:53

Počet potvrdených prípadov koronavírusu v Turecku sa priblížil k 91-tisíc. V krajine už takmer dva týždne denne pribúda štyri až päťtisíc prípadov. Prezident Recep Tayyip Erdogan v reakcii ohlásil ďalší víkendový zákaz vychádzania. Tentoraz bude trvať až štyri dni a začne sa v predvečer moslimského pôstneho mesiaca ramadán.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok ohlásil štvordňový zákaz vychádzania, ktorý sa začne v predvečer nadchádzajúceho moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Nariadenie sa týka 31 veľkých miest a provincií vrátane metropoly Ankara a najväčšieho mesta Istanbul. Rovnaké opatrenie platilo v krajine aj počas posledných dvoch víkendov. Podľa Erdogana začne zákaz vychádzania platiť od polnoci (23.00 SELČ) z 23. na 24. apríla a potrvá do polnoci z 26. na 27. apríla.

Turecké úrady v pondelok potvrdili už takmer 90.000 prípadov nákazy novým koronavírusom (89.996) a 2148 úmrtí. Turecko tak zaznamenalo už viac prípadov nákazy, než ktorákoľvek iná krajina mimo Európy a okrem USA; predstihlo už aj Čínu, odkiaľ sa vírus začal šíriť a Irán, pôvodné hlavné ohnisko nákazy na Blízkom východe.

Posvätný moslimský mesiac ramadán, počas ktorého sa väčšina moslimov po celom svete od úsvitu do súmraku zdržiava konzumácie jedla a nápojov, sa začína 24. apríla. Sviatok vrcholí o mesiac neskôr, kedy sa slávi jeho ukončenie. V Turecku sú počas pandémie uzavreté verejné priestranstvá, zábavné a športové podujatia sú zrušené a modlitby v mešitách zakázané.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok