Zomrel 108-ročný slávny imunológ, prežil aj španielsku chrípku

TA3 SITA
3.4.2020 15:26

Vo veku 108 rokov zomrel britský alergiológ a imunológ William Frankland. Prezident Britskej spoločnosti pre alergiu a klinickú imunológiu Adam Fox označil zosnulého za "obrovskú inšpiráciu pre mnohých".

Zomrel 108-ročný slávny imunológ, prežil aj španielsku chrípku
SITA/AP ilustračné

Spolupracoval s ním aj Fleming

William Frankland sa narodil 19. marca 1912 v meste Battle v Sussexe. Medicínu študoval na Oxfordskej univerzite. Počas druhej svetovej vojny prežil tri a pol roka v japonskom zajatí. V rámci svojej 70-ročnej kariéry v medicíne, ktorú strávil prevažne v londýnskej St Mary’s Hospital, s ním spolupracoval napríklad aj Alexander Fleming.

Alergiami sa začal zaoberať v 50. rokoch minulého storočia, keď v spomínanej nemocnici liečil pacientov so sennou nádchou. Na streche budovy postavil peľové pasce s cieľom určiť rôzne druhy peľu vo vzduchu. So svojím tímom potom pripravil systém na počítanie koncentrácie peľu a zverejňovali v médiách denné peľové správy.

Blízko smrti bol už veľakrát

"Starý otec alergie", ako ho prezývajú, poskytol pred svojimi 108. narodeninami rozhovor, v ktorom uviedol, že svoj vek dosiahol vďaka niekoľkým šťastným náhodám. "Bol som blízko smrti už veľakrát - od pandémie španielskej chrípky v roku 1918, prežil som tri a pol roka ako japonský vojnový zajatec či prekonal anafylaxiu po bodnutí tropickým hmyzom. No vždy som sa jej nejakým spôsobom dokázal vyhnúť a to je dôvod, prečo som ešte stále tu," objasnil muž, ktorého oslavu narodenín ovplyvnil zákaz návštev v domove pre seniorov v dôsledku šírenia koronavírusu.

Frankland v roku 2015 získal Rad britského impéria MBE za prínos vo výskume alergií. Zanechal po sebe štyri deti. Jeho manželka Pauline zomrela v roku 2002.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok