Trumpa zbavili obvinení. Pelosiová ho označila za hrozbu

TA3 TASR
6.2.2020 07:52

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová kritizovala v stredu rozhodnutie Senátu, že republikánsky prezident Donald Trump nebude zosadený z funkcie na základe ústavnej žaloby (impeachmentu), ktorú naňho podali demokrati v Snemovni reprezentantov.

Trumpa zbavili obvinení. Pelosiová ho označila za hrozbu
SITA/AP

Pelosiová tiež označila Trumpa za "trvalú hrozbu pre americkú demokraciu". "Prezident a republikáni v Senáte dnes normalizovali bezprávie a odmietli systém bŕzd a protiváh v našej ústave. Prezident, ktorý je presvedčený, že stojí nad zákonom, a keď sa mu zachce, môže narušiť voľby, predstavuje trvalú hrozbu pre našu demokraciu," povedala na margo stredajšieho hlasovania v Senáte Pelosiová.

Stočlenný Senát, v ktorom majú republikáni väčšinu, najprv pomerom hlasov 52:48 rozhodol, že Trump je nevinný pokiaľ ide o prvý článok ústavnej žaloby týkajúci sa zneužitia právomocí. Za Trumpovo odvolanie podľa tohto článku hlasoval aj republikánsky senátor a bývalý prezidentský kandidát Mitt Romney. Vzápätí senátori pomerom hlasov 53:47 rozhodli, že Trump je nevinný, aj pokiaľ ide o druhý článok ústavnej žaloby, ktorý sa týkal pohŕdania Kongresom.

Americký prezident sa k procesu ústavnej žaloby vyjadrí na tlačovej konferencii, ktorá sa bude konať vo štvrtok okolo 12.00 h miestneho času (18.00 h SEČ) v Bielom dome. O podaní ústavnej žaloby na Trumpa rozhodla 18. decembra Snemovňa reprezentantov, v ktorej majú väčšinu demokrati. Podanie žaloby súviselo s obvineniami, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok