Celibát má význam. Emeritný pápež Benedikt varuje Františka

TA3 SITA
13.1.2020 10:43

Emeritný pápež Benedikt XVI. háji celibát kňazov v čase, keď jeho nasledovník pápež František zvažuje uvoľnenie týchto prísnych pravidiel v katolíckej cirkvi. Benedikt ich obhajuje v novej knihe, ktorej spoluautorom je kardinál Robert Sarah.

Celibát má význam. Emeritný pápež Benedikt varuje Františka
SITA/AP

Reagujú tak na návrh, ktorý by umožnil ženatým mužom v Amazonskej oblasti, aby ich vysvätili za kňazov. Benedikt, ktorý odstúpil zo Svätopeterského stolca v roku 2013, vyhlásil, že v tejto otázke nemôže mlčať. V knihe 92-ročný emeritný pápež tvrdí, že stáročia stará cirkevná tradícia má "veľký význam", pretože umožňuje kňazom sústreďovať sa na svoje povinnosti. "Nezdá sa byť možné vykonávať obe povolania (kňazstvo a manželstvo) súčasne," myslí si.

Je to pritom zriedkavý prípad, keď Benedikt, ktorý ako prvý pápež za takmer 600 rokov rezignoval na svoj post, zasahuje do cirkevných záležitostí. Komentátori vatikánskych záležitostí na to reagovali s prekvapením a tvrdia, že je to vážne porušenie konvencie.

Samotný Benedikt v čase rezignácie pre podlomené zdravie sľuboval, že ostane "ukrytý pred svetom". Svoje názory napriek tomu naďalej vyjadruje v článkoch, knihách či rozhovoroch, pričom sú často iné, ako má pápež František, ktorý je považovaný za pokrokovejšieho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok