Sudcom, ktorých spájal kontakt s Kočnerom, pozastavili funkciu

TA3 TASR
17.3.2020 17:46

Disciplinárny senát rozhodol o pozastavení funkcie siedmim z 13 sudcov, ktorí boli zadržaní a obvinení počas akcie Búrka. Potvrdila to hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller. Akcia Búrka sa týkala sudcov spojených s Marianom Kočnerom, ktorý bol v kauze taktiež obvinený.

Sudcom, ktorých spájal kontakt s Kočnerom, pozastavili funkciu
TASR/Michal Svítok

Disciplinárny senát podľa hovorkyne rozhodol o pozastavení výkonu funkcie sudcom Ľubošovi S., Eugenovi P., Richardovi M., ako aj sudkyniam Angele B., Andrei H., Denise C. a Kataríne B. Müller tiež pripomenula, že voči rozhodnutiu disciplinárneho senátu je možne podať odvolanie v päťdňovej lehote od doručenia rozhodnutia.

Návrh na dočasné pozastavenie funkcie sudcu podal minister spravodlivosti Gábor Gál minulý týždeň, keď sa akcia Búrka konala. Návrh podával na všetkých obvinených sudcov s výnimkou predsedu Okresného súdu Bratislava V Dušana Srogončíka. Ten požiadal v utorok o prerušenie výkonu funkcie sudcu s tým, že chce odísť do starobného dôchodku.

Viacerí bratislavskí sudcovia boli obvinení z korupčných trestných činov, ktorých existencia vyplynula z komunikácie Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema a zo svedeckej výpovede bývalého sudcu Okresného súdu Bratislava I Vladimíra Sklenku. Sklenka vypovedal, že Kočner korumpoval viacerých sudcov aj v kauze zmeniek TV Markíza. Za ich falšovanie je neprávoplatne odsúdený na 19-ročný trest odňatia slobody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok