Zrušili omše, väzni šijú rúška, Slovenka prehovorila o Taliansku

TA3 TASR SITA ČTK
10.3.2020 08:57

Štát zrušil verejné podujatia, veľká časť škôl a škôlok je zatvorená a ľudia, ktorí sa vracajú na Slovensko z niektorých krajín postihnutých koronavírusom, musia byť povinne v domácej izolácii. Čo bude ďalej? Ako sa vysporiadame so šírením nebezpečnej nákazy? Situáciu sme s vami opäť sledovali online.

Zrušili omše, väzni šijú rúška, Slovenka prehovorila o Taliansku
SITA/Branislav Bibel

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

21:12 Mimoriadnym opatreniam, ktoré začali platiť na Slovensku, sme sa venovali aj v Téme dňa. S našimi hosťami sme diskutovali najmä o tom, ako to momentálne funguje v praxi.

19:29 Prvé prípady nákazy už ohlásila aj Kambodža, v ktorej aktuálne pôsobí slovenský vedec Štefan Tkáč zo Stavebnej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Informoval aj o tom, ako vyzerá výučba na miestnej vysokej škole.

18:51 Z Talianska hlásia doteraz najvyšší počet obetí za posledných 24 hodín. Novému koronavírusu podľahlo ďalších 168 ľudí.

18:00 Ďalšími opatreniami, ktoré prijal Bratislavský kraj, sú napríklad aj zabezpečenie rúšok a dezinfekčných prostriedkov pre lekárov, úprava cestovných poriadkov prímestskej dopravy na prázdninový režim a prerušenie prevádzky v zariadeniach sociálnych služieb s ambulantnou a týždennou starostlivosťou.

17:41 Železnice Slovenskej republiky tiež pripravujú opatrenia vo vzťahu k zamestnancom a cestujúcim s cieľom zamedziť ďalšiemu šíreniu ochorenia koronavírus v železničnej doprave. Štátny správca železničnej infraštruktúry uviedol, že uvedené opatrenia zabezpečuje v súčinnosti s partnerskou Železničnou spoločnosťou Slovensko, a. s. a ministerstvom dopravy.

"Pre cestujúcich bude zabezpečené čistenie a dezinfekcia v priestoroch železničných staníc, predovšetkým povrchov, ktorých sa ľudia dotýkajú (ovládače dverí, kľučky, madlá, opierky na ruky, stolíky a podobne)," priblížil hovorca ŽSR Michal Lukáč.

17:10 Pozrite si aj tlačovú besedu predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu, na ktorej predstavil niekoľko opatrení v boji proti koronavírusu. Droba zdôraznil, že nakupujú rúška, dezinfikujú MHD, ale zároveň verejnosti odporúčajú zvážiť všetky preventívne vyšetrenia občanov u lekára.

16:45 Európske letecké spoločnosti hromadne rušia lety z a do Talianska. British Airways v utorok oznámila, že ruší všetky lety z a do Talianska a nevie zatiaľ povedať, kedy spojenie obnoví. Air France sa zatiaľ rozhodla znížiť počet takýchto letov na polovicu a toto opatrenie má platiť predbežne až do konca marca. Ryanair, ktorý v Európe prepravuje najviac pasažierov, ruší spojenie s Talianskom úplne.

16:30 Mesto Skalica sa ako zriaďovateľ rozhodlo uzavrieť školy a materské školy do 13. marca. "Aj napriek faktu, že Úrad verejného zdravotníctva SR neodporúča celoplošné zatváranie školských zariadení, mesto na základe stanoviska krízového štábu a riaditeľov škôl pristúpi k uzavretiu základných škôl a škôlok, ktoré má v zriaďovateľskej pôsobnosti," uviedlo mesto.

16:25 Počet úmrtí na nový koronavírus sa v Británii zvýšil na šesť po tom, čo ochoreniu podľahol muž v pokročilom veku, ktorý trpel aj inými zdravotnými problémami. Počet potvrdených prípadov koronavírusu sa v Británii za posledných 24 hodín zvýšil o 54 a stúpol tak na celkových 373.

15:40 Generál poľských ozbrojených síl Jaroslaw Mika bol pozitívne testovaný na nový koronavírus po tom, ako sa zúčastnil na vojenskej konferencii v Nemecku. Informovalo o tom na Twitteri poľské ministerstvo obrany, píšu agentúry DPA a Reuters.

15:25 Zasadnutie ústredného krízového štábu sa presúva zo stredy na štvrtok, oznámila to dosluhujúca ministerka vnútra Denisa Saková. Dôvodom je, že v stredu dopoludnia zasadá vláda SR, podľa Sakovej by tak krízový štáb začínal neskôr. Ministerka ubezpečila, že v prípade nutnosti, zmeny podmienok či situácie sa vie krízový štáb dohodnúť na stretnutí aj operatívne a s hlavným hygienikom Jánom Mikasom či ministerstvom zdravotníctva a ďalšími zástupcami štábu sú navzájom v "minútovom" kontakte.

14:55 Národné referenčné centrum v súvislosti s koronavírusom dnes nezaznamenalo pozitívny prípad. Aktuálne je 583 vzoriek negatívnych a stále 7 pozitívnych. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

14:52 Počet nakazených koronavírusom na Slovensku v utorok zatiaľ nestúpol. O vývoji mimoriadnej situácie sme sa rozprávali s virológom Borisom Klempom z Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

14:45 Žilinská univerzita v Žiline prerušuje v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku prezenčnú výučbu od 10. marca do 22. marca.

15:30 Francúzsky prezident Emmanuel Macron varoval, že jeho krajina je "iba na začiatku" epidémie šírenia nákazy koronavírusom. "Sme iba na začiatku tejto epidémie," uviedol Macron po návšteve zdravotnej služby v Paríži. Francúzov tiež naliehavo vyzval, aby nepanikárili, a ubezpečil, že úrady čeliace tejto kríze sú "zorganizované".

Francúzsko v utorok informovalo, že počet obetí koronavírusu sa od pondelka zvýšil v krajine z 25 na 30. Od začiatku epidémie sa koronavírusom nakazilo 1412 osôb, čo je druhý najvyšší počet v Európe po Taliansku.

14:25 Europoslanci žiadajú viac investícií na výskum koronavírusu, výrobu testovacích súprav, masiek a dýchacích prístrojov na pôde EÚ. Informoval o tom tlačový redaktor EP Thomas Haahr po dnešnom rokovaní, ktoré sa uskutočnilo v Bruseli.

14:19 Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja zostávajú zatvorené do konca tohto týždňa. Žiaci by sa do škôl mali vrátiť v pondelok. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková. Výučba bola pôvodne prerušená len na dva dni.

14:10 Karol Habsburský, vnuk posledného rakúskeho cisára, uhorského a českého kráľa Karola I., sa nakazil koronavírusom. Informujú o tom rakúske médiá. Od štvrtka sa nachádza v karanténe vo svojom dome v Dolnom Rakúsku.

Zdravotnícke úrady v Rakúsku zaznamenali do utorka 8.00 h na celom území krajiny 157 prípadov ochorenia COVID-19. Dve osoby sa medzičasom vyliečili, u troch iných pacientov má ochorenie ťažký priebeh

13:57 Pražský taxikár nakazený koronavírusom odviezol za tri dni najmenej 90 ľudí. V utorok po rokovaní s českým premiérom Andrejom Babišom a ministrami to uviedla riaditeľka pražskej hygienickej stanice Zdeňka Jágrová. Námestník českého ministerstva zdravotníctva Roman Prymula v utorok uviedol, že taxikár jazdil pre spoločnosť Uber a na základe toho sú "schopní ľudí, ktorých viezol, zmapovať veľmi dobre".

13:55 Zatvárajú sa aj kiná. Oznámila to sieť Cinemax, ktorá v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach aj v iných mestách prevádzkuje desiatky sál.

13:52 Vlaky, letiská aj poštové služby na Slovensku podliehajú pravidelnej zvýšenej dezinfekcii. Uviedol to minister dopravy a výstavby Arpád Érsek po rokovaní krízového štábu na ministerstve. Minister v  tejto súvislosti zároveň požiada o zaradenie ZSSK ako súčasť krízového štábu, keďže práve vlakmi sa v súčasnosti prepravuje značná časť obyvateľstva a zvyšovanie ochrany zdravia je nevyhnutné.

13:50 Zdravotný stav 26-ročného Košičana, u ktorého potvrdili nákazu novým koronavírusom, je stabilizovaný, s tendenciou k zlepšeniu. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice Martin Novotný.  „Je to mladý muž, ktorý nemá žiadne ďalšie koinfekcie alebo komorbidity, takže u neho nepredpokladám nejaký ťažký priechod. Aj podľa východiskových informácií, ktoré mám, to vyzerá vcelku sľubne,“ uviedol Novotný.

13:45 U 86-ročného pacienta, ktorého hospitalizovali v nemocnici Košice-Šaca, boli testy na nový koronavírus negatívne. Informovala o tom hovorkyňa skupiny Agel, ktorá vlastní túto nemocnicu. Príbuzní pacienta tajili, že jeho vnuk navštívil Taliansko.

13:42 Asociácia priemyselných zväzov už v niektorých fabrikách zaznamenala spomalenie výroby v dôsledku chýbajúcich súčiastok, ktoré firmy dovážajú z Talianska.

13:40 Orgány verejnej správy zaznamenali po vyhlásení preventívnych opatrení v súvislosti so šírením nového koronavírusu veľký nárast návštev klientskych centier.

13:35 Nezodpovednosť Slovákov pri karanténe bude trestaná. Upozornila na to Polícia SR na sociálnej sieti. Reagovala tak na medializované prípady niektorých Slovákov, ktorí zatajili návrat z postihnutej oblasti pri príznakoch ochorenia pred ošetrujúcim lekárom. Za nerešpektovanie nariadenia, ktoré vydal Krízový štáb, môže polícia občanovi uložiť pokuta do výšky 1 650 eur.

13:30 Aké sú aktuálne informácie o vývoji situácie, pokyny ako sa chrániť, čo robiť a čo naopak nerobiť, o tom sme diskutovali s riaditeľom sekcie Krízového riadenia Ministerstva vnútra SR Mariánom Dritomským.

13:25 Veľvyslanectvo SR v Izraeli informuje občanov o tom, že v dôsledku šírenia ochorenia COVID-19 budú od utorka môcť do krajiny vstúpiť len izraelskí občania, osoby s trvalým pobytom v Izraeli a členovia diplomatického zboru akreditovaní v Izraeli.

13:20 Nepočujúci občania nerozumejú príspevkom v televízii a majú problém dostatočne porozumieť textu v novinách aj v súvislosti s novým koronavírusom. Informoval o tom predseda Slovenského zväzu nepočujúcich Jaroslav Cehlárik. "Aj my nepočujúci si chceme chrániť svoje zdravie a máme právo na prístup k informáciám podľa Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím," uviedol Cehlárik.

13:15 Noví poslanci, ktorí boli zvolení do parlamentu vo februárových voľbách, si v utorok mali prevziať osvedčenia. Pre šíriacu sa nákazu koronavírusom sa ale slávnostný akt zrušil a prípravné administratívne úkony sa presunuli do priestorov NR SR.

13:05 Čo presne znamená, byť v domácej izolácii? Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti informovalo o karanténe.

12:55 Aká je aktuálna situácia ohľadom šírenia sa koronavírusu v Taliansku? Odpovedala nám Slovenka, ktorá žije v Bergame, Natália Srnová.

12:55 Slovenskí väzni vyrobili za posledných šesť dní v súvislosti s novým koronavírusom približne 7000 ochranných rúšok na tvár. Informovala o tom hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská. "ZVJS začal prípravu výroby rúšok na tvár vykonávať 27. februára a výroba sa začala realizovať vo vybraných ústavoch 5. marca. K dnešnému dňu bolo vyrobených približne 7000 rúšok na tvár. Aktuálne sa uskutočňuje výroba v siedmich ústavoch, ktoré majú zriadené strediská šitia," priblížila hovorkyňa.

12:40 Služby Božie sa nebudú konať najmenej dva týždne ani u evanjelikov. Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku o tom informuje v usmernení na svojom webe.

Služby Božie sa nebudú podľa ECAV konať 15. a 22. marca. Špeciálne opatrenia sa týkajú Večere Pánovej. Pri podávaní vína je podľa ECAV možné dočasne použiť jednorazové poháriky. Zároveň je potrebné dbať na to, aby si každá osoba pred podávaním chleba dostatočne dezinfikovala ruky. "Večeru Pánovu možno podávať aj tak, že podávaný chlieb (oblátku) pred vložením do úst čiastočne namočíme vo víne," uviedli predstavitelia ECAV na svojom webe.

12:36 Iránska vláda oznámila, že za posledných 24 hodín zaznamenala 54 nových úmrtí na ochorenie spôsobované novým druhom koronavírusu. Ide o zatiaľ najväčší takýto nárast v Iráne od začiatku šírenia nákazy pred necelými dvoma týždňami.

12:35 V Košiciach sú v prísnej izolácii aj blízki nakazeného mladíka. Vzorky chcú v metropole východu testovať sami, doba čakania sa predĺžila.

12:05 Konferencia biskupov Slovenska rešpektuje zákaz organizovania verejných podujatí na Slovensku, preto sa v slovenských kostoloch najbližšie dva týždne neuskutočnia verejné katolícke bohoslužby.

11:55 Pápež František vyzval v utorok katolíckych kňazov, aby "nabrali odvahu" a vyšli medzi ľudí nakazených novým koronavírusom a pomohli im. "Modlime sa k Bohu aj za našich kňazov, aby nabrali odvahu a vyšli a navštívili chorých... a pridali sa k zdravotníckemu personálu a dobrovoľníkom pri práci, ktorú robia," uviedol pápež počas omše vo Vatikáne.

11:50 Holandský premiér Mark Rutte vyzval občanov svojej krajiny, aby si prestali podávať ruky a pomohli tým zastaviť šírenie nového koronavírusu. A potom sám podal ruku šéfovi oddelenia pre nákazlivé choroby.

11:45 Finančná správa v súvislosti s blížiacim sa termínom podávania daňových priznaní pripomína, že elektronicky môže s daniarmi komunikovať ktokoľvek, nie len podnikatelia.

11:42 Poľská vláda rozhodla, že zruší všetky hromadné podujatia s cieľom obmedziť šírenie epidémie. V utorok to oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki. "Na dnešnom stretnutí sme prijali rozhodnutie zrušiť všetky hromadné akcie," povedal Morawiecki. Zákaz sa týka okrem iného profesionálnych futbalových zápasov a koncertov. Podľa agentúry DPA sprísnené opatrenie neplatí pre divadlá, opery, filharmonické koncertné sály či umelecké galérie. Výučba na školách na celoštátnej úrovni sa zatiaľ neruší.

11:40 Ročne je na celom svete evidovaných okolo jednej miliardy prípadov chrípky. Z tohto počtu je od 300.000 do 650.000 prípadov smrteľných. "Z hľadiska podielu smrteľných prípadov sa nový koronavírus javí byť aspoň desaťkrát nebezpečnejší ako bežná sezónna chrípka," uviedli vedci z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

11:30 Mesto Levice z preventívnych dôvodov dočasne ruší jarnú charitatívnu zbierku pre rodiny v hmotnej núdzi. Zrušenie zbierky bude trvať až do odvolania, informovalo vedenie mesta.

11:20 V rámci plošného zrušenia športových podujatí na Slovensku sa nepôjdu ani populárne chodecké preteky Dudinská 50, na ktorých chcel Matej Tóth splniť limit na olympiádu v Tokiu. A keďže chodeckých pretekov na 50 km je v medzinárodnom kalendári minimum, pre nášho elitného chodca vznikol vážny problém.

11:05 Na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne prerušia od stredy do 23. marca kontaktnú prezenčnú výučbu vo všetkých formách a stupňoch štúdia a nahradia ju inou vhodnou metódou s dôrazom na samoštúdium.

10:40 Všetky informácie, ktoré sa týkajú obmedzenia prevádzky či zrušenia plánovaných aktivít v Bratislavskom kraji v súvislosti s preventívnymi opatrenia zabraňujúcimi šíreniu nového koronavírusu, bude zhromažďovať osobitný webový odkaz, zriadený Bratislavským samosprávnym krajom. K dispozícii stránka www.BratislavskyKraj.sk/koronavirus.

10:35 Preventívne opatrenia zavádzajú aj pobočky Sociálnej poisťovne a úrady práce. Ministerstvo práce o tom informovalo na sociálnej sieti.

10:25 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Maďarsku stúpol na 12 po tom, čo testy potvrdili prítomnosť vírusu u ďalších troch študentov budapeštianskej Semmelweisovej univerzity z Iránu.

10:13 Polícia chce zabrániť tomu, aby sa občania stali obeťou dezinformácií a zbytočného šírenia paniky v súvislosti s koronavírusom. Podľa nich by to mohlo mať fatálne následky. Preto bude v nasledujúcich dňoch využívať svoju stránku na sociálnej sieti na každodenné šírenie základných informácií a odporúčaní, ktoré súvisia s novým vírusom.

10:10 Jedným z nakazených je v Česku aj taxikár, ktorý by podľa námestníka českého ministerstva zdravotníctva Romana Prymulu mohol byť zlomovým prípadom. Nemá totiž väzby na ľudí, ktorí sa v ostatnom čase zdržiavali na severe Talianska.

10:07 Ministerstvo zahraničných vecí odporúča Slovákom necestovať do Talianska. Výstraha pred vycestovaním platí od dneška pre celú krajinu, ktorá bola nariadením talianskej vlády vyhlásená za chránenú zónu. Odporúčanie necestovať je výstrahou tretieho stupňa zo štyroch možných, pričom štvrtý stupeň výstrahy znamená odporúčanie opustiť krajinu a aktuálne platí pre päť krajín vo svete, v ktorých prebiehajú dlhodobé vojnové konflikty.

10:05 Mesto Zvolen chce chrániť pred šírením koronavírusu hlavne seniorov, ktorí sú najzraniteľnejší. Mesto uzavrelo všetky kluby dôchodcov, aby znížilo riziko možnej nákazy starších osôb. Mestský úrad a vyzval obyvateľov komunikovať elektronicky. Rozhodli tiež o dočasnom uzatvorení komunitného centra, mestskej plavárne a sauny. Školy zatiaľ v meste ostávajú otvorené. Rokovali aj o organizovaní podujatí, tie však už ústredný krízový štáb SR zakázal na najbližšie dva týždne plošne.

10:00 Od utorkového večera sa v Česku zastavujú všetky kultúrne, spoločenské i náboženské akcie s účasťou nad 100 osôb. Od stredy zatvárajú ZŠ, SŠ aj vyššie odborné školy.

9:54 Piešťany v súvislosti s koronavírusom zatvoria školy aj škôlky. "Riaditelia materských a základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta jednomyseľne prijali odporúčanie primátora a s platnosťou od 11. do 13. marca vyhlásili riaditeľské voľno a uzavreli školy," informovalo mesto.

Opatrenia prijal aj Hlohovec, primátor vyzval riaditeľky materských a základných škôl v meste, aby z preventívnych dôvodov udelili žiakom riaditeľské voľno od utorka do piatka 13. marca.

Od dnešného rána sú prázdne materské a základné školy v Martine. Krízový štáb mesta Martin na svojom mimoriadnom zasadnutí nariadil dočasne prerušiť vyučovanie v materských a základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

9:45 Čo robiť po návrate zo zahraničia? Kto má povinnosť podstúpiť 14-dňovú karanténu? A aké sú výnimky? Prečítajte si, ako postupovať.

9:40 Kultúrne inštitúcie v Nitrianskom kraji už pre hrozbu koronavírusu postupne zverejňujú oznamy o rušení plánovaných podujatí. Krízový štáb ešte v pondelok zakázal usporadúvanie športových a kultúrnych akcií, pre niektoré organizácie to bude znamenať aj finančné straty. Všetky svoje plánované predstavenia už zrušilo aj Divadlo Andreja Bagara v Nitre.

9:30 V Českej republike momentálne evidujú už 40 prípadov nákazy koronavírusom. Dva nové oznámil v utorok ráno minister zdravotníctva Adam Vojtěch. "Národné referenčné laboratórium hlási dnes ráno dva pozitívne výsledky na koronavírus. Jedna žena ročník 1959 zo Stredočeského kraja prišla do kontaktu s nakazenou ženou v zamestnaní, ktorá bola na lyžiach v talianskej Val Gardene," napísal minister.

9:13 Na Slovenských hraniciach začínajú platiť preventívne kontroly určené na zamedzenie šírenia nákazy novým koronavírusom.

9:00 Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja zostanú zatvorené od utorka do piatka 13. marca vrátane, a nie až do 23. marca, ako sa uvádzalo v pôvodnom pondelkovom príkaze predsedu TSK.

8:55 V prípade návratu na Slovensko z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu, musí každý povinne ihneď kontaktovať svojho všeobecného lekára, ktorý vypíše práceneschopnosť. Lekári môžu pre nový koronavírus vypísať tzv. pohybovú práceneschopnosť, potvrdenia sa budú priamo zasielať do Sociálnej poisťovne, aby sa obmedzil pohyb ľudí. Podstúpiť 14-dňovú karanténu musia aj rodinní príslušníci osôb, ktorí s nimi žijú v jednej domácnosti.

"Byť v domácej izolácii znamená zdržať sa sociálnych kontaktov, pracovnej činnosti s výnimkou práce v mieste domácej izolácie a akýchkoľvek činností, ktoré si vyžadujú opustiť miesto izolácie," vysvetlil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Za porušenie karantény hrozia pokuty až do výšky 1650 eur. Toto opatrenie platí od utorka až do odvolania. Týka sa všetkých s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku.

Na Slovensku sa doteraz potvrdilo sedem pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, negatívnych bolo 541 vzoriek. Ochorenie sa prejavuje najmä kašľom, dýchavičnosťou, horúčkou, zápalom pľúc, v prípade komplikácií sa môže skončiť úmrtím.

8:50 Pozitívne správy naopak prišli z Číny, kde zaznamenali výrazný pokles v šírení nákazy. Prezident Si Ťin-pching prvýkrát od vypuknutia epidémie pricestoval do mesta Wu-chan.

8:45 Taliansko sa ocitlo v karanténe. Premiér Giuseppe Conte nariadil prísny zákaz cestovania a zhromažďovania sa, ktorý platí pre celú krajinu.

8:35 Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali aj v pondelok. Pozrite si článok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok