Matovič chce vládu, ktorá sa dostane do učebníc ako najlepšia

TA3 TASR
4.3.2020 11:28

Urobím všetko pre to, aby Slovensko malo vládu, na ktorú knižky dejepisu budú spomínať, že bola najlepšia. Vyhlásil to líder OĽANO Igor Matovič po tom, ako ho poverila prezidentka Zuzana Čaputová zostavením vlády. Slovensko podľa Čaputovej potrebuje v krátkom čase silnú a legitímnu vládu. Ako podotkla, všetci lídri možnej koalície jej deklarovali jednoznačnú vôľu podieľať sa na rokovaniach.

Za ľudí či Sme rodina? Matematika nepustí

Matovič sa po stretnutí v paláci postavil pred novinárov a odpovedal na ich otázky. Deklaruje, že chce, aby nová vláda vniesla do duší ľudí nádej a aby verejnosť mala pocit, že Slovensko patrí všetkým. Sľúbil Matovič prezidentke, že vznikne štvorkoalícia? "Cieľ je stále ten istý, aby vláda mala ústavné krytie v parlamente," odpovedal Matovič. Vyjadril sa aj k možnej ústavnej sťažnosti PS/Spolu, ktorá by mohla skončiť prepočítaním hlasov. "V tom prípade budú dvere otvorené a môžu sa pridať," reagoval líder OĽANO.

Vybral by si Matovič radšej Za ľudí alebo Sme rodina? "Matematika nepustí," reagoval. Koalícia podľa neho môže teoreticky viac fungovať bez strany Andreja Kisku ako bez Borisa Kollára. Kollár a jeho hnutie Sme rodina dostali vo voľbách väčšiu podporu voličov ako strana Andreja Kisku. Podľa Matoviča by bolo riziko ho odstrkovať od koaličnej spolupráce. Pri rozdelení ministerských kresiel nechce Matovič uplatňovať právo veta, je za konsenzus.

V súvislosti s Kollárom však už Matovič dúfa, že lídri budúcej koalície si nebudú posielať odkazy cez médiá. Kollár totiž prezradil, o aké posty má jeho hnutie záujem.

Prezidentka diskutovala s lídrami

Čaputová poverila Matoviča na základe jej utorkových rozhovorov s predstaviteľmi strán, ktoré diskutujú s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom o zostavení vlády. Prezidentka v utorok informovala, že predsedovia strán Sme rodina Boris Kollár, SaS Richard Sulík a Za ľudí Andrej Kiska jej tlmočili svoju pripravenosť ďalej rokovať spolu s Matovičom o vytvorení novej vlády.

Sme rodina a SaS už potvrdili, že by do vlády šli. Za ľudí bude mať vo štvrtok predsedníctvo, ktoré má Kiskovi podľa jeho slov autorizovať rokovanie o koalícii. Matovič zopakoval, že chce vládu s ústavnou väčšinou, pričom sa už stretol so všetkými tromi potenciálnymi koaličnými partnermi. Rezorty si chcú strany podeliť v pomere osem pre OĽaNO, tri pre Sme rodina, dva pre SaS a dva pre Za ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok