Koronavírus sa dostal z Talianska do ďalšej európskej krajiny

TA3 TASR SITA
26.2.2020 12:48

Šírenie koronavírusu v Európe a plány na jeho zastavenie dominujú titulným stranám britskej, francúzskej či nemeckej tlače. Z Francúzska hlásia druhú obeť, z Grécka prvého nakazeného. V nemocnici v nemeckom Dusseldorfe zase leží muž v kritickom stave. Na juhu Rakúska zomrela Talianka. Lekári nevylučovali, že bola nakazená koronavírusom - to sa však nepotvrdilo.

Taliansko zaznamenalo v stredu na svojom území ďalšie úmrtie na respiračné ochorenie spôsobované novým druhom koronavírusu, čím ich celkový počet stúpol na 12. Počet nakazených sa medzitým zvýšil na 374, vyplýva zo zverejnených údajov talianskeho úradu civilnej ochrany. Všetky osoby nakazené novým koronavírusom, ktoré doteraz v Taliansku zomreli, boli buď v pokročilom veku, alebo trpeli aj inými zdravotnými ťažkosťami. Taliansko sa s počtom vyše 300 infikovaných ľudí dostalo už predtým na prvé miesto v Európe, pričom je zároveň tretie vo svete za Čínou a Južnou Kóreou.

Grécko potvrdilo prvý prípad nákazy koronavírusom v krajine. Ide o 38-ročnú grécku občianku, ktorá sa vrátila zo severného Talianska. Minister zdravotníctva Vasilis Kikilias uviedol, že pacientku hospitalizovali v nemocnici v meste Solún a je v dobrom stave. Taliansko sa s počtom vyše 300 infikovaných ľudí dostalo na prvé miesto v Európe, pričom je zároveň tretie vo svete za Čínou a Južnou Kóreou.

Vo francúzskej metropole Paríž zomrel 60-ročný pacient infikovaný novým koronavírusom. Ide o prvú francúzsku obeť tohto ochorenia. Muž zomrel v noci na stredu po tom, ako ho v utorok večer vo vážnom stave hospitalizovali v parížskej nemocnici. Počet obetí tohto ochorenia v krajine tak podľa ministerstva stúpol na dve. Prvou obeťou koronavírusu vo Francúzsku a zároveň v celej Európe bol 80-ročný čínsky turista, ktorý chorobe podľahol v Paríži v polovici februára.
Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Odtiaľ sa rozšíril do desiatok krajín.

Ministerstvo zdravotníctva SR aktuálne eviduje 80 testovaných vzoriek s negatívnym výsledkom na nový koronavírus. "Všetky vzorky, ktoré boli s podozrením na ochorenie COVID-19 zaslané na laboratórne testy, sú negatívne," informovala v stredu hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok