Nákaza sa šíri. Premiér v TA3 potvrdil nové prípady a očakáva nárast

TA3 TASR
15.3.2020 11:42

Premiér Peter Pellegrini potvrdil ďalších desať prípadov ochorenia COVID-19, celkovo je tak na Slovensku 54 prípadov. Očakáva, že počet nakazených sa do konca víkendu ešte zvýši. Uviedol to v našej relácii V politike.

Nakazení sú vo viacerých mestách

„Do 11. hodiny nám pribudlo desať nových pozitívnych prípadov, spolu tak máme na Slovensku 54 ľudí s pozitívnym výsledkom na nový koronavírus,“ uviedol predseda vlády SR poverený riadením ministerstva zdravotníctva. Sumárny počet negatívnych výsledkov testov je aktuálne 1204.

Ako doplnila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, nedeľné prípady boli riešené v Trenčíne, Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici a Martine.

Potravín je vraj dosť

Aktuálna situácia s pandémiou bude mať zásadný dopad aj na slovenskú ekonomiku. Podľa premiéra dosluhujúci minister financií pripravuje balík ekonomických opatrení, ktorý bude pripravený pre budúcu vládu. “Musíme novej vláde pripraviť nejaké návrhy. Ona to už bude musieť nejakým spôsobom riešiť, ale sme zodpovední. Musíme už dnes spolu s organizáciami rozprávať o tom, akým spôsobom budeme sanovať tieto škody,” povedal.

V súvislosti so zásobami potravín na Slovensku vyhlásil, že ich je určite dosť. Na pondelkový krízový štáb sú pozvaní aj predstavitelia veľkých obchodných reťazcov. Informovať majú o zásobách tovaru. “Možno budeme musieť urobiť brífing v niektorom z distribučných veľkoskladov, aby ľudia videli plné sklady potravín,” avizoval Pellegrini. Takisto vláda plánuje komunikovať s cestovnými kanceláriami a poisťovňami o slovenských turistoch, ktorí uviazli v zahraničí. Pripraviť by mala plán evakuácie týchto ľudí domov. ”Budeme musieť zvážiť, či s povolením krajín, cez ktoré budeme môcť prejsť, budeme môcť napríklad vypraviť flotilu prázdnych autobusov po našich turistov a doviezť ich domov,” doplnil premiér.

O rúška je vojna

V relácii V politike hovoril Peter Pellegrini aj o rúškach. Niekoľko stotisíc by malo byť na sklade Štátnych hmotných rezerv od minulého týždňa. Hľadá sa však kľúč, podľa ktorého sa budú čo najefektívnejšie rozdávať. "Od pondelka začneme obozretne distribuovať to množstvo rúšok, ktoré už máme," uviedol Peter Pellegrini.

Na skladoch by sa mali objaviť aj respirátory s filtrami FFP2. Nemocnice v Banskej Bystrici a Bratislave priebežne dokupujú ochranné pomôcky, aby ich mali k dispozícii, hovorí Pellegrini. Priznal však, že o rúška je obrovská vojna. "My súperíme s každou krajinou na spoločnom trhu," poznamenal premiér. V relácii tiež povedal, že Slovensko už malo zarezervované dva milióny rúšok na Ukrajine. Podmienkou však podľa Pellegriniho bola platba v hotovosti. "Už sme pripravovali hotovosť 1,2 milióna eur v kufri, aby sme sadli do vládneho špeciálu a jednoducho po ne išli. Prišiel tam priekupník z Nemecka, ktorý to celé preplatil a kúpil," priblížil premiér.

Testovať už budú Košice i Banská Bystrica

V pondelok sa začne testovanie na nový koronavírus aj v nemocniciach v Košiciach a Banskej Bystrici. "Výsledky sa tak zrýchlia. Dochádza k prenosu ochorenia, zatiaľ sa však pri každom jednom dalo zistiť, odkiaľ tá nákaza prišla," povedal Pellegrini. Potvrdil, že vláda sa na svojom mimoriadnom rokovaní bude zaoberať aj plánom, ako zobrať ľudí zo zahraničia späť na Slovensko. Vláda by mala tiež rokovať o tom, či obmedzia prevádzku reštaurácií iba na obedňajší čas, a či úplne zavrú všetky pohostinstvá a krčmy. Taktiež budú ministri rokovať aj o tom, či nepristúpia k zatvoreniu ďalších obchodných prevádzok. Občanov SR premiér ubezpečil, že potraviny, drogéria aj lekárne ostanú otvorené.

V pondelok by mal Pellegrini viesť aj rokovania s výstaviskom Incheba, ktoré sa nachádza v Bratislave. "Budeme potrebovať takéto priestory na určitú koncentráciu ľudí v uzavretom priestore, ak bude treba," podotkol s tým, že dúfa, že to nepríde. Areál výstaviska by podľa Pellegriniho mohol slúžiť na mobilné testovanie ľudí, kde ľudia jednou bránou vojdú a druhou vyjdú. Výstavisko by mohlo tiež slúžiť aj ako zhromaždisko chorých ľudí, ak by ich nezvládali nemocnice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok