Dvom sudkyniam z Threemy na návrh ministra pozastavili funkcie

TA3 TASR
19.3.2020 13:55

Disciplinárny senát pozastavil na návrh ministra spravodlivosti Gábora Gála funkcie sudkyniam Zuzane Maruniakovej a Gabriele Buľubašovej. Prokurátorka ich obvinila zo zločinu prijímania úplatku a v prípade Maruniakovej aj zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Dvom sudkyniam z Threemy na návrh ministra pozastavili funkcie
SITA/Martin Havran

„Obom sudkyniam bol pozastavený výkon funkcie sudcu. Rozhodnutie nie je právoplatné, je možné podať voči nemu odvolanie v zákonnej päťdňovej lehote,“ vysvetlila hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

Podľa uznesenia o vznesení obvinenia prijala Maruniaková sprostredkovane cez Moniku Jankovskú bližšie nezistenú hotovosť od Mariana Kočnera. Malo ísť o odmenu za jej rozhodnutie v kauze jednej zo sporných zmeniek TV Markíza. Maruniaková podľa obvinenia nevykonala riadne dokazovanie a neskúmala pravosť zmenky. Za falšovanie tej a ďalších troch zmeniek bol Kočner neprávoplatne odsúdený na 19-ročný trest odňatia slobody. O väzobnom stíhaní Maruniakovej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Sudkyňa Gabriela Buľubašová mala dostať od Kočnera úplatok vo výške 10.000 eur za rozhodnutie v kauze Majáku nádeje. V kauze napokon rozhodla v prospech protistrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok