Počet obetí koronavírusu je už vyše tisíc, prekonal dennú hranicu

TA3 SITA TASR
11.2.2020 08:51

Epidémia koronavírusu by sa mohla do apríla skončiť. Tvrdí to uznávaný čínsky epidemiológ. O život už prišlo najmenej 1018 ľudí, nakazených je vyše 42 tisíc. Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že vírus stále predstavuje veľmi vážnu hrozbu, a to nie len pre Čínu, ale aj pre zbytok sveta.

Pribúdanie nových prípadov nákazy sa však spomaľuje. Počet nových infekcií v Číne klesol oproti predošlému dňu o 20 percent, a to na 2 478. Deň predtým hlásili tamojšie úrady 3 062 prípadov. Celkovo sa tak na území pevninskej Číny nakazilo už 42 638 ľudí, niektorí z nich sa pritom už zotavili a prepustili ich z nemocnice domov. Mimo pevninskej Číny hlásia viac ako 440 prípadov vrátane dvoch úmrtí v Hongkongu a na Filipínach. Koronavírus nakazil a pripravil o život už viac ľudí ako epidémia SARS v rokoch 2002 - 2003.

Výskyt koronavírusu 2019-nCoV hlásili z čínskeho mesta Wu-chan, metropoly provincie Chu-pej, prvýkrát 31. decembra 2019. Mimo Čínu bol doteraz zaznamenaný v najmenej 25 krajinách, kde sa ním nakazilo vyše 440 ľudí.

Od začiatku epidémie čínske úrady čiastočne uzatvorili viac ako 80 miest s desiatkami miliónov obyvateľov. Pre jej riešenie prišlo v Číne o funkciu viacero popredných predstaviteľov. Štátne médiá informujú o stovkách prepustení, vyšetrovaní či varovaní po celej provincii Chu-pej a ďalších provinciách. Okrem postihov v práci môžu predstavitelia čeliť aj trestom od vládnucej komunistickej strany, píše britský spravodajský portál BBC.

Medzi predstaviteľmi, ktorí prišli o prácu, sú napríklad predseda zdravotnej komisie v provincii Chu-pej a tajomník vládnucej strany v komisii. Oboch nahradí podpredseda štátnej zdravotnej komisie Wang Che-šeng. Z funkcie zosadili pre "zanedbanie povinnosti""riešenie darov" aj podpredsedu miestneho Červeného kríža. Začiatkom mesiaca odvolali podpredsedu štatistického úradu v meste Wu-chan a podobný osud stretol aj predsedu zdravotnej komisie v meste Chuang-kang.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok