Čínske lietadlo už odletelo z Bratislavy, prišlo vyzdvihnúť pomoc

TA3 TASR
7.2.2020 19:05

Lietadlo z Číny Boeing 747-400, ktoré prišlo vyzdvihnúť pomoc v súvislosti s koronavírusom, v piatok krátko pred 17.00 h odletelo z bratislavského Letiska M. R. Štefánika. V Bratislave pristálo v piatok ráno. Potvrdil to Karol Šebo, jeden zo skupiny slovenských podnikateľov v Číne.

Let financovala Čína

"Lietadlo odletelo 16.55, bolo úspešne naložené a odbavené. Let bol od začiatku komerčný. Nešlo o nejakú humanitárnu pomoc v tom zmysle, že by Slovenská republika kolektovala zdravotnícke pomôcky a posielala ich do Číny. SR bude pomáhať finančnou čiastkou, myslím 200.000 eur," povedal.

let_ac1100ae-a680-0de8.jpg

Tento let bol podľa Šeba financovaný miestnou čínskou vládou z okresu Cangzhou. "Máme tam viacero slovenských firiem pre našu bázu v Číne. Vzhľadom na to, že máme kontakty s miestnou vládou, tá nás poprosila, aby sme im pomohli s kontraktáciou zdravotníckeho materiálu. My v tejto oblasti štandardne nepodnikáme, ale boli sme oslovení, aby sme im pomohli, tak my, samozrejme, pomôžeme. My ako slovenská strana sme boli len ako kontraktačná zložka," dodal Šebo.

Dbali najmä na bezpečnosť

"Ide o obchodný komerčný let, ktorým budú do čínskeho Pekingu prepravené zdravotnícke pomôcky – rúška na tvár, ochranné rukavice či okuliare. Po naložení nákladu odletí lietadlo z letiska v Bratislave o 15.00 h do čínskeho Pekingu," priblížila v piatok dopoludnia hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

Rozhodnutím Ministerstva zdravotníctva používali zamestnanci letiska pri kontakte s posádkou letu osobné ochranné pracovné prostriedky. "Posádka letu zotrváva v priestoroch lietadla, okrem prípadu spojeného s predletovou prípravou a naložením nákladu," poznamenala Ševčíková.

Čínske lietadlo požiadalo o udelenie povolenia na vykonanie charterového letu zo Šanghaja do Bratislavy a následne z Bratislavy do Pekingu, aby mohlo vyzdvihnúť pomoc v súvislosti s koronavírusom. Povolenie na pristátie na bratislavskom letisku mu bolo udelené slovenským rezortom dopravy, avšak za prísnych podmienok. Jednou z nich bolo, že posádka neopustí palubu lietadla. Minister dopravy Árpád Érsek v tejto súvislosti zdôraznil, že by mali byť dodržané všetky podmienky na zabránenie toho, aby sa vírus rozšíril. Vláda SR v stredu odsúhlasila 200.000 eur ako zvýšený príspevok pre Svetovú zdravotnícku organizáciu v súvislosti s epidémiou koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok