Nepriatelia utekajú, bohatstvo rastie. Trump zhodnotil stav USA

TA3 TASR
5.2.2020 06:28

Americký prezident Donald Trump vo svojom prejave o stave Únie Ameriku označil za "silnejšiu, ako kedykoľvek predtým". Nepriatelia Ameriky sú na úteku, bohatstvo Ameriky rastie a budúcnosť Ameriky jasne žiari," povedal Trump. Krajina sa podľa jeho slov pohybuje dopredu s rýchlosťou, aká bola ešte nedávno nepredstaviteľná.

O hospodárskej sile i migrácii

Trump poukázal na hospodársku silu USA, nízku úroveň nezamestnanosti a zdôraznil aj úlohu robotníkov a strednej triedy. Prezident takisto pripomenul obchodné dohody, ktoré Spojené štáty uzavreli s Čínou a Mexikom. Prezident podľa DPA hovoril aj o problematike nelegálnej migrácie a dožadoval sa legislatívy, ktorá zabráni poskytovaniu "bezplatnej zdravotnej starostlivosti cudzincom, ktorí sú v krajine ilegálne".

Trump je prvý americký prezident čeliaci ústavnej žalobe, ktorý sa usiluje o znovuzvolenie, pripomína AP. Záverečné hlasovanie v procese ústavnej žaloby na amerického prezidenta v americkom Senáte je na pláne v stredu.

Podporil prítomného Guaidóa

Americký prezident počas svojho prejavu o stave Únie hovoril aj o venezuelskom prezidentovi Madurovi. Vyhlásil, že jeho "tyrania" bude "rozbitá". Trump takisto privítal lídra venezuelskej opozície Juana Guaidóa, ktorý bol prítomný na spoločnom zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu.

Biely dom vo vyhlásení potvrdil Guaidóovu prítomnosť a označil ho za dočasného prezidenta Venezuely. Guaidó sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s tým, že chce zosadiť prezidenta Madura s odôvodnením, že jeho opätovné zvolenie nebolo legitímne. Guaidóa za dočasného prezidenta následne uznalo viac ako 50 krajín sveta vrátane USA i Európsky parlament. Maduro a jeho spojenci Guaidóa obviňujú, že je bábkou americkej vlády. Európska únia a Spojené štáty zaviedli voči Madurovej vláde sankcie s cieľom vytvoriť na ňu nátlak.

Sľúbil stiahnutie vojakov

Vo svojom prejave Trump znovu sľúbil aj to, že vyrokuje stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu. Na pôde Kongresu ďalej povedal, že už nechce, aby v nekonečných vojnách zomierali "státisíce" ľudí. "Pracujeme na tom, aby sme konečne ukončili najdlhšiu vojnu Ameriky a priviedli našich vojakov domov," povedal Tump. Spojené štáty a militantné hnutie Taliban sa stále snažia dosiahnuť dohodu, na základe ktorej by americkí vojaci začali opúšťať Afganistan výmenou za bezpečnostné záruky. V uplynulých týždňoch však Washington väčšinou mlčal o tom, v akom stave sú tieto rokovania.

Výsledná mierová dohoda by mala umožniť stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu a ukončenie 18 rokov trvajúceho vojenského konfliktu. Spojené štáty žiadajú, aby obsahovala bezpečnostné záruky zo strany Talibanu o tom, že sa Afganistan nestane útočiskom pre militantov. V súvislosti s Iránom Trump v prejave poukázal na svoj nátlak na iránsky režim a pochvalne sa vyjadril o spornom útoku z 3. januára, pri ktorom prišiel v Bagdade o život iránsky generál major Kásem Solejmání. Útok nariadil Trump.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok