Švédsko udelilo azyl členom Pussy Riot. Báli sa vrátiť do Moskvy

TA3 TASR
1.5.2019 00:19

Švédske orgány vyhoveli žiadosti dvoch aktivistov z ruskej anarchistickej skupiny Pussy Riot o udelenie politického azylu. Tlačová agentúra AFP to uviedla s odvolaním sa na švédsku verejnoprávnu televíznu stanicu SVT.

Švédsko udelilo azyl členom Pussy Riot. Báli sa vrátiť do Moskvy
TASR/AP (ilu)

Dvojica identifikovaná ako Lusine Džaňanová a Alexej Knedľakovskij požiadala vo Švédsku o ochranu ešte v roku 2017. Uvádzala pritom, že v Rusku čelí obťažovaniu a vyhrážkam smrťou v súvislosti s tzv. priamymi akciami a protivládnymi koncertmi. Imigračný úrad túto žiadosť najskôr zamietol, pár sa však odvolal. Džaňanová s Knedľakovským, ktorí majú spolu dve deti, vyjadrili obavy, že v prípade návratu do Moskvy by ich zatkli.

"Som veľmi šťastná, že moje deti budú môcť vyrastať v bezpečí, obzvlášť vzhľadom na to, čo sa deje v Rusku," povedala Džaňanová pre SVT po priaznivom vyjadrení švédskeho imigračného tribunálu.

Anarchistická skupina Pussy Riot, vystupujúca často v pestrofarebných kuklách, usporadúva politicky ladené vystúpenia, pri ktorých kritizuje čokoľvek - od ruskej cirkvi až po prenasledovanie tamojšej homosexuálnej komunity. Známou sa stala v roku 2012, keď jej členky krátko pred prezidentskými voľbami v Rusku vystúpili v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa s punkovou "modlitbou" proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Dve členky boli následne odsúdené na trest väzenia a v pracovných táboroch strávili takmer dva roky. Európsky súd pre ľudské práva nariadil vlani Rusku zaplatiť týmto členkám odškodné za to, že im uprelo právo na spravodlivý proces.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok