Talianom pomáhajú bojovníci proti ebole aj vojenskí virológovia

TA3 TASR
23.3.2020 09:36

Kuba vyslala do Talianska tím lekárov a zdravotných sestier, aby tam pomohli liečiť a ošetrovať ľudí nakazených novým koronavírusom. Talianom prišli pomôcť aj ruskí vojenskí virológovia.

Lekári, ktorých nasadili aj v Afrike

Časť kubánskeho tímu tvoria lekári, ktorí boli pred desiatimi rokmi nasadení v Afrike, keď tam vyčíňalo vírusové ochorenie ebola. Ako informoval spravodajský portál France Info, kubánski lekári budú pôsobiť v Lombardsku, ktoré je epidémiou postihnuté najviac zo všetkých talianskych regiónov.

Tím pozostáva z 36 lekárov, 15 zdravotníkov a jedného administrátora. Tridsiati z nich sa na výzvu Svetovej zdravotníckej organizácie v roku 2014 zapojili do boja proti ebole v krajinách západnej Afriky. France Info dodal, že "vývoz" lekárskej pomoci je spolu s cestovným ruchom jedným z hlavných zdrojov príjmov kubánskej ekonomiky, ktorá takto v roku 2018 získala 6,3 miliardy dolárov.

Podľa agentúry Reuters tím vyslaný do Talianska je v poradí šiesty, ktorý Kuba vysiela do zahraničia na boj s chorobou COVID-19 spôsobovanou novým koronavírusom. Kuba svoje lekárske tímy vyslala v prvom rade do krajín, ktoré považuje za svojich spojencov: napríklad do Venezuely, Nikaraguy, na Jamajku, Surinam a podobne.

Prišli aj vojenskí virológovia z Ruska

Do Talianska priletelo aj siedme ruské lietadlo s vojenskými odborníkmi a vybavením na pomoc v boji s koronavírusom. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Llietadlo Il-76 ruských vzdušných síl vezúce skupinu ruských vojenských expertov a vybavenie pre diagnostikovanie a dezinfekciu pristálo na vojenskej základni Pratica di Mare, 30 kilometrov od Ríma, uviedlo ministerstvo.

Virológovia a epidemiológovia ruského ministerstva obrany začnú pracovať po tom, ako im talianska strana určí oblasti ich pôsobnosti. Podľa agentúry TASS bolo do Talianska vypravených celkovo deväť takýchto lietadiel s približne 100 vojenskými virológmi a špecialistami ruského ministerstva obrany na infekčné choroby. Na ich palubách bolo aj osem tímov lekárov a zdravotných sestier. Sedem lietadiel odletelo do Talianska v nedeľu a dve ďalšie vzlietli v pondelok skoro ráno.

Dohodu o vyslaní vojenského zdravotníckeho personálu a materiálnej pomoci do Talianska dosiahli pred niekoľkými dňami počas telefonického rozhovoru ruský prezident Vladimir Putin a taliansky premiér Giuseppe Conte. Ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2 si v Taliansku vyžiadalo 5476 obetí a počet nakazených stúpol na 46.638, oznámil v nedeľu večer šéf Úradu pre civilnú ochranu Angelo Borelli. Taliansko v počte obetí koronavírusu predbehlo aj Čínu, ktorá eviduje 3270 mŕtvych a viac ako 81.000 nakazených. Práve z Číny sa vírus rozšíril do celého sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok