Jankovská a ďalší idú do väzby, v troch prípadoch rozhodli inak

TA3 SITA
14.3.2020 20:43

Monika Jankovská a ďalší sudcovia idú do väzby. Na slobode nateraz zostávajú Zuzana Maruniaková, Miriam Repáková a aj podnikateľ Ladislav Mojžiš. Rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd.

Prokurátor podal sťažnosť

Špecializovaný trestný súd rozhodol o väzbe pre viacerých sudcov, ktorí boli spomínaní v súvislosti s Threemou Mariana Kočnera. Väzba sa týka bývalej štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti Moniky Jankovskej, sudcov Denisy Cvikovej, Richarda Molnára a Eugena Palášthyho a advokáta Miroslava Mojtu.

Sudca ŠTS Peter Pulman naopak pustil na slobodu bývalú sudkyňu Zuzanu Maruniakovú (funkcie sa mala vzdať deň pred rozhodovaním o jej väzbe), bývalú sudkyňu Miriam Repákovú a podnikateľa Ladislava Mojžiša. S týmto rozhodnutím však nesúhlasil prokurátor, ktorý proti rozhodnutiu podal sťažnosť. Rozsudok tak nie je právoplatný, väzbou oslobodenej trojice sa bude zaoberať Najvyšší súd.

Obvinený je aj samotný Kočner

NAKA zasahovala v stredu 11. marca na viacerých miestach. Počas akcie s názvom Búrka zadržali vyšetrovatelia viacero osôb. Polícia následne na sociálnej sieti informovala, že medzi zadržanými bolo 13 sudcov, jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby. Tí v súčasnosti čelia obvineniam z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a z marenia spravodlivosti.

Základom celého prípadu podozrivej skupiny sudcov bola komunikácia Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema. Z vyšetrovania úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyplynulo, že obžalovaný kontroverzný podnikateľ komunikoval s viacerými sudcami a snažil sa údajne ovplyvňovať rôzne súdne konania vo svoj prospech. Kočner je rovnako v prípade obvinený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok