Čína neuvádza všetkých infikovaných, riadi sa novým pravidlom

TA3 ČTK
11.2.2020 13:56

Čína do svojej štatistiky ľudí, ktorí sú nakazení novým typom koronavírusu, už zjavne nepočíta osoby, ktoré sú infikované, ale neprejavili sa u nich žiadne príznaky choroby. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na nové nariadenie, ktoré v piatok vydalo Čínske stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Čína neuvádza všetkých infikovaných, riadi sa novým pravidlom
SITA/AP

Nový prístup čínskych úradov k registrácii ľudí nakazených novým koronavírusom, je v rozpore so smernicami Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá považuje za osobu infikovanú vírusom 2019-nCoV každého, komu laboratórne preukázali prítomnosť vírusu v tele, a to "bez ohľadu na klinické príznaky".


Nový typ koronavírusu má v Číne na svedomí už 1016 mŕtvych. Počas pondelka stúpol počet obetí podľa miestnych úradov o rekordných 108 ľudí. Celkový počet potvrdených prípadov vzrástol na 42.638, z ktorých sa však niektorí už vyliečili.

Otázkou ostáva, koľko infikovaných do štatistiky v posledných dňoch nezapočítali. Podľa agentúry DPA sa totiž v novom nariadení Čínskeho strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb píše, že "len ak sa u danej osoby objavujú symptómy choroby, je táto osoba započítaná medzi infokovaných".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok