Rozhodli o sudcoch z Kočnerovej Threemy, ÚS súhlasí s väzbou

TA3 SITA
12.3.2020 23:07

Plénum ústavného súdu dalo súhlas s väzbou u piatich zadržaných sudcov a nesúhlas u ôsmich. Mená sudcov budú zverejnené po doručení rozhodnutia ústavného súdu jednotlivým stranám. Na brífingu o tom informoval predseda ÚS Ivan Fiačan.

Rozhodli v tajnom hlasovaní

„V rámci neverejného zasadnutia pléna bolo umožnené dotknutým sudcom vyjadriť sa k žiadosti generálneho prokurátora. Ústavný súd nerozhodoval o vzatí, či nevzatí sudcov do väzby, ale len o súhlase na vzatie do väzby, o ktorej bude rozhodovať Špecializovaný trestný súd, respektíve sudca pre prípravné konanie tohto súdu,“ uviedol Fiačan. Ako ďalej dodal, súd rozhodol po tajnom hlasovaní. Spresnil, že sudcovia, pri ktorých nebol daný súhlas s väzbou, sú aj naďalej trestne stíhaní.

Mená sudcov, pri ktorých ústavný súd dal súhlas s väzbou, na brífingu Fiačan nepovedal. V piatok 13. marca by však podľa jeho slov mohli byť oficiálne zverejnené. Podľa informácií Denníka N sa súhlas o väzbe týka sudcov Moniky Jankovskej, Zuzany Maruniakovej, Eugena Palášthyho, Denisy Cvikovej a Richarda Molnára.

Vypovedala aj Jankovská

Právny zástupca Moniky Jankovskej Peter Erdös po jej predvedení pred ústavný súd uviedol, že naďalej trvajú na tom, že nie je dôvod na jej väzobné stíhanie. „Klientka sa vyjadrila predovšetkým k ústavnoprávnym aspektom prípadného obmedzenia osobnej slobody. Trváme na tom názore, že nie je dôvod na väzobné stíhanie,“ uviedol. Právny zástupca nechcel konkretizovať, či jeho klientka zmenila stanovisko vo vzťahu k Marianovi Kočnerovi. Pri odchode z funkcie štátnej tajomníčky tvrdila, že s ním nekomunikovala ani osobne, ani sprostredkovane.

NAKA zadržala sudcov, ktorí sa spájajú s komunikáciou Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema. Následne bola podaná žiadosť generálneho prokurátora o súhlas na vzatie do väzby na Ústavný súd SR. Predseda ústavného súdu Ivan Fiačan zvolal neverejné zasadnutie pléna so začiatkom o 9:00, kde bolo 13 sudcom umožnené vyjadriť sa. Medzi zadržanými je bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, sudkyne Denisa Cviková či Zuzana Maruniaková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok