V Amazónii čakali na pápežovo rozhodnutie o celibáte kňazov

TA3 SITA ČTK
12.2.2020 13:37

Pápež František nevyslovil súhlas s návrhom povoliť v odľahlých oblastiach Amazónie vysvätenie ženatých mužov za kňazov. Vo zverejnenom dokumente, v ktorom sa vyjadril k záverom októbrovej synody o Amazónii, sa o tomto návrhu vôbec nezmienil.

Pápež sa síce k návrhu amazónskych biskupov na vysvätenie ženatých mužov nevyjadril, nabádal však na modlitby za viac kňazov. Chcel by tiež, aby do odľahlých miest posielali misionárov.

Biskupi sporné opatrenie podporili už minulý rok, aby sa však mohlo implementovať, chýbalo ešte schválenie od pápeža. Cieľom tohto návrhu bolo pokryť nedostatok katolíckych duchovných v zmienenom regióne. Kňazi v katolíckej cirkvi sa pritom vo všeobecnosti musia riadiť pravidlami celibátu, ktorý sa považuje za oddanosť Bohu.

Podľa odhadov najmenej 85 percent obcí v Amazónii nemôže sláviť omšu každý týždeň. Dôvodom je práve nedostatok kňazov. Do niektorých obcí prídu kňazi údajne dokonca len raz za rok. Konzervatívne krídlo v katolíckej cirkvi, najmä v Európe a Severnej Amerike, sa však stavia proti myšlienke vysvätenie ženatých mužov za kňazov. Argumentujú pritom, že takýto krok by mohol viesť ku globálnemu zrušeniu celibátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok