Súd sa zaujíma o psychický stav Kočnera, vyzval ho na vyšetrenie

TA3 TASR SITA
6.2.2020 18:46

Senát Špecializovaného trestného súdu chce, aby bol Marian Kočner vyšetrený psychiatrom a psychológom z dôvodu prípadného určenia výšky trestu. Obžalovaný v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka v prípravnom konaní vyšetrenie odmietol.

Súd sa zaujíma o psychický stav Kočnera, vyzval ho na vyšetrenie
TASR/Michal Svítok

Posudok predtým odmietol

Predsedníčka senátu skonštatovala, že doteraz vykonané znalecké skúmanie v oblasti psychológie a psychiatrie zamerané na obžalovaného Mariana Kočnera bolo nepostačujúce, zároveň ho vyzvala nech doloží zoznam znalcov, od ktorých sa odmieta podrobiť skúmaniu. Vypracovanie štandardných znaleckých posudkov na svoju osobu totiž odmietol, keďže povereného znalca Antona Heretika považuje za zaujatého voči svojej osobe.

Posudok na obžalovaného bol preto vyhotovený na základe krátkeho rozhovoru, pozorovania a štúdia súdneho spisu. Marian Kočner v tejto súvislosti uviedol, že je ochotný podrobiť sa skúmaniu, odmieta však účasť Heretika a jeho spolupracovníkov, pracovníkov znaleckého ústavu Forensic ako aj ďalšieho znalca Dušana Kešického.

Senát Špecializovaného trestného súdu odročil pojednávanie na marec. Pojednávať sa bude v termínoch 18. a 19. marca, 15., 16., 29. a 30. apríla.

Vypovedali aj o skúmaní mobilov

Metódy, ktorými špecialisti z polície a Europolu skúmali mobilné telefóny obžalovaných z vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, boli štandardnými forenznými postupmi v súlade so zaužívanými normami. Uviedol to počas výpovede pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku znalec z oblasti informačno-komunikačných prostriedkov Jaroslav Oster. Výsluch tohto znalca, ktorý sa vyjadroval k činnosti policajných vyšetrovateľov a príslušníkov Europolu na súde, bol verejný.

Súd vypočul aj dvoch príslušníkov organizácie Europol a takisto dvoch špecialistov z odboru počítačovej kriminality Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru. Výsluchy všetkých štyroch znalcov sa týkali získania komunikácií zo zadržaných mobilných telefónov obžalovaných. Na návrh prokuratúry boli však neverejné. Dôvodom bolo, že vo svojich výpovediach uvádzali znalci špecifické metódy a postupy v rámci svojej práce a ich medializovanie by podľa prokurátora mohlo ohroziť vyšetrovanie v iných prípadoch.

Pokračovanie v marci

Pojednávanie bude pokračovať 18. marca vykonávaním znaleckých posudkov a ďalších dôkazov. Prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry podal v prípade vrážd Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej, Petra Molnára a ďalších skutkov pôvodne obžalobu na Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera. Miroslava Marčeka však v pondelok 3. februára vyčlenili na samostatné konanie, keďže pred súdom priznal vinu.

Všetci obžalovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana Kočnera je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili vo februári 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom Kočnerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok