Kočnerov mobil so šifrovanými správami zahrnuli do dokazovania

TA3 TASR
6.2.2020 10:15

Proces v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice pokračuje. Na ŠTS prišli vypovedať experti z Europolu, ktorí vedia povedať, ako sa podarilo prelomiť šifrovanie "neprelomiteľnej" Threemy. Súd zahrnul do dokazovania mobily obžalovaných, vrátane telefónu Mariana Kočnera, v ktorom Threema bola.

Z Threemy podľa splnomocnenca poškodených Daniela Lipšica vyplýva, že spolu s Alenou Zsuzsovou naplánovali vraždu Jána Kuciaka. Súd z výsluchu znalcov z Europolu o prelomení Threemy vylúčil verejnosť. Prokurátor to navrhol preto, aby sa nedozvedela o postupoch polície pri vyšetrovaní kybernetických trestných činov. Obhajcovia obžalovaných aj splnomocnenci poškodených súhlasili.

Komunikáciu cez aplikáciu Threema získal Europol a polícia po tom, ako jej odovzdal telefóny a iný majetok Mariana Kočnera bývalý novinár a niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Ten proti Kočnerovi svedčí v niekoľkých trestných konaniach.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Z vraždy novinára a jeho snúbenice sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za ňu právoplatne odsúdený. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav Marček, v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Kočner, sprostredkovateľka Zsuzsová a jeden z vykonávateľov Tomáš Szabó naďalej trvajú na svojej nevine.

Súd z výsluchu znalcov z Europolu o prelomení Threemy vylúčil verejnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok