Lietadlo z Číny je v Bratislave, letisko vyvracia špekulácie

TA3 TASR
7.2.2020 07:55

Čínske lietadlo, ktoré prišlo vyzdvihnúť zdravotnícke pomôcky na boj proti koronavírusu, ráno pristálo na bratislavskom letisku. Povolenie na pristátie mu udelilo ministerstvo dopravy s tým, že posádka musí zostať na palube lietadla. Zdržať by sa malo asi 13 hodín. Situáciu s letom tento týždeň riešil aj slovenský premiér.

Ako uviedlo na sociálnej sieti Letisko Bratislava, nákladné lietadlo Boeing 747-400 dopravcu Suparna Airlines z čínskeho Šanghaja pristálo na Slovensku v piatok ráno o 7.00 h. "Nie je pravda, že lietadlo odmietli vo Viedni a zároveň nejde o humanitárnu pomoc, ale o obchodný let," poprelo niektoré medializované špekulácie. "Posádka v lietadle na letisku nenocuje," dodalo tiež letisko.

"Ide o obchodný komerčný let, ktorým budú do čínskeho Pekingu prepravené zdravotnícke pomôcky – rúška na tvár, ochranné rukavice či okuliare," uvádza letisko. V Bratislave sa lietadlo zdrží asi 13 hodín, zo Slovenska odletí po naložení nákladu.

Povolenie na pristátie udelilo čínskemu lietadlu už skôr ministerstvo dopravy s tým, že posádka lietadla musí počas pobytu na Slovensku zostať na palube lietadla. "Rozhodnutím Ministerstva zdravotníctva SR používajú zamestnanci letiska pri kontakte s posádkou letu osobné ochranné pracovné prostriedky a posádka letu zotrváva v priestoroch lietadla, okrem prípadu spojeného s predletovou prípravou a naložením nákladu," pripomína letisko na Facebooku. 

Humanitárna pomoc by mala byť naložená do lietadla za účasti slovenských hygienikov. Musia byť dodržané všetky bezpečnostné procesy. "Maximálne môže pilot potom skontrolovať, vyjsť z lietadla na tú dobu, aby skontroloval lietadlo pred odletom vizuálne, čo oni majú povinnosť a skontrolujú uloženie toho materiálu, čo majú v lietadle," priblížil voštvrtok minister dopravy Árpád Érsek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok