Potvrdili už päť prípadov, Bratislavský kraj zatvorí desiatky škôl

TA3 SITA TASR
8.3.2020 18:07

Koronavírus je už aj na Slovensku. Doteraz potvrdili päť pozitívnych prípadov ochorenia. Inštitúcie a samosprávy hlásia viaceré opatrenia či zákazy, niektoré školy rušia vyučovanie. Udalosti okolo šírenia sa nebezpečnej nákazy sme s vami sledovali online.

Potvrdili už päť prípadov, Bratislavský kraj zatvorí desiatky škôl
TASR/Dano Veselský

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Tému budeme sledovať aj v pondelok. Viac informácií o nákaze sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:12 V nemocnici Košice-Šaca hospitalizovali pacienta, ktorého rodina vraj zatajila, že môže byť nakazený koronavírusom, keďže bol v Benátkach. Informovala o tom TV Joj. 75-ročný muž má vážne dýchacie problémy a je v kritickom stave. To, či sa nakazil koronavírusom, ukážu výsledky testov.

23:03 Stav 52-ročného muža z obce Kostolište, ktorý sa ako prvý nakazil koronavírusom na Slovensku, je vážny. Pre denník Nový Čas to uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská.

21:55 Prerušenie výučby už oznámila aj Vysoká škola múzických umení v Bratislave.

21:30 Prostredníctvom sociálnej siete oznámila prerušenie výučby aj Ekonomická univerzita v Bratislave. Krízový štáb na svojom zasadnutí rozhodol, že od pondelka do soboty 21. marca 2020 sa prerušuje výučba na dennom aj externom štúdiu na prvom a druhom stupni na všetkých pedagogických pracoviskách.

21:06 Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete vzrástol na 109.032, keď bolo od soboty popoludnia zaznamenaných 4129 nových prípadov a 236 nových úmrtí. Počet obetí koronavírusu nového typu, ktorý vyčíňa už v 99 krajinách sveta, sa tak celosvetovo zvýšil na 3595.

20:35 Výučbu na základe rozhodnutia rektora preruší aj Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave, a to od pondelka do 21. marca. Zároveň sa rušia zasadnutia vedeckých rád, akademických senátov a všetkých hromadných podujatí.

20:12 Krízový štáb podľa ministerky školstva rozhodol aj o zrušení bratislavského ČSOB maratónu.

20:05 Ministerstvo školstva nemá možnosť vylúčiť z vyučovania v rámci povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí neprejavujú príznaky ochorenia na koronavírus len z dôvodu, že boli na pobyte v oblastiach postihnutých výskytom vírusu. Uviedla to ministerka školstva Martina Lubyová. "Ministerstvo školstva zároveň chápe obavy rodičov a detí z koronavírusu, a preto dôrazne apeluje na rodičov, pokiaľ sa ich deti vrátili z oblastí, kde sa koronavírus objavil, aby sami zvážili ich 14 dňovú domácu izoláciu," napísala ministerka.

Ak sa osoby, ktoré sa zdržiavali v oblastiach, kde sa koronavírus objavil, rozhodnú nerešpektovať odporúčanie ostať doma a zamestnávateľ respektíve zriaďovateľ má obavy z možného rozširovania koronavírusu, má podľa Lubyovej možnosť svoje kroky konzultovať s regionálnym úradom verejného zdravotníctva respektíve s Úradom verejného zdravotníctva.

19:26 Predseda vlády Peter Pellegrini sa v pondelok o 11.00 h stretne s predstaviteľmi priemyslu. Témou bude aktuálna ekonomická situácia, aj v súvislosti s novým koronavirusom.

18:24 Bratislavské Staré Mesto uzatvára preventívne od pondelka Základnú školu Hlboká. Dôvodom je, že niektorí žiaci sa dostali do priameho kontaktu s potvrdenými infikovanými osobami. Na škole bude výchovno-vzdelávací proces prerušený do 18. marca.

18:04 Slovensko má ďalšie dva pozitívne prípady na ochorenie COVID-19. Ide o jednu osobu z Bratislavy a jednu osobu zo Senca. Jedna je hospitalizovaná na Klinike infektológie a geografickej medicíny UNB na Kramároch, druhá je v domácej izolácii. Na Slovensku je tak potvrdených spolu 5 prípadov, 491 vzoriek je negatívnych. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

17:18 Prerušiť výučbu sa rozhodli aj bratislavské univerzity, a to Univerzita Komenského v Bratislave a Slovenská technická univerzita. Situáciu podľa stanoviska rektorov berú mimoriadne vážne a školy tak zatvárajú od pondelka 9. marca do soboty 21. marca.

17:09 V Bratislavskom kraji pre hrozbu šírenia vírusu zatvoria viac ako 50 stredných škôl, na mimoriadnom brífingu to oznámil župan Juraj Droba. Nariadenie platí od pondelka 9. marca do piatku 13. marca.

17:05 Krízový štáb pre koronavírus zasadol aj v Bratislave.

16:45 Krízový štáb v meste Trenčín prijal viaceré opatrenia. Okrem zrušenia všetkých podujatí s vyššou koncentráciou ľudí prikazuje primátor mesta Richard Rybníček zabezpečiť aj dezinfekciu kultúrno-informačného centra a Klientskeho centra Mestského úradu Trenčín a priestorov Mestskej polície Trenčín. "Tiež uzatvoriť centrá pre seniorov, kluby pre seniorov a všetky kultúrne strediská spravované mestom Trenčín. Zrušiť výlety, lyžiarske výcviky, exkurzie a školy v prírode plánované mimo územia SR, organizované školskými zariadeniami v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. A tiež zintenzívniť hygienický filter v predškolských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta," uviedla hovorkyňa mesta Erika Ságová.

Na novej infolinke pod taktovkou Národného centra zdravotníckych informácií odborníci na čísle 0800 221 234 odpovedajú na otázky 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

16:37 Telefonické linky slúžiace pre informácie sú funkčné, treba ich však skúšať viackrát. Ako uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, všetky infolinky fungujú v poriadku, sú však preťažené.

Keď pracovník zdvihne telefón, volajúcemu podáva informácie a odpovedá na prípadné otázky. Tento rozhovor trvá viac minút a počas nich môžu napríklad volať desiatky ľudí, tí sa však nedovolajú. Buď sa číslo zdá ako nedostupné, obsadené alebo volajúceho prepojí na odkazovač. "Treba rovnomerne skúšať infolinky, všetky, ktoré sú. Po novom je ich deväť, najnovšia je tá, ktorú spustilo Národné centrum zdravotníckych informácií," konštatovala hovorkyňa rezortu.

15:23 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí odporúča občanom SR vzhľadom na situáciu okolo šírenia nového koronavírusu necestovať do Talianska. Informoval o tom riaditeľ tlačového odboru MZVaEZ SR Juraj Tomaga. "MZVaEZ SR apeluje na občanov SR, ktorí sa už nachádzajú v Taliansku, aby počas pobytu dbali na osobnú hygienu, predovšetkým na umývanie rúk, ako aj na hygienu potravín a nezdržiavali sa na miestach s veľkou koncentráciou ľudí," uviedol Tomaga.

14:30 Preventívne opatrenia ohlásilo ďalšie mesto. Krízový štáb mesta Trenčín na svojom mimoriadnom zasadnutí vydal viacero pokynov na vykonanie preventívnych opatrení. Ako informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová, s účinnosťou od 9. marca sa rušia všetky akcie a podujatia s vyššou koncentráciou ľudí, ktoré organizuje mesto Trenčín alebo organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

13:30 Aj Banská Bystrica vyzýva všetkých organizátorov kultúrnych, športových a spoločenských podujatí, aby zvážili ich organizovanie, prípadne pri organizácii verejných podujatí prijali všetky preventívne opatrenia. Samospráva zároveň odporučila podnikateľom na území mesta, aby prijali všetky preventívne opatrenia smerujúce k minimalizácii možného šírenia vírusu. Zvážiť účasť na podujatiach so zvýšeným výskytom osôb majú podľa výzvy mesta aj samotní Banskobystričania.

12:45 Tí, ktorí mali v pláne navštíviť bratislavskú zoologickú záhradu, si asi budú musieť spraviť iný program.

11:50 Pre verejnosť je dostupná nová infolinka, tentoraz pod taktovkou Národného centra zdravotníckych informácií. Odborníci na čísle 0800 221 234 odpovedajú na otázky 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

11:15 Na opatreniach zameraných na zamedzenie šírenia koronavírusu sa podieľajú aj policajti. Hliadky napríklad zabezpečujú nepretržitý výkon služby v priestoroch Kliniky infektológie Univerzitnej nemocnice v Bratislave, kde poskytujú spoluprácu podľa požiadaviek lekárskeho tímu. "Polícia rovnako prijíma ďalšie vlastné opatrenia, ktorých cieľom je v maximálnej možnej miere eliminovať šírenie koronavírusu. Ide najmä o zisťovanie a prejednávanie priestupkov formou objektívnej zodpovednosti. Fyzická kontrola dokladov totožnosti vo výkone služby sa realizuje iba v nevyhnutných a odôvodnených prípadoch," povedal hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov.

10:35 Trnava zrušila plánované slávnostné odovzdávanie ocenení významným osobnostiam a kolektívom. Každoročná slávnosť sa uskutoční v inom termíne. Vybrané osobnosti a kolektívy o svoje ocenenia neprídu, pretože ich už schválili poslanci mestského zastupiteľstva.

Primátor Galanty Peter Paška až do odvolania zrušil všetky akcie v Mestskom kultúrnom stredisku a v športových halách na území mesta.

10:20 Štvrtina populácie v izolácii či hrozba väzenia. Taliansko zavádza prísne opatrenia.

9:30 Viaceré obmedzenia začnú od pondelka platiť aj na východe krajiny. Košice zakázali podujatia s vyššou koncentráciou ľudí. Týka sa to napríklad kultúrno-spoločenských a športových aktivít, školských exkurzií, výletov a akcií s vyššou koncentráciou detí, no platí to aj pre návštevy v domovoch sociálnych služieb.

9:25 Bratislavský samosprávny kraj informoval, že Gymnázium v Malackách nariadilo v týždni od 9.3. do 15.3.2020 prerušenie vyučovania. k tomuto kroku pristúpilo na základe záverov zo zasadnutia krízového štábu mesta Malacky.

BSK nariadil prerušenie vyučovania aj na Stredej odbornej škole pedagogickej na Bullovej ulici v Bratislave. Relatívne vysoký počet žiakov školy pochádza z okresu Malacky.

9:20 Na Slovensku máme stále iba tri infikované osoby, no viaceré inštitúcie či mestá a obce prijali preventívne opatrenia. Pozrite si súhrn zo včerajšieho dňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok