Koronavírus sa šíri po Európe, Británia spúšťa náhodné testy

TA3 TASR SITA
26.2.2020 23:37

Nový koronavírus, ktorý doteraz na celom svete pripravil o život vyše 2 700 ľudí, prenikol už aj do Latinskej Ameriky, Nórska či Rumunska. Prvého nakazeného v krajinách Latinskej Ameriky ohlásila Brazília. Je ním 61-ročný Brazílčan, ktorý sa nedávno vrátil z dvojtýždňovej pracovnej cesty v severnom Taliansku.

Koronavírus sa šíri po Európe, Británia spúšťa náhodné testy
SITA/AP

Uprostred leta

Krátko po prílete sa uňho začali objavovať typické symptómy pre ochorenie COVID-19, ktoré nový koronavírus vyvoláva - suchý kašeľ, bolesť v krku a iné príznaky typické pre chrípku. Testy potvrdili nákazu koronavírusom. "Budeme teraz sledovať, ako sa bude tento vírus správať v tropickej krajine uprostred leta," povedal na tlačovej konferencii v Rio de Janeiro brazílsky minister zdravotníctva Luiz Henrique Mandetta.

Vírus sa šíri aj po Európe. Nórsko potvrdilo prvý prípad nákazy koronavírusom. Oznámil to nórsky inštitút verejného zdravias tým, že osoba, u ktorej testy koronavírus potvrdili, je v domácej izolácii. Ide o človeka, ktorý sa minulý týždeň vrátil z Číny. Podľa NIPH nie je chorý ani nevykazuje nijaké symptómy. Prvý prípad potvrdilo aj Rumunsko. Nakazený muž bol v kontakte s talianskym občanom, ktorý Rumunsko navštívil minulý týždeň.

Litva ako preventívne opatrenie proti šíreniu koronavírusu vyhlásila celoštátny stav núdze. Miestne úrady k tomuto kroku pristúpili v súvislosti s rastúcim počtom prípadov infikovania vo svete a v Európe, uviedol pre agentúru BNS námestník ministerstva zdravotníctva Algirdas Šešelgis. V Litve,  členskej krajine Európskej únie, zatiaľ neboli hlásené žiadne prípady nákazy. Núdzový stav pomôže podľa vlády úradom ľahšie koordinovať prácu zodpovedných inštitúcií. Umožní to taktiež v prípade núdze rýchlu mobilizáciu štátnych zdrojov.

Systém včasného varovania

Británia spustila u pacientov s príznakmi podobnými chrípke náhodné testovanie na prítomnosť koronavírusu ako súčasť systému včasného varovania pre prípad, že by sa nákaza rozšírila po krajine. V Británii sa dosiaľ potvrdilo 13 prípadov nákazy koronavírusom. Predstavitelia Británie povedali, že zvýšili ostražitosť po tom, ako sa vírus začal šíriť aj ďalej do sveta.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock povedal, že vláda má pripravené plány pre prípad, že šírenie koronavírusu prepukne do pandémie. Náhodné testy v Británii vykonajú v 11 nemocniciach a 100 ordináciách všeobecných lekárov na ľuďoch, ktorí majú príznaky podobné chrípke vrátane kašľa, dýchavičnosti a horúčky. Na základe testov zdravotníci určia, či je rozšírenie nákazy horšie, než sa predpokladalo.

Hancock v parlamente povedal, že vláda ďalšie prípady v Británii očakáva. "Prijímame všetky potrebné opatrenia na minimalizáciu rizika," uviedol. Britské médiá informovali, že niekoľko škôl zatvorili alebo poslali žiakov domov po návrate z výletov v severnom Taliansku počas minulotýždňových školských prázdnin. Hancock povedal, že celkovo nie je potrebné zatvárať školy alebo posielať domov žiakov či zamestnancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok