Matovič dostal poverenie, Smer chce mať podpredsedu NR SR

TA3 TASR SITA
4.3.2020 10:01

Nová vláda naberá čoraz reálnejšie kontúry. Igor Matovič dostal do rúk aj oficiálne poverenie na jej zostavenie. Vznikne trojkoalícia či štvorkoalícia? Nie všetko je totiž medzi lídrami strán ideálne. Povolebný vývoj sme opäť sledovali online.

Matovič dostal poverenie, Smer chce mať podpredsedu NR SR
TASR

Online sme ukončili. Viac si môžete pozrieť na našej volebnej podstránke.

21:10 Strana Za ľudí o vstupe do novej koalície stále premýšľa, informoval o tom na sociálnej sieti Andrej Kiska. "Premýšľame, diskutujeme o tom v strane od nedele permanentne. Celé hodiny, celé dni. Verejne sme sa úmyslene trošku odmlčali. Vieme, že naše rozhodnutie môže mať zásadný vplyv na to, akým smerom sa bude Slovensko uberať. Igor Matovič dostal od nás niekoľko otázok, na ktoré zajtra dostaneme odpoveď. Aj od toho závisí, ako sa rozhodneme," uviedol.

20:58 Pozrite si aj celú reláciu Téma dňa, v ktorej sme sa s predsedom hnutia Sme rodina rozprávali o povolebných rokovaniach a aj o jeho predstave budúcej koalície.

20:08 Boris Kollár aj v našej relácii Téma dňa potvrdil, že čakajú ešte na predsedníctvo strany Za ľudí a stanovisko Andreja Kisku k novej koalícii. Na nájomných bytoch podľa jeho slov bude Sme rodina trvať aj naďalej.

18:16 Obaja lídri na tlačovej besede reagovali aj na slová Petra Pellegriniho, ktorými spochybnil morálny kredit Borisa Kollára a nazval ho "kamarátom najväčších mafiánov". Líder hnutia Sme rodina povedal, že nechce na "takúto hlúposť reagovať" a ako tvrdí, už tisíckrát to vysvetlil. "Nech si vysvetľujú oni svojich mafiánov," reagoval na Pellegriniho. Zároveň odkázal jemu i dosluhujúcej vláde, že po 1. marci už súčasný vládny kabinet nemá legitimitu a mal by ísť do demisie. "Súčasná vláda by mala už len dovládnuť. Kúriť a svietiť," skonštatoval Kollár.

Igor Matovič, ktorého prezidentka Zuzana Čaputová poverila zostavením novej vlády, tvrdí, že Pellegrini nemá právo kázať o morálke. "Smer-SD a jeho zločiny obhajoval," povedal. Dosluhujúcemu premiérovi odporučil, aby "tichučko šúchal nohami a počítal dni, keď sa z úradu vysťahuje".

18:07 Pozrite si aj celú tlačovú besedu Igora Matoviča a Borisa Kollára po spoločnom rokovaní.

17:56 Ak predsedníctvo strany Za ľudí vo štvrtok odsúhlasí vstup do koalície s OĽANO, SaS a Sme rodina, lídri všetkých štyroch strán by sa ešte v ten deň mohli stretnúť. Po vyslovení sa strany Za ľudí by mali spoločnú koalíciu ešte schvaľovať predsedníctvo OĽANO a Sme rodina. Následne sa podľa Matovičových slov zídu vyjednávacie tímy.

17:26 Igor Matovič po stretnutí s Borisom Kollárom uviedol, že rokovanie s ním považuje za zodpovedné voči Slovensku a ocenil konštruktívny prístup predsedu strany Sme rodina. Boris Kollár uviedol, že sa spoločne pokúšajú o vládu zmeny, podľa jeho slov je hnutie Sme rodina ochotné ísť aj do trojkoalície.

17:16 Peter Pellegrini sa stotožňuje s požiadavkou Andreja Kisku na vysoký morálny kredit novej vlády. Zároveň sa ho však pýta, či chce naozaj meniť obraz Slovenska s "kamarátom najväčších mafiánov". Vo videu na sociálnej sieti takto dosluhujúci premiér nazval predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára, ktorý by mal byť súčasťou vznikajúcej vlády.

"Chcem sa pána Kisku opýtať, či naozaj chce meniť Slovenskú republiku na iný obraz s kamarátom najväčších mafiánov, a ak áno, musíme sa ho spoločne všetci opýtať, aký obraz Slovenska to asi bude, pretože od morálneho kreditu to má pekne ďaleko," uviedol Pellegrini. Pripomenul, že Kollár má záujem o druhú najvyššiu ústavnú funkciu v štáte, post predsedu parlamentu.

16:30 Ústavný súd už dostal prvé podanie týkajúce sa sobotňajších volieb. Občan sa v ňom sťažuje na výsledok volieb a žiada nariadiť opätovné prepočítanie hlasov s dôrazom na preferenčné hlasy. Sťažovateľ argumentuje podozrením, že výsledky volieb nie sú korektné, a to najmä v časti odovzdaných preferenčných hlasov.

Uvádza pritom príklady, keď podľa výsledkov niektoré strany v jednotlivých okrskoch dostali aj viac ako 100 alebo 200 platných hlasov, ale počet voličov, ktorí využili v ich prípade prednostné hlasovanie, tzv. krúžkovanie kandidátov, je nula.

16:15 O niektoré ťažšie ministerstvá zatiaľ nie je medzi potenciálnymi koaličnými stranami záujem. Novinárom to potvrdil Matovič, ktorý sa opätovne stretol s predsedom SaS Richardom Sulíkom a aktuálne rokuje s predsedom Sme rodina Borisom Kollárom. "Pri niektorých ťažších rezortoch, ako keby sa niektoré politické strany báli zobrať si tú zodpovednosť. V tom prípade to zostane na nás. My sa toho nebojíme."

15:50 Ako by podľa víťaza volieb mala vyzerať budúca protikorupčná jednotka?

15:36 Igor Matovič sa opäť stretáva s Borisom Kollárom.

15:10 Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska príde dočasne o výhody exprezidenta, ak nastúpi do NR SR alebo sa stane členom vlády. Nebude môcť využívať ochranku a príde o jeden poslanecký plat. Plénum minulý rok schválilo novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorá tieto zmeny priniesla.

14:45 Koalícia PS/Spolu dostala viac ako 600 podnetov od ľudí, ktorí poukazujú na nezrovnalosti pri hlasovaní v parlamentných voľbách. Informovala o tom hovorkyňa PS/Spolu Silvia Hudáčková. Ústavný právnik a doterajší šéf Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány povedal, že koalícia má šancu uspieť, ak by dokázala, že sčítaním hlasov alebo označením miest, kde boli ukrátení na hlasoch, v skutočnosti boli tieto hlasy v ich prospech odovzdané. „Alebo by museli preukázať, že relatívne veľký počet hlasov bol odovzdaný spôsobom zjavne nezodpovedajúcim zákonu,“ uviedol Bárány.

14:40 Už prvé dni ukázali, že zostavovanie vlády nemusí byť také jednoduché, ako niektorí čakali, tvrdí politológ z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Gabriel Eštok. Úvodné rokovania lídrov politických strán podľa neho ukázali prvé programové nezhody a personálne animozity.

13:45 Hnutie Sme rodina považuje výrok ich člena Ľuboša Kabáta na adresu Andreja Kisku za osobné zlyhanie a jeho súkromný názor. V stanovisku to uviedla Michaela Jurcová z tlačového oddelenia hnutia. Trnavský krajský predseda Sme rodina Ľuboš Kabát v minulosti povedal, že objednávateľom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je Andrej Kiska.

13:20 Irena Biháriová chce po volebnom neúspechu koalície PS/Spolu kandidovať na post predsedníčky Progresívneho Slovenska. Momentálne zastáva funkciu podpredsedníčky strany.

13:00 Novú vládu čaká ťažká skúška už v letných mesiacoch, počas ktorých bude hľadať a voliť nového generálneho prokurátora. Matovič hovorí o ústavnej väčšine v parlamente najmä v súvislosti s bezpečnostnými previerkami sudcov, viaceré strany deklarujú presadenie zmien aj na generálnej prokuratúre. Jej šéfovi Jaromírovi Čižnárovi v júli uplynie funkčné obdobie.

12:46 Strana Smer-SD si bude nárokovať post podpredsedu NR SR aj predsednícke kreslá výborov. Pred stredajším stretnutím vedenia strany na obede to uviedol podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár. "Budeme rozoberať volebné výsledky aj to, akým spôsobom sa postavíme k pozíciám v parlamente. Sme najsilnejšia opozičná strana a je to úplne prirodzené," vysvetlil Blanár.

12:45 Prezidentka sa k povereniu Matoviča vyjadrila aj na sociálnej sieti.

12:30 Matovič by chcel zaviesť jednotku, ktorá by dohliadala nad čistotou nakladania s verejnými zdrojmi. Naznačil, že by mohla byť pomenovaná po Jánovi Kuciakovi. Hovoril o prípadnom vytvorení fondu pre investigatívnu žurnalistiku, kde by médiá mohli byť týmto "nezávislým arbitrom".

O tom, či by na ministerstvách mala fungovať tzv. krížová kontrola, čiže štátni tajomníci by boli nominanti iných strán ako ministri, sa budú partneri ešte rozprávať. Matovič uviedol, že jeden líder je za "jednofarebné" ministerstvá bez krížovej kontroly, aby mala strana zodpovednosť za celý rezort, ďalší dvaja hovoria, že by ju chceli. Podľa Matoviča je to o dohode, bol by za protikorupčnú jednotku. "Aby tam bolo niečo nadrezortné, čo bude všetkým pozerať na prsty, potom tam nemusí byť krížová kontrola," priblížil.

Matovič chce tiež v dohľadnom čase kontaktovať dosluhujúceho premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby bol "presun moci čo najplynulejší".

11:45 Líder strany Vlasť Štefan Harabin zvažuje podnet na Ústavný súd SR v súvislosti so parlamentnými voľbami, ktoré sa konali 29. februára. Bývalý sudca to uviedol na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti, pretože jeho strana vo voľbách nezískala ani tri percentá hlasov.

11:35 Matovič sa už stihol s poverením prezidentky pochváliť aj na svojom facebookovom profile.

11:30 "Urobím všetko pre to, aby Slovensko malo vládu, na ktorú knižky dejepisu budú spomínať, že bola najlepšia, akú kedy malo," vyhlásil líder OĽANO pred médiami. Počas brífingu odpovedal novinárom na mnohé otázky o podobe budúcej vlády.

11:14 Vybral by si Matovič radšej Za ľudí alebo Sme rodina? "Matematika nepustí," reagoval. Koalícia podľa neho môže teoreticky viac fungovať bez strany Andreja Kisku ako bez Borisa Kollára.

11:10 Pozrite si brífing prezidentky a lídra hnutia OĽANO.

11:08 Sľúbil Matovič prezidentke, že vznikne štvorkoalícia? "Cieľ je stále ten istý, aby vláda mala ústavné krytie v parlamente," odpovedal Matovič. Vyjadril sa aj k možnej ústavnej sťažnosti PS/Spolu, ktorá by mohla skončiť prepočítaním hlasov. "V tom prípade budú dvere otvorené a môžu sa pridať," reagoval líder OĽANO.

11:03 "Pred malou chvíľočkou som Igora Matoviča poverila zostavením vlády," oznámila Čaputová. Prezidentka rokovala s lídrami budúcej koalície, ktorí deklarovali vôľu podieľať sa na rokovaniach. "Potrebujeme v krátkom čase silnú a legitímnu vládu," dodala.

11:01 Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci oficiálne poverila víťaza volieb Igora Matoviča zostavením vlády.

10:50 Matovič má podľa medializovaných informácií v pláne aj ďalšie stretnutia. Dnes bude opäť hovoriť s Richardom Sulíkom a Borisom Kollárom, zajtra sa stretne s Andrejom Kiskom. Kiskova strana Za ľudí má pritom zajtra predsedníctvo, ktoré má rozhodnúť o vstupe do koalície.

10:45 Koalícia Progresívne Slovensko/Spolu, ktorá sa mimoriadne tesne nedostala do parlamentu, zbiera podnety od občanov, ktorí hlásia rôzne pochybenia pri sčítavaní hlasov. Viacerí napríklad tvrdia, že nenašli započítané svoje krúžky pre kandidátov. Volebnú sťažnosť na ústavný súd vraj zatiaľ nechystajú.

10:33 Matovič Čaputovej odovzdal ďalšiu kyticu a obaja začali diskutovať o novej vláde.

10:30 Igor Matovič už prišiel do prezidentského paláca a čaká na Zuzanu Čaputovú.

9:50 Prezidentka Zuzana Čaputová poverí lídra hnutia OĽANO Igora Matoviča zostavením vlády dnes po 10.30 h.

9:45 Po spoločnom rokovaní v utorok vystúpili pred médiami spoločne Igor Matovič a Andrej Kiska. "Sme pripravení vojsť do koalície, ale máme veľké nároky na morálny a odborný kredit budúcich členov vlády," vysvetlil exprezident.

9:30 Takéto sú výsledky parlamentných volieb:

9:20 Dianie po voľbách sme s vami sledovali aj v utorok. Pozrite si ho tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok