O Repákovej sa rozhodovať nebude, prokurátor vzal sťažnosť späť

TA3 TASR
19.3.2020 12:13

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vzal späť svoju sťažnosť, o väzbe pre bývalú sudkyňu Miriam Repákovú sa už rozhodovať nebude. Pôvodne prokurátor podal sťažnosť voči uzneseniu sudcu ŠTS pre prípravné konanie, ktorým v sobotu nevzal Repákovú do väzby. Informovala o tom hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

O Repákovej sa rozhodovať nebude, prokurátor vzal sťažnosť späť
SITA/Jakub Julény

Riešiť budú iba dvojicu

Pôvodne mal Najvyšší súd rozhodovať o obvinenej Miriam Repákovej, podnikateľovi Ladislavovi Mojžišovi a sudkyni Okresného súdu Bratislava V Zuzane Maruniakovej na svojom verejnom zasadnutí, ale s vylúčením verejnosti vo štvrtok o 14.00 h. NS SR tak bude napokon rozhodovať popoludní len o sťažnosti prokurátora ÚŠP voči dvojici - Maruniakovej a Mojžišovi. V prípade Repákovej zoberie len na vedomie späťvzatie sťažnosti.

O ďalšej pätici obvinených, ktorých sudca ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, zobral do väzby, bude NS SR rozhodovať v piatok. "Neverejné zasadnutie vo veci obvinenej Moniky J. vo vzťahu k obvineným, ktorí boli ŠTS vzatí do väzby, sa vykoná na NS SR 20. marca o 10.00 h," informovala v stredu hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

V súvislosti s konaním voči bývalej štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti Monike Jankovskej, ako dodala Važanová, bola sudkyňa NS SR Ivetta Macejková na základe ňou oznámenej zaujatosti vylúčená z vykonávania úkonov vo veci obvinenej Jankovskej a spol. V tejto veci bude senát NS SR rozhodovať napokon v zložení Martin Bargel, Pavol Farkaš a Martina Zeleňaková.

Do väzby išiel aj advokát

Päť z ôsmich osôb, obvinených z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti, poslali do väzby. Sú medzi nimi aj štyria bratislavskí sudcovia - bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Jankovská, Denisa Cviková, Eugen Palášthy a Richard Molnár. Do väzby odviedli Jankovskú z dôvodu, aby nemohla na slobode ovplyvňovať svedkov. Dôvody preventívnej väzby, ktorú prokurátor ÚŠP takisto požadoval, neuznali. Podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať NS SR. Rovnako ju podala aj Jankovská a ďalší obvinení.

Sudcovia Palášthy a Molnár sú väzobne stíhaní preto, aby neovplyvňovali svedkov na slobode a nemohli pokračovať v trestnej činnosti. Obaja podali sťažnosť voči uzneseniu. U Cvikovej uznal sudca dôvody kolúznej väzby, ale už nie dôvody preventívnej väzby, ktorú prokurátor navrhoval. Do väzby išiel aj advokát Miroslav Molnár.

V prípade všetkých piatich sudcov Ústavný súd SR dal 12. marca súhlas na vzatie do väzby z celkovo 13 sudcov, ktorých 11. marca zadržala polícia. Polícia ich zadržala v súvislosti so správami, ktoré našla v telefóne podnikateľa Mariana Kočnera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok