Lustrácie, Kočnerov telefonát, vražda. Advokát vidí súvislosť

TA3 TASR
16.4.2020 13:16

Právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica vidí v lustráciách Jána Kuciaka, následnom telefonáte Mariana Kočnera s Kuciakom a vo finále vraždy novinára logický sled udalostí. Kočner to odmieta a poukazuje na to, že v čase lustrácií písal Kuciak o tendroch na rezorte školstva. Uviedol to na pojednávaní v kauze vraždy novinára pred senátom Špecializovaného trestného súdu.

Lustrácie, Kočnerov telefonát, vražda. Advokát vidí súvislosť
SITA/Branislav Bibel

Výhrážný telefonát s Kuciakom

Kvasnica upozornil na svedeckú výpoveď investigatívneho reportéra portálu Aktuality.sk Martina Turčeka. Ten spomínal tlačovú konferenciu z leta 2017, počas ktorej Kuciak podľa jeho slov ponížil Mariana Kočnera. Upozornil vtedy na podozrivé prechody súvisiace s kauzou Donovaly.

Začiatkom septembra 2017 sa odohral medializovaný telefonát Mariana Kočnera s Kuciakom, v ktorom mu hovoril, že si bude zisťovať informácie o jeho rodine. Dva dni potom mal byť vypracovaný vzťahový diagram a koncom septembra napokon aj lustrácia. Opisoval ju svedok Pavol Vorobjov, obvinený v kauze lustrovania novinárov. V októbri sa následne realizovalo sledovanie, ktoré priblížil aj svedok Juraj Škrip. "Na prelome rokov 2017 a 2018 došlo k objednávke vraždy," uzavrel Kvasnica.

Marian Kočner s touto úvahou nesúhlasil. Argumentuje, že lustrácia Kuciaka bola vykonaná 22. augusta 2017 po tom, čo publikoval článok o eurofondovom škandále na rezorte školstva. Tvrdí, že mal viesť k odvolaniu vtedajšieho ministra za SNS Petra Plavčana.

Čítali aj výpovede o smrti Molnára

Po hygienickej prestávke pokračovalo pojednávanie čítaním svedeckých výpovedí súvisiacich so smrťou podnikateľa Petra Molnára. K jeho vražde sa priznal Miroslav Marček, ktorý bol za ňu aj neprávoplatne odsúdený. Molnára mal zavraždiť podľa vlastných slov s úmyslom lúpeže s jeho bratrancom Tomášom Szabóom. Ten podiel na vražde Molnára a Kuciaka odmieta.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová potvrdila, že na hlavné pojednávanie bude predvolaný Ivan Kočner. Podnikateľ je bratom obžalovaného Mariana K. Pred policajtom vypovedal o hypotéze Mariana K. o vražde novinára. Spomínať ju mal na oslave svojich 50. narodenín.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Marian Kočner si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej prerušili do 29. apríla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok