Užime si krásy krajiny, tvrdí Zeman. Hranice by neotvoril ešte rok

TA3 TASR
20.4.2020 07:22

Český prezident Miloš Zeman sa domnieva, že hranice krajiny by v súvislosti s epidémiou koronavírusu mali byť uzatvorené ešte rok. Česi by si podľa neho mali medzitým vychutnať krásy vlastnej krajiny. Vyhlásil to v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Frekvence 1, informoval server Novinky.cz.

Užime si krásy krajiny, tvrdí Zeman. Hranice by neotvoril ešte rok
SITA/Alexandra Čunderlíková

Obáva sa vlny epidémie

"Zastávam názor, aby hranice boli uzavreté rok, nie dva roky," povedal Zeman. Myslí si totiž, že otvorenie hraníc by mohlo spôsobiť vlnu epidémie - najmä pri cestách na miesta, kde sa ešte neskončila. Otázku ciest do zahraničia spomenul námestník českého ministra zdravotníctva Roman Prymula, keď uviedol, že pravidlá pre vycestovanie z ČR sa budú postupne meniť, pričom jasnejšie by to malo byť do polovice júna. Podľa jeho slov sa diskutuje najmä o cestách v lete do Chorvátska a na Slovensko. Ešte pred mesiacom pritom Prymula hovoril o možnom dvojročnom uzavretí.

Český minister vnútra Jan Hamáček v reakcii na jeho vyjadrenia povedal, že verejnosť možno o tejto záležitosti jasne informovať až po tom, ako budú známe "tvrdé dáta" od expertov. "Nie je však možné raz hovoriť o ČR zamknutej na dva roky a za chvíľu o možnosti ísť v auguste do Chorvátska. To neznie veľmi odborne, preto si z nás niekedy ľudia robia žarty," zdôraznil.

Podporil Babišovu víziu

Zeman v interview reagoval aj na informácie, že niektorí ľudia nenosia rúško a porušujú tým opatrenia proti šíreniu koronavírusu. "Po prvé by som varoval pred desaťtisícovou pokutou a po druhé by som ich poprosil, aby vydržali mesiac, možno mesiac a pol. V ľudskom živote je mesiac krátky čas na to, aby sme riskovali, že dôjde k nakazeniu," vyhlásil.

Prezident tiež podporil vyjadrenie premiéra Andreja Babiša, ktorý v rozhovore pre sobotňajšie vydanie denníka Právo vyhlásil, že Česko sa musí zadlžiť, aby podporilo sociálny zmier, ubránilo svoju ekonomiku a zachovalo ľuďom prácu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok